STYLE

Οι «Φαίδρες» της Ιζαμπέλ Ιπέρ για δύο εικονοκλαστικές παραστάσεις στη Στέγη

Οι «Φαίδρες» της Ιζαμπέλ Ιπέρ για δύο εικονοκλαστικές παραστάσεις στη Στέγη

Φέτος ο κινηματογράφος έγινε ξανά το γήπεδο της. Η Γαλλίδα ντίβα της υποκριτικής Ιζαμπέλ Ιπέρ έλαμψε στο "Εκείνη" (Elle) του Πολ Βερχόφεν -μια ταινία που αναδείχθηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς για το Cahiers du Cinema-, κέρδισε το δικό της Gotham Award για το "Μέλλον" της Μία Χάνσεν-Λοβ και τώρα η Στέγη τη φέρνει μπροστά μας, σε σάρκα και οστά.

Από τις 20 ως τις 22 Δεκεμβρίου, η Ιζαμπέλ Ιπέρ μεταμορφώνεται σε Θεά, βασίλισσα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρα, ασυμβίβαστη σύγχρονη γυναίκα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού πάθους και γίνεται ξανά η ακαταμάχητη μούσα του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι στην παράσταση "Phaedra(s)" που ανεβαίνει στo πολιτιστικό ίδρυμα.

Οι Phaedra(s) είναι ένας παιγνιώδης όσο και μεγαλειώδης σκηνικός στοχασμός για τον έρωτα ανά τους αιώνες, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες, σε σύλληψη και σκηνοθεσία ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες των καιρών μας" αναφέρει σε ανακοίνωση της η Στέγη.

Εγκιβωτίζοντας τον οχταμελή θίασό του σε ένα αρχιτεκτονικής υφής σκηνικό απαράμιλλης αισθητικής, ο εικονοκλάστης Βαρλικόφσκι ξετυλίγει μια ιδιοσυγκρασιακή ελεγεία για τον έρωτα, βάζοντας σεκάνς από την Ψυχώ του Alfred Hitchcock και από το Θεώρημα του Pier Paolo Pasolini να διασταυρώνονται με τα ριφ της ηλεκτρικής κιθάρας και τις πυρφόρες ερμηνείες ενός εξαιρετικού θιάσου, με επικεφαλής την Ιπέρ.

Η παράσταση Φαίδρες βασίζεται σε ένα περίτεχνο μωσαϊκό κειμένων, με αναφορές εξίσου στους αρχαίους ελληνικούς μύθους όσο και την ποπ κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τη σύγχρονη πολιτική. Αποσπάσματα από τις τραγωδίες Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα διασταυρώνονται με τρία σύγχρονα έργα: το Φαίδρας έρως της εμβληματικής Βρετανίδας αυτόχειρας δραματουργού των ‘90ς, Σάρα Κέην, το μυθιστόρημα Ελίζαμπεθ Κοστέλο του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί και τα κείμενα του Καναδο-Λιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ.

Μια αληθινή σταρ, με περισσότερες από εκατό ταινίες και ρόλους-φετίχ στο ενεργητικό της, βραβευμένη στις Κάννες και στη Βενετία, η Ιπέρ καταφθάνει στη Στέγη για ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ μεταμορφώσεων από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Phaedras poster

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ