ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Παρνασσός: Ο δημοφιλέστερος χειμερινός προορισμός της χώρας

Παρνασσός: Ο δημοφιλέστερος χειμερινός προορισμός της χώρας

Ο Παρνασσός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Στερεάς Ελλάδος, καθώς έχει το πιο σύγχρονο και μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτό, αποτελεί τον κύριο λόγο υψηλής επισκεψιμότητας, αφού απέχει μόνο 200 χλμ από την Αθήνα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, κάτω από φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τα τέλη Απριλίου κάθε έτους και βρίσκεται ανάμεσα στις δύο υψηλότερες κορυφές του βουνού, Φτερόλακκα και Κελάρια (1.600 - 2.250 μ.). Η κατασκευή του χιονοδρομικού ολοκληρώθηκε πλήρως και στις δύο θέσεις το 1981.

Όμως, παρόλο που ο βασικός πόλος έλξης του Παρνασσού είναι το χιονοδρομικό του κέντρο, δεν είναι ο μόνος. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το διασημότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το Μαντείο των Δελφών, αλλά και τις ιστορίες που λένε οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Παρνασσός οφείλει το όνομά του στον ομώνυμο ήρωα, ο οποίος λέγεται πως είχε χτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη, η οποία και καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Η ιστορία του Παρνασσού θέλει τους κατοίκους της πόλης, ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων, να έτρεξαν προς την κορυφή του βουνού και να δημιούργησαν την πόλη Λυκώρεια.

Το μαντείο των Δελφών

Το μαντείο των Δελφών ήταν χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, στην ομώνυμη περιοχή των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα την περιοχή των Δελφών επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο αφού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο.

Το Μαντείο των Δελφών ήταν το πιο γνωστό μαντείο της Αρχαίας. Θεωρείται ότι το σημείο όπου κτίστηκε ήταν ο Ομφαλός της Γης, διότι, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Δίας άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση, συναντήθηκαν εκεί. Στην αρχαιότητα, θεωρούσαν πως στο μαντείο, η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο Θεός, δίνοντας τους χρησμούς στους ανθρώπους.

Οι Δελφοί, διαφορετικά, ονομάζονται και Ομφαλός της Γης, αφού το ιερό τους έγινε το κέντρο της σημαντικότερης Αμφικτυονίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου, γνωστή και ως Δελφική Αμφικτυονία.

Αράχωβα, η δημοφιλέστερη κωμόπολη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού

Η Αράχωβα είναι η πιο δημοφιλής κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας. Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, απέχει μόνο 30 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού και τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον Νο1 χειμερινό προορισμό, λόγω χιονοδρομικού κέντρου, και της μικρής της απόστασης από την Αθήνα αλλά και τους Δελφούς. Εκεί υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία αλλά και παραδοσιακά σπίτια μέσα στο χωριό, τα οποία και μπορείς να νοικιάσεις με τη σεζόν. Εξάλλου, η Αράχωβα πλέον, είναι ο λόγος που επιλέγουν οι κάτοικοι Αθήνας, Πάτρας και Λαμίας, για εκδρομή στον Παρνασσό, ακόμα και τις μέρες του χρόνου που δεν έχει χιόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ