ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Apple Music & Spotify οι απροσδόκητοι σωτήρες της δισκογραφικής βιομηχανίας

Apple Music & Spotify οι απροσδόκητοι σωτήρες της δισκογραφικής βιομηχανίας

Οι πολέμιοι των υπηρεσιών streaming στο διαδίκτυο -ανάμεσα τους και επαγγελματίες της μουσικής όπως οι Adele, Tέιλορ Σουίφτ κα.- οφείλουν να αλλάξουν γνώμη. Με ανακοίνωση της η αμερικανική μουσική βιομηχανία ενημέρωσε ότι γνώρισε πλήρη άνθηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 με τη συνδρομή των Spotify & Apple Music.

Καθώς οι πλατφόρμες streaming άγγιξαν τους 30 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή τη στιγμή που οι πωλήσεις των CD έχει σταθεροποιηθεί.

Η ανάπτυξη του streaming, το οποίο επιτρέπει την απεριόριστη πρόσβαση σε online μουσική, αναζωογόνησε έναν πολύ ασθενικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών της μουσικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14,6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ποσοστό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το περυσινό 8,6%, σύμφωνα με τη Recording Industry Association of America.

Το streaming αντιπροσωπεύει τώρα το 62% των εσόδων της βιομηχανίας αυτής, χάρη τους ηγέτες του τομέα όπως το Spotify και το Apple Music. Συνολικά, ο αριθμός των συνδρομών επί πληρωμή ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια.

Άλλος λόγος ικανοποίησης: η μείωση των φυσικών πωλήσεων --κατά μόλις 1%-- αναχαιτίστηκε αποφασιστικά, και απέχει μακράν από τις καταστροφικές πτώσεις που κατέγραφε τα τελευταία χρόνια.

MUSIC

Το ινφογράφημα του Bloomberg δείχνει τις διαθέσεις του νέου φιλόμουσου.

Οι πωλήσεις των CD μειώθηκαν ελάχιστα, ενώ αυτές του βινυλίου αυξάνονται. Ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτός της τηλεφόρτωσης μουσικής: αυτοί που χρησιμοποιούσαν πλατφόρμες όπως το iTunes, τις εγκατέλειψαν για να στραφούν στις ιστοσελίδες streaming.

Αλλά το επίπεδο των πωλήσεων παραμένει αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από την άφιξη του Internet, το οποίο αναστάτωσε τελείως τη μουσική βιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ