ΕΛΛΑΔΑ

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας προετοιμάζονται για τις «άσπρες» μέρες

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας προετοιμάζονται για τις «άσπρες» μέρες
EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Προετοιμάζονται τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας για να υποδεχτούν του λάτρεις του χιονιού για τη νέα χειμερινή σεζόν. Οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο γενναιόδωρος και δεν θα «παίξει» με την αγωνία τους μα κυρίως με τον τζίρο τους, όπως έγινε τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Η αγωνία των επιχειρηματιών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την περίοδο των εορτών. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο διάστημα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) προκύπτει περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλή Λεφούση, πέρσι ο «καλός καιρός» που επικράτησε κατά την περίοδο των εορτών στέρησε από τον κλάδο περίπου το μισό του ετήσιου τζίρου.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου προσπαθούν να είναι έγκαιρα έτοιμοι και όσοι μπορούν επενδύουν σε πρόσθετο εξοπλισμό (π.χ συστήματα τεχνητής χιόνωσης, αναβατήρες κ.α.) προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανό» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον των φίλων του χιονιού. Παράλληλα σχεδιάζουν και τα πακέτα των εορταστικών εκπλήξεων προς τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας υπολογίζεται σε περίπου 60 εκ. ευρώ ενώ η δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε συνδεδεμένα και παρεμφερή επαγγέλματα «γεννά» πρόσθετο τζίρο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για έναν κλάδο που προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 500.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Κι ενώ επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και επισκέπτες ευελπιστούν να ασπρίσουν έγκαιρα οι βουνοπλαγιές της χώρας, υπενθυμίζεται ποια είναι τα δέκα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας από τα συνολικά 21 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμακτσαλάν (Ν.Πέλλας): Κατατάσσεται πρώτο στον κατάλογο λόγω ύψους και ποιότητας χιονιού. Διαθέτει 14 πίστες συνολικού μήκους 11χλμ που αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 2.050μ έως 2.524μ. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους Βόρας σε απόσταση 45χλμ από την Έδεσσα, 140 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 580 χλμ από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1).

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (Ν.Πιερίας): Το συναντάμε σε υψόμετρο 1450μ. στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση "Παπά Χωράφι". Απέχει 8χλμ από το ομώνυμο χωριό Ελατοχώρι, 35χλμ από την Κατερίνη, 105χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 473χλμ. από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1). Διαθέτει μεταξύ άλλων συρόμενο αναβατήρα μήκους 700μ, baby lift και τεράστιο σαλέ.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια (Ν.Ημαθίας): Βρίσκεται σε υψόμετρο 1430μ, στη δυτική πλευρά του Βερμίου. Απέχει 17χλμ από τη Νάουσα, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 546χλμ από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1). Διαθέτει μεταξύ άλλων πέντε πίστες και μηχανισμό τεχνητής χιόνωσης.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Ν.Γρεβενών): Βρίσκεται στην Πίνδο σε απόσταση 43χλμ από τα Γρεβενά, 213χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 455 από την Αθήνα (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1). Διαθέτει 16 πίστες που αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1788μ έως 2110μ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου (Ν.Φλώρινας): Βρίσκεται σε απόσταση 19χλμ από την πόλη της Φλώρινας, 211χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 527 από την Αθήνα (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1). Διαθέτει δέκα πίστες που αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1.600μ έως 1.900μ., πέντε αναβατήρες και baby lift.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου (Ν.Καστοριάς): Βρίσκεται στο όρος Βέρνο, σε απόσταση 22 χλμ από την πόλη της Καστοριάς, 186χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 480χλμ από την Αθήνα (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1). Διαθέτει πέντε πίστες σε υψόμετρο από 1.610μ έως 1880μ, συρόμενο αναβατήρα και baby lift.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά (Ν.Σερρών): Βρίσκεται στην οροσειρά Βροντού, σε υψόμετρο 1600μ-1850μ. Απέχει 26 χλμ από την πόλη των Σερρών, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 611 από την Αθήνα (μέσω E75 και Α1). Διαθέτει πίστα μήκους 1.000μ, δύο συρόμενους αναβατήρες (ένας για αρχάριους) και ένα όμορφο σαλέ. (τηλ. Σαλέ 23210 58783)

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (Ν.Δράμας): Μετά από περιόδους δυσχερειών, φαίνεται πως φέτος θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Το κέντρο έχει παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας. Η διοίκηση της Περιφέρειας φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την θέση του μεταξύ των σημαντικότερων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας. Απέχει 35χλμ από το Κάτω Νευροκόπι, 45χλμ από την πόλη της Δράμας, 188χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 687χλμ από την Αθήνα (μέσω E75 και Α1).

Χιονοδρομικό Κέντρο Παγγαίου (Ν.Καβάλας): Είναι ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1780μ, στην κοιλάδα του Ορφέα και απέχει 40χλμ από την πόλη της Καβάλας, 170χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και περίπου 700χλμ. από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Ν.Ημαθίας): Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. (τηλ. 23310 26237) Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530μ και απέχει 20 χλμ από τη Βέροια, 95χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 74 χλμ από την Κοζάνη και 533 από την Αθήνα (μέσω E75 και Α/Δ ΠΑΘΕ/Α1). Διαθέτει πολλές πίστες για αθλητικό και για τουριστικό σκι, σύγχρονους αναβατήρες, άνετους χώρους πάρκινγκ κ.α. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό, γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων. Από εξοπλισμό διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ (έως 4.500/ώρα), μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης, διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ