ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η απαγορευμένη σχέση της Βικτόριας των Ινδιών με τον Αμπντούλ στη Μόστρα

Η απαγορευμένη σχέση της Βικτόριας των Ινδιών με τον Αμπντούλ στη Μόστρα

Μπορεί η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας να γιόρτασε φέτος το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο ξεπερνώντας ακόμη και την προγιαγιά της στο θρόνο όμως ο βίος και η πολιτεία της Βικτόριας δύσκολα θα λησμονηθεί. Τελευταία αφορμή για να επανέλθει η ιστορία της στην επικαιρότητα παραδόθηκε στο κοινό του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. 

Με την Dame Τζούντι Ντεντς να βρίσκεται στη Μόστρα με αφορμή την προβολή εκτός διαγωνιστικού προγράμματος της ταινίας Victoria & Abdul στην οποία πρωταγωνιστεί η απαγορευμένη και αιρετική φιλία που δίχασε το παλάτι ανάμεσα στην αυτοκράτειρα και τον Μουσουλμάνο υπηρέτη της, τον Ινδό Αμπντούλ, έρχεται ξανά στο φως.

Η 83χρονη Τζούντι Ντεντς αφού φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και αυτοκράτειρας των Ινδιών, Βικτόριας, πριν από 20 χρόνια στην ταινία Η Μεγαλειοτάτη Κυρία Μπράουν, με θέμα τη φιλία της βασίλισσας με τον Τζον Μπράουν υπεύθυνο των βασιλικών στάβλων, επαναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο.

Η ταινία Victoria & Abdul σε σκηνοθεσία Στίβεν Φρίαρς παρακολουθεί τη βασίλισσα Βικτόρια, τα τελευταία χρόνια της ζωής της και αφηγείται την αναπάντεχη φιλία της με έναν Ινδό, τον Αμπντούλ, (Αλί Φαζάλ), μέλος του υπηρετικού της προσωπικού.

Οι δυο τους έρχονται πολύ κοντά και η βασίλισσα τον χρίζει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, μια πρωτοβουλία της που προκάλεσε αγανάκτηση στον κύκλο της και στον πρωτότοκο γιο της, Εδουάρδο Ζ (Μπέρτι).

Είμαι 81 ετών με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο υπηκόους, είμαι στο θρόνο 62 χρόνια, είμαι η μακροβιότερη μονάρχης, είμαι η βασίλισσα της Αγγλίας και θέλω να με βοηθούν εκείνοι που αποφασίζω εγώ" λέει με πυγμή η Βικτόρια.

Για τη Ντεντς η επιστροφή στη μεγάλη οθόνη με βασιλικά ενδύματα ήταν απροσδόκητη:

"Ποτέ δεν περίμενα να επιστρέψω για να παίξω αυτόν τον ρόλο, αλλά εξακολουθούσα να έχω πολύ αγάπη για αυτόν τον χαρακτήρα. Πριν από την ταινία Η Μεγαλειοτάτη Κυρία Μπράουν δεν είχα κινηματογραφική καριέρα και βλέπω αυτήν την ιστορία σαν ένα είδος συνέχειας της ταινίας εκείνης της περιόδου. Το σενάριο ήταν όμορφο και η συνεργασία με τον Στίβεν και πάλι ήταν μια ακαταμάχητη πρόταση για μένα. Ήξερα την ιστορία αυτής της φιλίας και απλά διάβασα ξανά βιβλία ιστορίας για να εμβαθύνω. Ήταν μοναδικό".

"Μια ταινία που θα απολαύσει ο Ντόναλντ Τραμπ"

VIC ABDUL

@Wikipedia

Με το τυπικό αγγλικό χιούμορ του, ο Φρίαρς, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει την ταινία The Queen για μία άλλη βασίλισσα της Αγγλίας, επιβεβαίωσε ότι η ιστορία – διασκευή του βιβλίου Victoria and Abdul είναι "αληθινή" και είπε ότι αποδέχθηκε αυτό το σενάριο επειδή ήθελε να κάνει μια διασκεδαστική ταινία, "απλά μια ταινία που θα αρέσει στον Ντόναλντ Τραμπ" αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Jaeger-LeCoultre "Glory to the Filmaker" στο φετινό, 74ο Φεστιβάλ Βενετίας αστειεύτηκε με την πιο πολιτική και πιο επίκαιρη πλευρά της ταινίας, τη βαθιά και απρόσμενη σχέση μεταξύ ενός νεαρού μουσουλμάνου και της 80χρονης Βρετανίδας βασίλισσας και αυτοκράτειρας.

Για τη Τζούντι Ντετς το Victoria and Abdul είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία, επειδή είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά πολύ πιο περίπλοκη. "Η στάση της Βικτόριας είναι πολύ γενναιόδωρη, όχι μόνο τρέφει αγάπη γι' αυτόν, αλλά με τον Αμπντούλ νιώθει τη χαρά ότι έχει κάποιον δίπλα της εκτός πρωτοκόλλου, με τον οποίο μιλά ελεύθερα και από τον οποίο μαθαίνει κάτι" δήλωσε.

victoria and abdul original

ΔΗΜΟΦΙΛΗ