ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Απαντά στη στοχοποίηση της από νεοναζί

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Απαντά στη στοχοποίηση της από νεοναζί

Λίγο καιρό πριν η ομογενής Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, δημοσιογράφος, τηλεπαρουσιάστρια και ανύπαντρη μητέρα στη Σουηδία μίλησε ανοιχτά για το ρατσισμό που έχει ζήσει. Τώρα η Πασχαλίδου είδε το πρόσωπο της σε πλακάτ διαμαρτυρίας των νεοναζί ως παράνομη και ανεπιθύμητη στη χώρα. 

Με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα η Πασχαλίδου δημοσιοποίησε φωτογραφία από την πρόσφατη συγκέντρωση της νεοναζιστικής οργάνωσης NMR ("Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης"). Στη λήψη ένα πλακάτ με τη φωτογραφία της συνοδεύεται από τη λεζάντα: "Παράνομη".

"Οι Ναζιστές διαδηλώνουν σήμερα στο Γκέτεμποργκ" έγραψε η ίδια. "Σε μία από τις πιο σύγχρονες και οικονομικά ευημερούσες δημοκρατίες του κόσμου. Χρησιμοποιούν την εικόνα μου. Στοχοποιούν μια γυναίκα με ύψος 1,60 cm, ανεξάρτητη δημοσιογράφο χωρίς σωματοφύλακες και υποστήριξη από εργοδότες. Πόσο θλιβερό; Ευχαριστώ τους γενναίους ανθρώπους που αντιστέκονται. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Ποτέ δεν θα αφήσουμε τον εαυτό μας να σιγήσει. Δεν κάνουμε βήμα πίσω απέναντι στον ναζισμό και τον ρατσισμό" τόνισε η Πασχαλίδου.

Το ναζιστικό "Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης" (NMR) προγραμμάτισε πορεία διαμαρτυρίας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ανήμερα των εγκαινίων της μεγαλύτερης έκθεσης βιβλίου στις Σκανδιναβικές χώρες, η οποία συγκεντρώνει περίπου 100.000 επισκέπτες.

Η πόλη έγινε πεδίο πολέμου καυθώς ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ νεοναζί, αντιφασιστών και αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

https://www.instagram.com/p/p

Αυτό είναι ακόμη μια μάχη στον πόλεμο της Πασχαλίδου ενάντια στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Λίγο καιρό πριν η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου είχε στείλει το δικό της μήνυμα μέσα από ένα video εξομολογητικό και ανατριχιαστικό.

Σε αυτό η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου αφηγείται τον σεξισμό που αντιμετώπισε στη δουλειά της, μιλάει για τις ανώνυμες απειλές κατά της ζωής της, για την πάλη των γονιών της να προστατευθούν από τους ξενοφοβικούς Σουηδούς και καλεί σε μια μάχη για ένα καλύτερο κόσμο.

"Γουρούνι με μαύρα μαλλιά.

alexandra2

Aν δεν φύγεις από τη χώρα μέσα σε 24 ώρες θα σκοτώσουμε εσένα και την οικογένειά σου". Όταν αυτό το ανώνυμο γράμμα έφτασε μέσω ταχυδρομείου στο σπίτι μου, ήμουν ένα ανώνυμο 9χρονο. Ήρθα στη Σουηδία σε ηλικία έξι ετών. Ο πατέρας μου ήταν Έλληνας μετανάστης, καθαριστής. Μέναμε σε ένα προάστιο όπου κυρίως ζούσαν πρόσφυγες και μετανάστες. Σε μια οικογένεια χωρίς βιβλία ή εφημερίδες. Η μητέρα μου πήρε το γράμμα και πήγε στην αστυνομία. Όταν επέστρεψε, είπε: "Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα επειδή η απειλή είναι ανώνυμη".

Είμαι ευγνώμων και προνομιούχος που δουλεύω ως δημοσιογράφος στη Σουηδία. Από την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, 20 χρόνια πριν, με έχουν αποκαλέσει πόρνη, "τσούλα", αναθεματισμένη ξένη, αηδιαστική μετανάστρια, εβραία, γύφτισσα, μουσουλμάνα πόρνη.

Μου λένε ότι θα μου κόψουν τη γλώσσα, θα μου κόψουν τα δάχτυλα, θα μου σπάσουν τα γόνατα. Μου λένε ότι πρέπει είτε να αυτοκτονήσω είτε θα με σκοτώσουν αυτοί. Ότι πρέπει να γυρίσω στη χώρα μου αλλιώς θα με στείλουν αυτοί.

Με απειλούσαν με ομαδικό βιασμό και σεξουαλικά βασανιστήρια. Υπάρχουν στιγμές που ξυπνάω το πρωί με λεκτική βία και αποκοιμιέμαι με σεξιστικά, ρατσιστικά, εξοργιστικά σχόλια να αντηχούν στο κεφάλι μου. Όταν πήγα στην αστυνομία μου είπαν:

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η απειλή είναι ανώνυμη".

Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Είμαι μια από εκατομμύρια. Άνθρωποι που φοβούνται για τη ζωή τους, νιώθουν απροστάτευτοι και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη δικαιοσύνη.

Στις μέρες μας, εκτός από τους ανώνυμους "πολεμιστές του πληκτρολογίου" στο διαδίκτυο, καθιερωμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ, φυσικοποιούν και καθιερώνουν τον σεξισμό και τον ρατσισμό στο δημόσιο λόγο. Oι λέξεις είναι όπλα.

Αν συνεχίσετε να "βομβαρδίζετε" τους ανθρώπους με προειδοποιήσεις για τους "παράνομους" που "εισβάλουν", "γεμίζουν", "ξεχύνονται", "απειλούν", που εισβάλουν τη χώρα, τον πολιτισμό σας, αν συνεχίσετε να αποκτηνώνετε ανθρώπινα όντα, αν συνεχίσετε να πολώνετε, να κινδυνολογείτε, να δημιουργείτε αποδιοπομπαίους τράγους, να δαιμονοποιείτε ανθρώπους συνεχώς, τότε, κάποια στιγμή, κάποιος θα "εκραγεί".

Οι απειλές θα γίνουν πράξη.

Η δημοκρατία είναι μια λέξη. Απαιτεί καθημερινή δράση από όλους μας. Το μίσος δεν είναι ελευθερία λόγου. Είναι έγκλημα.

Αν η ελευθερία του λόγου είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης μπορεί να αναπνεύσει. Οπότε, ας αγωνιστούμε. Ας παλέψουμε για πλουραλισμό, ας πολεμήσουμε για ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα.

Ας αγωνιστούμε για τη δημοκρατία".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ