ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε ο πατέρας των απέθαντων ζόμπι Τζορτζ Ρομέρο (vid)

Πέθανε ο πατέρας των απέθαντων ζόμπι Τζορτζ Ρομέρο (vid)

Τα ζόμπι δεν θρηνούν. Αν το έκαναν όμως σήμερα θα ήταν μια μέρα πένθους για τα απέθαντα πλάσματα του φαντασιακού σύμπαντος καθώς πέθανε σε ηλικία 77 ετών, ο σκηνοθέτης Τζόρτζ Ρομέρο, ο μαέστρος των ταινιών τρόμου του Χόλιγουντ μετά από μάχη με τον καρκίνο.

"Ο θρυλικός κινηματογραφιστής Τζορτζ Ρομέρο πέθανε την Κυριακή ακούγοντας το σάουντρακ, της πιο αγαπημένης του ταινίας, 'The Quiet Man' (Ο Ήσυχος Άνθρωπος) έχοντας τη σύζυγό του, Σούζαν Ντέζροσερ και την κόρη του, Τίνα Ρομέρο στο πλευρό του. Πέθανε ήσυχα στον ύπνο του, μετά από σύντομη, αλλά επιθετική μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του οικογένεια, πολλούς φίλους και μία κινηματογραφική κληρονομιά που συνεχίζει να αντέχει στον χρόνο" αναφέρεται σε ανακοίνωση του μάνατζέρ του Κρις Ρο.

Ο Ρομέρο έφερε την επανάσταση και τους εφιάλτες στη μεγάλη οθόνη το 1968 με την εμβληματική ταινία για το κινηματογραφικό genre "Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών", την ταινία που καθιέρωσε τα απέθαντα, σαρκοφάγα ζόμπι.

Η συμβολή του στην pop κουλτούρα είναι σημαντική, καθώς ταινίες ζόμπι γυρίζονταν και πριν το 1968, όμως ο Ρομέρο έθεσε τις βάσεις για τα σύγχρονα κινηματογραφικά θρίλερ. Αλληγορικός ως καλλιτέχνης ο Ρομέρο είπε σε συνέντευξη του στο Indiewire:

Όταν φτιάξαμε την ταινία ήθελα να μιλήσω για τα προβλήματα στην επικοινωνία των ανθρώπων -για το είδος μας που ακόμη και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απίθανες καταστάσεις εξακολουθούμε να διαφωνούμε για μικρά πράγματα αντί να επικεντρωθούμε στο να βρούμε λύση".

2017 07 16T220036Z 2049391879 RC17535E2800 RTRMADP 3 PEOPLE ROMERO

REUTERS/Carlos Jasso

Λήψη σε μαύρο και άσπρο, εστιάζει σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι σε σπίτι στην ύπαιθρο, καθώς τα ζόμπι αρχίζουν να περιπλανώνται στα χωράφια. Η ταινία είναι αξιοσημείωτη για τα φρικιαστικά ειδικά εφέ της και ο πρωταγωνιστής είναι Αφρο-Αμερικανός, φαινόμενο που σπανίζει στις ταινίες τρόμου εκείνης της περιόδου.

Η ταινία γυρίστηκε έξω από το Πίτσμπουργκ με προϋπολογισμό 114.000 δολαρίων, αλλά είχε έσοδα 30 εκατομμύρια δολάρια, έγινε κλασική καλτ και ακολούθησαν αμέτρητες του είδους.

Night of the Living Dead -- Original Trailer from M.H. Alchuiliti on Vimeo.

Ο Ρομέρ σκηνοθέτησε τις συνέχειες της ταινίας, "Η Αυγή των Ζωντανών Νεκρών", "Η Ημέρα των Ζωντανών Νεκρών" και "Η Γη των Ζωντανών Νεκρών".

Ο Τζορτζ Ρομέρο σκηνοθέτησε και ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου χωρίς ζόμπι όπως τα "Τhe Crazies" (Παράνοια) , "Season of the Witch" (Κυνήγι των Μαγισσών) και την ανθολογία τρόμου "Creepshow".

O γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1940 Ρομέρο θεωρείται ο πατέρας του τρόμου ενώ για τον συγγραφέα των σκοτεινών σελίδων Στίβεν Κινγκ ήταν ο πλέον αγαπημένος συνεργάτης και συνοδοιπόρος στις πεδιάδες των απέθαντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ