ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: δαγκωτό Τραμπ λένε οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη

Εκλογές ΗΠΑ 2016: δαγκωτό Τραμπ λένε οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη
Reuters/CNN Greece

Βουβό ηφαίστειο χαρακτηρίζει αυτή τη “σιωπή” των Αμερικανών πολιτών, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, που βρίσκεται στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι στο τιμόνι της μεγαλύτερης ομοσπονδίας ομογενών στις ΗΠΑ. Εκπροσωπεί 204 οργανώσεις και συνολικά 500.000 ομογενείς.

“Είναι οι πιο περίεργες εκλογές που έχουν γίνει ποτέ” μας λέει γιατί οι δύο υποψήφιοι αναλώνονται στην μεταξύ τους κόντρα χωρίς να παρουσιάζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα.

20161029 201125

πηγή: CNN Grecce

Όταν τον ρωτάμε ποιον απο τους δύο θα στηρίξει η ομογένεια, μας απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη:

Το 90% των ομογενών θα ψηφίσει Τραμπ. Την Χίλαρι την γνωρίζουμε και ξέρουμε ποια είναι. Ξέρουμε ποιοι είναι από πίσω της. Ότι υπάρχει ένας Σόρος από πίσω της, ο οποίος δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την Ελλάδα. [...] Είναι το θέμα των emails, δεν μπορεί το FBI να βγάζει απόφαση ναι μεν αλλά. Ο καθένας ή είναι ένοχος ή δεν είναι. Δεν είναι καθαρή πολιτικός. Το άλλο που φοβάται ο κόσμος είναι ότι θα μπλέξει την Αμερική και όλο τον πλανήτη σε πόλεμο”.

20161029 201039

πηγή:CNN Greece

Αν και οι ίδιοι μετανάστες, δεν τους φοβίζουν οι δηλώσεις του Τραμπ για την μεταναστευτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει στις ΗΠΑ. Ούτε τους προβληματίζει η δημόσια δέσμευση του για τη δημιουργία τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό. Συμφωνούν απόλυτα με το σύνθημα που χρησιμοποιεί σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, δηλαδή το “νόμος και τάξη”.

“Πρέπει να μπεί μια τάξη. Υπάρχουν νόμοι εδώ. Θέλεις να γίνεις μετανάστης υπάρχει μια διαδικασία τήρησέ την. Ο Τραμπ επίσης λέει ή γυρίζουν οι επιχειρήσεις πίσω να ανοίξουν δουλειές στην Αμερική ή φορολογώ 35% τις εισαγωγές απο την Κίνα. Προς το συμφέρον της Αμερικής είναι. Λέει ότι θαυμάζει τον Πούτιν, ότι θα συνεργαστεί μαζί του. Λέει ότι δεν θα έχουμε πόλεμο, ότι το δολάριο θα σταματήσει να διολισθαίνει” δηλώνει στο CNN Greece ο κύριος Γαλάτουλας και συνεχίζει αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ο Τραμπ εκλεγεί, θα υποστηρίξει την Ελλάδα:

“Ο Τραμπ είναι εναντίον του ισλάμ -αυτό τι σημαίνει; Ότι είναι εναντίον της Τουρκίας και εναντίον των αραβικών χωρών. Ο Κλίντον τι έκανε; Διέλυσε μια χριστιανική χώρα, την Σερβία. Όλα αυτά στην Συρία που σφάζονται χριστιανοί -από που ξεκίνησαν; από την Χίλαρι Κλίντον. Γιατί να την ψηφίσω;”

Υπάρχουν όμως και ομογενείς οι οποίοι στηρίζουν την Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που έχει προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις στην ομοσπονδία. Ο πρόεδρος των ομογενών πάντως φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει μέχρι τέλους τον Αμερικανό μεγιστάνα:

Οι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν για πρόεδρο μια πολιτικό που έχει μια δοκιμαστεί και αποτύχει αλλά εκείνον ο οποίος δίνει ελπίδα. Ο Τραμπ δεν θέλει να πάρει χρήματα από τα μεγάλα τραστ διότι παίρνοντας από αυτά ένα εκατομμύριο θα πρέπει να γυρίσει πίσω πενήντα”.

Οι προεδρικές εκλογές όμως δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί την ομογένεια.

“Η Ελλάδα μας πληγώνει” μας λέει ο κύριος Πέτρος Γαλάτουλας, λίγα λεπτά προτού φύγουμε από το γραφείο του. Οι ομογενείς διεκδικούν το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ