ΕΛΛΑΔΑ

Ορεινή Αρκαδία: Εξόρμηση στο Μαίναλο και τα χωριά του

Ορεινή Αρκαδία: Εξόρμηση στο Μαίναλο και τα χωριά του

Από τους βοσκούς της Αρκαδίας του Νικολά Πουσέν και το «Εt in Arcadia Ego» στον τραγόμορφο θεό Πάνα: Το αρκαδικό ιδεώδες παραμένει επίκαιρο και θελκτικό από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας -και όχι άδικα.

Εκείνος ο ιδεατός κόσμος με τα βουκολικά τοπία, εκείνο το ανέμελο μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν σε πλήρη αρμονία με τη Φύση, εκείνος ο κατάφυτος «παράδεισος», υπάρχει έως ένα βαθμό ακόμη και βρίσκεται δύο μόλις ώρες μακριά από την Αθήνα. Σε αντίθεση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας που ξεχωρίζουν για το φυσικό τους κάλλος, η ορεινή Αρκαδία διατηρεί αρκετά τον γνήσιο χαρακτήρα της. Διότι, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ταξιδιωτών κάθε χρόνο, η ευρύτερη περιοχή παραμένει σχετικά ανέπαφη από τα τουριστικά «ρεύματα».

Από το Μαίναλο και την «ιερή μανία» της άγριας Φύσης (όπως αποκαλύπτει η αρχαιοελληνική προέλευση της ονομασίας του βουνού της Πελοποννήσου), στη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και το φαράγγι του Λούσιου. Οι επιλογές στην ορεινή Αρκαδία είναι πολλές και δύνανται να καλύψουν τις προτιμήσεις κάθε επισκέπτη που αναζητά να βρει κάτι από εκείνο τον παλιό και ομολογουμένως ρομαντικό «μύθο».

ark4

Παραδοσιακές γεύσεις, καλό κρασί, γνήσιοι άνθρωποι, πέτρινα σπίτια, μοναστήρια, καφενεία που μοιάζουν να έχουν βγει από το παρελθόν, έλατα, πλατάνια, μικρές και μεγάλες πλατείες και γραφικά μονοπάτια «συνυπάρχουν» αρμονικά με τη σύγχρονη πλευρά της περιοχής που (δυστυχώς ή ευτυχώς) συναντάται σήμερα στα περισσότερα ελληνικά χωριά και κωμοπόλεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στην ορεινή Αρκαδία ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να βρει εύκολα την ηρεμία που αποζητά από μια απόδραση από το κλεινόν άστυ.

ark6

Στο Μαίναλο και τα χωριά του

Με κορυφή στα 1.981 μέτρα, το Μαίναλο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας ενώ γύρω του βρίσκονται κάποια από τα πιο ορεινά και ιστορικά χωριά της Ελλάδας.

Τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), η Βλαχέρνα, η παραδοσιακή Βυτίνα, η τουριστική Δημητσάνα, η γραφική Καρύταινα, η ιστορική Στεμνίτσα και το Λιμποβίσι -το χωριό του Κολοκοτρώνη- είναι μερικά μόνο από τα χωριά που ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ταξιδεύοντας στην ορεινή Αρκαδία. Στους πρόποδες του Μαινάλου θα βρει και άλλα χωριά, δηλαδή περισσότερες ευκαιρίες να απολαύσει και να ανακαλύψει τα «μυστικά» της ελληνικής επαρχίας.

ark5

Για τον χειμερινό ταξιδιώτη, βέβαια, η επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου κρίνεται αναγκαία, ενώ για τον λάτρη των σπορ τίποτα δεν συγκρίνεται με το ράφτινγκ στον μυθικό Λούσιο, μια ονομασία που κατά την ελληνική μυθολογία δόθηκε στον ποταμό διότι στα νερά του έλουσαν οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα τον νεογέννητο Δία.

ark3

Για τον ρομαντικό ταξιδιώτη, εκείνον που θέλει να επισκεφτεί τη γη του Πάνα για να κατανοήσει και να ανακαλύψει την ουσία του αρκαδικού ιδεώδους, το ταξίδι στο Μαίναλο και τους πρόποδές τους ενδέχεται να είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό. Διότι παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την πάροδο του χρόνου και έχουν επηρεάσει τη μορφή του τοπίου, ο «χαρακτήρας» της ορεινής Αρκαδίας παραμένει αυθεντικός και δίνει στον επισκέπτη που θα βρεθεί εκεί τη δυνατότητα να ανακαλύψει τι πραγματικά βρίσκεται στην Αρκαδία και ίσως, να βρει το πραγματικό νόημα του «Et in Arcadia ego».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ