ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Δρ. Α. Στεροδήμας αποκαλύπτει τα μυστικά της πλαστικής χειρουργικής (vid)

Ο Δρ. Α. Στεροδήμας αποκαλύπτει τα μυστικά της πλαστικής χειρουργικής (vid)
Προσωπικό αρχείο Δρ. Άρη Στεροδήμου

Οι ασθενείς του τον αποκαλούν μάγο. Η επιστημονική κοινότητα τον θεωρεί χαρισματικό.

Τον Δεκέμβριο του 2014 τιμήθηκε για το επιστημονικό του έργο και την συνολική του προσφορά στην εξέλιξη των τεχνικών με το «Χρυσό Νυστέρι» στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής που έγινε στο Μονακό.

Ο Δρ. Άρης Στεροδήμας είναι από τους πρωτοπόρους στη μεταμόσχευση λιπώδους ιστού εμπλουτισμένου με βλαστοκύτταρα σε σημεία του σώματος και του προσώπου όπου χρειάζονται επανόρθωση.

PG3741211

πηγή: προσωπικό αρχείο Δρ.Άρη Στεροδήμα

Η τεχνική του αυτή κάθε χρόνο προσελκύει στην Αθήνα εκατοντάδες ασθενείς από το εξωτερικό.

Όλη η αφρόκρεμα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας εμπιστεύεται τα χέρια του έλληνα γιατρού για να αφαιρέσει τα «σημάδια» του χρόνου από πάνω της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 60% των περιστατικών του να είναι ασθενείς από το εξωτερικό και το 40% από την Ελλάδα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος

Από το 1983 στις χειρουργικές επεμβάσεις που έκαναν οι πλαστικοί προστέθηκε και η λιπομεταφορά δηλαδή οι γιατροί αφαιρούσαν το λίπος από κάποια σημεία τους σώματος που υπήρχαν λιποαποθήκες π.χ. ψωμάκια, κοιλιά και στην συνέχεια στο έβαζαν είτε στο πρόσωπο, είτε στο στήθος είτε στους γλουτούς.

Με αυτή την μέθοδο όμως επιβίωνε μόνο το 25% με 30% του λίπους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 100 ml που έβαζαν οι γιατροί έμεναν τα 30ml -το υπόλοιπο το απορροφούσε ο οργανισμός μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

1 1

πηγή: προσωπικό αρχείο Δρ.Άρη Στεροδήμα

Ο Δρ. Άρης Στεροδήμας πήγε την τεχνική αυτή ένα βήμα παρακάτω προκειμένου οι ασθενείς να έχουν το ποθητό αποτέλεσμα χωρίς σημαντικές απώλειες του ιστού που μεταφέρεται.

«Την ίδια ώρα που εγώ κάνω λιποαναρρόφηση , υπάρχει μια ομάδα μέσα στο χειρουργείο η οποία επεξεργάζεται αυτόν τον ιστό. Εμπλουτίζει το λίπος με βλαστοκύτταρα με την βοήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων και μέσα σε μια με μιάμιση ώρα είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί είτε στο πρόσωπο, είτε στο στήθος, είτε στους γλουτούς» λέει στο CNN Greece ο καταξιωμένος πλαστικός χειρουργός.

Τα πρώτα περιστατικά χειρουργήθηκαν με αυτή την μέθοδο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2009. Από την αρχή οι μετρήσεις έδειχναν ότι επιβιώνει πάνω από το 85% με 90% του ιστού που μεταφέρεται.

Υπάρχουν όμως και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις.

«Όταν κάποιος δεν έχει μεγάλες λιποαποθήκες βάζουμε ένα μικρό ένθεμα σαν βάση και μετά χτίζουμε γύρω-γύρω το στήθος με λίπος, δηλαδή κάνουμε μια σύνθετη αυξητική στήθους» λέει ο Δρ. Άρης Στεροδήμας.

Προφίλ ασθενών

Από ότι φαίνεται από τα στοιχεία της κλινικής η εξωτερική εμφάνιση απασχολεί και τα δύο φύλα. Συγκεκριμένα από τους ασθενείς που έκαναν πλαστική το 70% ήταν γυναίκες και το 30% άνδρες.

Το εύρος της ηλικίας των ασθενών που ξαπλώνουν στο χειρουργικό τραπέζι της κλινικής που διευθύνει ο Άρης Στεροδήμας είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 17 έως 82 ετών.

«Μια 82χρονη ήρθε από το Λονδίνο και σε ένα χειρουργείο έκανε κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση και αυξητική μαστού» λέει στο CNN Greece ο κ. Στεροδήμας.

Όσοι ταξιδεύουν στη χώρα μας για να χειρουργηθούν συνήθως παραμένουν στην Αθήνα 2 με 3 ημέρες και στη συνέχεια επισκέπτονται τα νησιά -κατά κύρια βάση δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Έλληνες ασθενείς

Η οικονομική κρίση φυσικά έχει κάνει πολλούς να σκεφτούν μια, δύο και τρεις φορές το κόστος μια επέμβασης καθαρά για αισθητικούς λόγους.

«Τα στατιστικά στοιχεία της δικής μου κλινικής, τα οποία συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικών Χειρουργικών δείχνουν ότι υπάρχει μια μείωση στο ποσοστό των ασθενών που επιλέγουν να μπουν στο χειρουργείο, να κάνουν αναισθησία και να νοσηλευτούν. Προτιμούν άλλες επεμβατικές τεχνικές όπως το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, το πίλινγκ και το laser, τα οποία βοηθούν την βελτίωση της εμφάνισης τους αλλά δεν κοστίζουν ακριβά» λέει ο Δρ. Άρης Στεροδήμας.

Πριν από το 2008 πολλοί έπαιρναν δάνειο ή φόρτωναν τις πιστωτικές τους κάρτες για να κάνουν πλαστική.

Η εκπαίδευση στο Ρίο και ο μετρ Πιτανγκί

Ο Άρης Στεροδήμας μόλις τελείωσε την ειδικότητα του στην Αγγλία πήγε στην Βραζιλία, εντάχθηκε στην ομάδα του φημισμένου καθηγητή της πλαστικής χειρουργικής, Ιβο Πιτανγκί και ξεκίνησε την έρευνα με τα βλαστοκύτταρα.
Ακόμη είναι χαραγμένη στη μνήμη του η πρώτη του επέμβαση και ο αντίκτυπος που συνειδητοποίησε ότι έχει η πλαστική χειρουργική στην ψυχολογία των ανθρώπων :

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο περιστατικό που χειρούργησα το 2004 στη Βραζιλία, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο: ήταν μια κοπέλα 17 ετών που έμενε στις φαβέλες. Μου είπε ότι έκανε οικονομίες για τρία χρόνια γιατί ήθελε να κάνει αυξητική στήθους. Προείχε αυτό, όχι οι σπουδές της.»

4

πηγή: προσωπικό αρχείο Δρ.Άρη Στεροδήμα

Στη Βραζιλία γνώρισε και την σύζυγο του Bεατρίκη Nicaretta -πλαστική χειρουργός κι εκείνη. Μαζί μοιράζονται το πάθος και την αγάπη για την ιατρική.

DSC 0709 copy

πηγή: προσωπικό αρχείο Δρ.Άρη Στεροδήμα

Σήμερα η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Θαύματα όμως δεν γίνονται. Για να αποκτήσει κάποιος το τέλειο κορμί θα πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις και για να διατηρήσει το καλό αποτέλεσμα μιας πλαστικής θα πρέπει να αθλείται και να κάνει σωστή διατροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ