ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Mike Scott των Waterboys στο CNN Greece: «Έχω τον θεό Πάνα μέσα μου»

Ο Mike Scott των Waterboys στο CNN Greece: «Έχω τον θεό Πάνα μέσα μου»

Ο Mike Scott, frontman των Waterboys μιλάει στο CNN Greece πριν τη μεγάλη τους συναυλία στο Ηρώδειο.

Ο Mike Scott ετοιμάζει στους Έλληνες θαυμαστές του μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία στο Ηρώδειο, αποκαλύπτει στο CNN Greece, λίγο πριν απολαύσουμε τους Waterboys ζωντανά κάτω από την Ακρόπολη.

Άλλωστε, ο frontman των Waterboys έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό. Ο Scott, εκτός από συναυλίες, επισκέπτεται την Ελλάδα για διακοπές, ενώ στο παρελθόν επέλεξε τη χώρα μας για ταξίδι του μέλιτος. Τότε γνώρισε και το μπουζούκι και στη συνέχεια θέλησε να πάρει και ένα στο σπίτι του, αποδεικνύοντας κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας ότι το έχει ακόμα. Ο Scott, αγαπάει ακόμα την ελληνική μυθολογία και είναι λάτρης του θεού Πάνα, εξηγώντας τι πραγματικά σημαίνει για τον ίδιο.

Και όταν μιλάς με τον Mike Scott, δεν μπορείς να μην τον ρωτήσεις για το Whole of the Moon, τους Waterboys, τις αγαπημένες του μουσικές και τους δικούς του μουσικούς ήρωες. Η συνέχεια, στη συνέντευξη που ακολουθεί...

Ξεκινώντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω για τη σχέση μου την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό.

Έχω παίξει στην Ελλάδα σε διάφορες και διαφορετικές περιστάσεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό κοινό είναι αρκετά υπεύθυνο και ενθουσιώδες, πράγμα που μας αρέσει πολύ. Απολαμβάνω να βρίσκομαι στην Ελλάδα, ξέρεις έχω βρεθεί στη χώρα σας και για διακοπές, όχι μόνο επαγγελματικά. Μάλιστα πέρασα και το μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα με την πρώτη μου σύζυγο. Συγκεκριμένα, το 1990, νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο και πήγαμε σε διάφορα μέρη. Μείναμε τέσσερις με πέντε μέρες στην Κυπαρισσία, πήγαμε στην Στεμνίτσα και αλλού, ήταν πολύ όμορφα.

Βρίσκεις ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα με την πατρίδα σου τη Σκωτία ή με το Δουβλίνο όπου μένεις;

Είμαι από τη Σκωτία ναι, όμως στο Βορρά δεν είναι τόσο όμορφα όσα είναι στην Αθήνα. Έχουμε βουνά, αλλά εσείς έχετε την Ακρόπολη. Όσο για την Ιρλανδία και συγκεκριμένα την ιρλανδική εξοχή, αν και το κλίμα δεν είναι φυσικά το ίδιο, ναι μπορώ να πω ότι βρίσκω ομοιότητες.

Στις 22 Ιουνίου θα βρεθείς με τους Waterboys στη σκιά της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο. Ένα μέρος που πολλοί καλλιτέχνες έχουν όνειρο να παίξουν.

Ναι, ασφαλώς και το γνωρίζω. Κάθε καλλιτέχνης από το εξωτερικό θέλει να παίξει εκεί. Νιώθω πολύ τυχερός, είναι ένα πανέμορφο και ιδιαίτερο μέρος και για αυτό ανυπομονώ για τη συναυλία μας εκεί.

Τι έχει αλλάξει για τους Waterboys, από το ξεκίνημά σας τη δεκαετία του ’80;

Τα πάντα έχουν αλλάξει. Τότε θέλανε να μας μάθουν και δεν γνώριζαν πολλά για εμάς. Τώρα όλοι μας γνωρίζουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται (γέλια). Τα πράγματα αλλάζουν κάθε στιγμή, και αύριο θα είναι διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα.

Έχεις πει τη γνώμη σου για τη μουσική των δεκαετιών του ’60, του ’70, του ‘80. Τι πιστεύεις για τη σημερινή μουσική; Τι σου αρέσει να ακούς;

Ακούω πολύ αμερικάνικη μουσική. Λατρεύω την country rock και τη country folk μουσική. Ακούω πάρα πολύ αυτά τα είδη μουσικής.

Γνωρίζω πως σε ένα ταξίδι σου στην Ελλάδα αγόρασες ένα μπουζούκι και επίσης δήλωσες πως σου αρέσει πολύ ο ήχος του κλαρίνου.

Ναι, ακριβώς. Το έχω εδώ μαζί μου. Τώρα που σου μιλάω θα γρατσουνίσω τις χορδές να το ακούσεις! (σ.σ μέσα από το ακουστικό του τηλεφώνου περνάει ο ήχος του μπουζουκιού του Μάικ Σκοτ). Ωστόσο, μην νομίζεις ότι ξέρω να παίζω καλά! Στο μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα παντού ακούγαμε να παίζουν μπουζούκι, όπου πηγαίναμε! Μου άρεσε πάρα πολύ, το βρήκα εκπληκτικό! Κάποια στιγμή το 2000 όταν βρέθηκα ξανά στην Ελλάδα και έπαιξα στη Θεσσαλονίκη, πήγα σε ένα μαγαζί και αγόρασα ένα μπουζούκι. Το έχω ακόμα και είναι αυτό που άκουσες πριν από λίγο! Όσο για το παραδοσιακό κλαρίνο, ναι μου αρέσει πάρα πολύ, το απολαμβάνω.

Κατά τη γνώμη σου, ποιο είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει οι Waterboys;

Θα αναφέρω δύο. Τα This is the Sea του 1985 και Where the Action Is του 2019.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Whole of the Moon είναι ένα τραγούδι που έχει καθορίσει το γκρουπ;

Κοίτα, είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι μας, το πιο δημοφιλές, που το ξέρει όλος ο κόσμος, ακόμα και αυτός που δεν ακούει Waterboys, ωστόσο δεν είναι το κομμάτι που καθορίζει την ταυτότητά μας, δηλαδή το πιο Waterboys τραγούδι, να το πούμε έτσι. Δεν υπάρχει ίσως κάποιο τυπικό Waterboys τραγούδι, γιατί όλα τα κομμάτια μας είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Το Whole of the Moon έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές. Ποια είναι η αγαπημένη σου;

Μου αρέσει πολύ η live εκτέλεση των Killers. Moυ αρέσει επίσης μια πολύ δυναμική διασκευή που έκανε η Fiona Apple για την τηλεοπτική σειρά The Afair. Υπάρχει επίσης και μια καταπληκτική disco διασκευή που έγινε πριν 20 χρόνια που μου αρέσει ιδιαίτερα. Υπάρχουν πάρα πολλές διασκευές, rock, folk, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Μου αρέσουν αρκετές.

Έχεις συναντήσεις πολλούς μουσικούς ήρωές σου. Όπως ο Μπομπ Ντίλαν και ο Ντέιβιντ Μπόουι.

Όχι όμως και τους Rolling Stones και τον Prince.

Έχεις συναντήσει όμως τον Lou Reed και τον αναφέρω καθώς ένας στίχος από το τραγούδι του, Kid, «βάφτισε» το συγκρότημά σας.

Σωστά. Έτσι είναι.

Μοιράστηκες την ιστορία αυτή μαζί του;

Συνάντησα τον Lou Reed μια φορά στη Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του ‘90. Και τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την έμπνευση που έχει δώσει στη ζωή μου, όχι μόνο για το όνομα του συγκροτήματος, αλλά και για τη μουσική του ή το γράψιμό του. Ήταν μεγάλη επιρροή για εμένα. Ήμουν πολύ χαρούμενος που τον συνάντησα και είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω. Ήταν κι εκείνος πολύ άνετος μαζί μου και πολύ ευγενικός.

Όσο για το όνομα, ήμουν αυτός που το διάλεξε. Τα πάντα κυλούν, ρέουν, προχωράνε, η μουσική ρέει. Έτσι το είχα σκεφτεί τότε.

Τα πάντα ρει, όπως έχει πει και ο Ηράκλειτος.

Ναι, γνωρίζω τη ρήση του. Ωστόσο, μετά ανακάλυψα ότι waterboy είναι αυτός που κουβαλάει νερό σε ανθρώπους που δουλεύουν στα χωράφια, σε έναν τενίστα, στους φυλακισμένους, ο νεροκουβαλητής. Ένα πρόσωπο που μεταφέρει κάτι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για να συνεχίσεις τον αγώνα σου. Ωστόσο, εγώ θα προτιμήσω το συμβολισμό που ταιριάζει με τη ρήση του αρχαίου φιλοσόφου, ότι τα πάντα κυλάνε, ρέουν.

Και εδώ να σημειώσω ότι είσαι λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Και μάλιστα ο αγαπημένος σου είναι ο θεός Παν (Πάνας). Μάλιστα έχεις δώσει το όνομά του και σε ένα τραγούδι των Waterboys, The Pan Within.

Ναι, με γοητεύει πολύ ο Παν. Πρέπει να σου πω ότι στη Βρετανία όλοι γνωρίζουν την ελληνική μυθολογία. Τώρα, γιατί ο Παν; Για εμένα είναι πολύ ξεχωριστός με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για εμένα ο Παν αντιπροσωπεύει την απόλυτη ελευθερία, επίσης τη δύναμη της άγριας φύσης, της γης. Ο Παν μας φέρνει σε επαφή με την άγρια και πρωτόγονη φύση μας. Όλοι μας έχουν μέσα μας τον Πάνα. Τον αρχέγονο εαυτό μας. Αρκεί να τον αναζητήσουμε. Έχω μέσα μου τον Πάνα. Για εμένα ο Παν πάντοτε είναι μια πηγή μαγείας.

Ξαναγυρίζοντας στη μουσική σας, υπάρχουν σχέδια για νέο άλμπουμ;

Υπάρχει ένα box set το οποίο θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Επίσης ετοιμάζουμε νέο άλμπουμ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα το κυκλοφορήσουμε την επόμενη χρονιά. Είναι όμορφο, δυναμικό, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα.

Θεωρώ ότι χαιρόσαστε ιδιαίτερα που είστε και πάλι σε περιοδεία, μετά τα δύο χρόνια παύσης ελέω πανδημίας. Πώς ήταν εκείνη η περίοδος για εσένα.

Δύσκολη όπως για όλους, αλλά συνάμα αρκετά δημιουργική, καθώς αναγκαστικά πέρασα πολύ χρόνο στο στούντιο να γράφω, να παίζω, να πειραματίζομαι με νέο υλικό.

Τι θα ακούσουμε σε λίγες μέρες στο Ηρώδειο;

Δεν πρόκειται να σου αποκαλύψω, ποτέ δεν προετοιμάζω τους θαυμαστές μας για το τι πρόκειται να ακούσουν (γέλια). Σοβαρά τώρα, αναρωτιέμαι κι εγώ, επειδή πρόκειται για έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, το Ηρώδειο σού προκαλεί δέος. Έτσι, θέλω να είναι μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία και δουλεύουμε πολύ να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Θα τα καταφέρουμε. Θα είναι μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη. Ανυπομονούμε!

*Πληροφορίες για τη συναυλία των Waterboys στο Ηρώδειο

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Η προπώληση εισιτηρίων με τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ συνεχίζεται στο δίκτυο viva.gr

Όλες οι θέσεις, κάτω και άνω διαζώματος, είναι αριθμημένες.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 30 ευρώ και φθάνουν τα 65 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Κάτω Διάζωμα
Διακεκριμένη Ζώνη/ VIP: 65 ευρώ
Ζώνη A: 56 ευρώ
Ζώνη B: 52 ευρώ
Ζώνη Γ: 45 ευρώ

Άνω Διάζωμα
Ζώνη Δ: 45 ευρώ
Ζώνη E: 42 ευρώ
Ζώνη ΣΤ: 35 ευρώ
Ζώνη G: 30 ευρώ

ΑμεΑ: 30 ευρώ
Για τα ΑμεΑ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος (ΚΑΤΩ Διάζωμα, Κερκίδα Α, Σειρές 1 – 3). Τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ. Το εισιτήριο των συνοδών κοστίζει 30 ευρώ. Κρατήσεις στο tameia@greekfestival.gr και στο τηλέφωνο 210 3221 897, Δε-Πα 10:00 - 17:00.

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων

Δίκτυο viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/music/waterboys/ Τηλεφωνικά: 11876
Φυσικά Σημεία πώλησης εισιτηρίων
Καταστήματα: Nova, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni's

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Info Point Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Συντάγματος
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 20:00 & Σάββατο 10:00-18:00

Τηλεφωνικό κέντρο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 18:00 | Τηλ: +30 2118008181
Σάββατο – Κυριακή: 10:00-18:00 Τηλ: +30 2103225109

ONLINE Booking: www.aefestival.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ