FOCUS

Δ. Σιμόπουλος στο CNN Greece: Δεν πρέπει να είμαστε μόνοι στο Σύμπαν

Δ. Σιμόπουλος στο CNN Greece: Δεν πρέπει να είμαστε μόνοι στο Σύμπαν

Ο διακεκριμένος φυσικός και αστρονόμος, Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, είναι ο επιστήμονας ο οποίος με το ευρύ συγγραφικό του έργο έκανε πιο κατανοητή, πιο προσιτή την αστρονομία στους Έλληνες.

Ο κ. Σιμοπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλά για τα βαρυτικά κύματα και αποκαλύπτει πως αυτά «ξεκλειδώνουν» τις πληροφορίες για τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος.

Το CNN Greece ρώτησε τον κ. Σιμόπουλο για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλο πλανήτη, για την ανακοίνωση της NASA ότι σχεδιάζει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη καθώς και για τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να λύσει σήμερα η αστρονομία.

Τα βαρυτικά κύματα και η γέννηση του σύμπαντος

Αναλυτικότερα, για τα βαρυτικά κύματα ο κ. Σιμόπουλος, επισημαίνει στο CNN Greece ότι την ύπαρξή τους την είχε διατυπώσει πριν από περίπου εκατό χρόνια ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, μέσω της θεωρίας της σχετικότητας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Untitled design 16

Σύνθεση: CNN Greece
Πώς όμως εντοπίσθηκαν τα βαρυτικά κύματα; Τα κατέγραψε τηλεσκόπιο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στη Λουιζιάνα, το οποίο στην πράξη αποτύπωσε την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο «μαύρες τρύπες». Δηλαδή, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος, τα δύο επιστημονικά κέντρα κατέγραψαν τα «λείψανα» δύο άστρων που συγκρούστηκαν πριν 1,3 δις χρόνια. Κατέγραψαν αυτό τον ψίθυρο του σύμπαντος, αυτό τον κυματισμό με μια απειροελάχιστη κίνηση, εξηγεί.

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας η καταγραφή των βαρυτικών κυμάτων

Ο κ . Σιμόπουλος εξηγεί ότι δεκάδες αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, προέρχονται από τη διαστημική έρευνα. Ενδεικτικά αναφέρει εφαρμογές στην ιατρική, στην αρχαιολογία, στα κινητά τηλέφωνα.

Οι βασικές όμως πληροφορίες που μας δίνει η καταγραφή των κυμάτων αφορούν στη γέννηση του σύμπαντος, από πού προερχόμαστε και τι είναι ο άνθρωπος.

Δείτε το Α’ μέρος της Συνέντευξης του κ. Σιμόπουλου στο CNN Greece, στο video που ακολουθεί:

H επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

Το CNN Greece ρώτησε τον κ. Σιμόπουλο για την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη που σχεδιάζει η NASA μέχρι το 2035. Εκείνος εξηγεί ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα, επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη».

Κι αυτό γιατί όπως λέει η πλησιέστερη απόστασή του από τη Γη, είναι πάνω από 55 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στην πράξη δηλαδή θα χρειαστεί η αποστολή να φτάσει στον Άρη 6 με 8 μήνες, άλλο τόσο να επιστρέψει και κάποιους μήνες να παραμείνει εκεί για να κάνει έρευνες. Επίσης, είναι μεγάλη η επικινδυνότητα για τους αστροναύτες και σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και για την επιβίωσή τους. Οι ηλιακές εκρήξεις, είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους.

Δεν πρέπει να είμαστε οι μόνοι στο σύμπαν

Υπάρχει ζωή σε άλλο πλανήτη; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε σε μικροβιακή μορφή. Όμως το γεγονός ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανητών στο σύμπαν, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε άλλο πλανήτη. Τί είδους μορφή θα έχει, εάν θα υπάρχουν νοήμονα όντα ή πώς αυτά θα μοιάζουν εξωτερικά δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. «Δεν πρέπει να είμαστε οι μόνοι στο σύμπαν», λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της αστροφυσικής

Ο κ. Σιμόπουλος επισημαίνει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της αστροφυσικής είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα, η σύσταση της «σκοτεινής ύλης», η επίλυση του γρίφου των χορικών διαστάσεων και η εξερεύνηση του 95% του σύμπαντος για το οποίο έχουμε σήμερα ελάχιστες πληροφορίες.

Who is Who

1 copy copy

Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος έχει βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Άρχισε την καριέρα του το 1967. Διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια. Έχει συγγράψει 26 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση (όπως «Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι», «Εξερευνητές», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Τηλεγνώσεις», «Παράθυρο στο Σύμπαν»), κλπ, 200 σενάρια πολυθεαμάτων του Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες και έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του Δ.Σ της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, Εταίρος της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία.

Στη χώρα μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και των επιστημών του Διαστήματος και της Γης και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».

Διαβάστε επίσης:

Δ. Νανόπουλος στο CNN Greece: Και δέκα ζωές να είχα πάλι φυσικός θα γινόμουν

Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece: Ζούμε σε 11 διαστάσεις (Β' μέρος)

Ο Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece (Γ' μέρος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ