ΕΛΛΑΔΑ

«Βόλτα» στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

«Βόλτα» στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ ΜΑΝΤΑ/EUROKINISSI

Μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από 1988, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία: τη βόλτα στην μεγαλύτερη ζωντανή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του τάγματος του αγ. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο δι' αγοράς δύο και πλέον αιώνες, από το 1309 έως το 1523, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής. Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό τουρκική και ιταλική κατοχή. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Μεσαιωνικά κτίρια, στενά σοκάκια, μιναρέδες, σιντριβάνια, μικρές πλατείες, δημιουργούν τη μοναδική αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Περπατώντας στην πλακόστρωτη Οδό των Ιπποτών, που είναι ο κύριος δρόμος από το λιμάνι προς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, μπορεί κανείς να δει τα καταλύματα των διαφόρων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ενώ στο τέλος του δρόμου στην Πλατεία Μουσείου, δεσπόζει το Νοσοκομείο των Ιπποτών, που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ