ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μέτσοβο: Η κωμόπολη με την μεγαλύτερη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην Πίνδο

Μέτσοβο: Η κωμόπολη με την μεγαλύτερη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην Πίνδο

Το Μέτσοβο είναι η ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της Πίνδου. Οι 3 χιλιάδες κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού του Μετσόβου, έχουν ως κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία, ενώ στους ταξιδιώτες είναι γνωστή για τα γραφικά της σπίτια, τα σημαντικά μοναστήρια της περιοχής και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Η ονομασία της κωμόπολης του Μετσόβου προέρχεται από τη σλαβική λέξη «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και την λέξη «όβο» που σημαίνει χωριό. Η περιοχή είναι σχετικά μικρή σε έκταση αλλά με ομορφιά που κόβει την ανάσα σου, καθώς η χλωρίδα της φροντίζει να εντυπωσιάζει τους εκδρομείς όλο τον χρόνο με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι παραδοσιακές βρύσες, τα σπίτια από πέτρα και ο αναλλοίωτος χαρακτήρας του Μετσόβου, αποπνέει μια παραδοσιακή ατμόσφαιρα που κάνει το μέρος κάθε άλλο από τουριστικό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του Μετσόβου, επιλέγουν να φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες όλο τον χρόνο και να μιλούν τη βλάχικη.

Σημαντικός βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου κάποιος μπορεί και να ψαρέψει, αλλά και ο Νερόμυλος Γκίνα, στις όχθες του ποταμού Αράχθου. Ο νερόμυλος αυτός για χρόνια χρησιμοποιούσε τη δύναμη των νερών του ποταμού, μετατρέποντάς τη σε μηχανική ενέργεια που αξιοποιούσαν στο άλεσμα των δημητριακών.

Το μαγικό στοιχείο του φυσικού τοπίου στο Μέτσοβο είναι πως οι χειμώνες βρίσκουν τα γαλάζια νερά της λίμνης να βυθίζονται στη λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου τοπίου και τα καλοκαίρια στο πράσινο του πυκνού δάσους. Εκεί συναντάμε και τα όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και αλλά και της φημισμένης κοιλάδας, Βάλια Κάλντα.

Πέρα από το ονειρικό τοπίο του Μετσόβου, το βουνό διαθέτει και ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο στο Πολιτσές, συντηρώντας έτσι, το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Σε αυτό υπάρχουν μόνο 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων

Στην πασίγνωστη Πινακοθήκη Αβέρωφ βρίσκονται περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα, τα οποία και αποτελούν την κληρονομιά ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Σε αυτό το υπέροχο τριώροφο κτίσμα της πινακοθήκης που λειτουργεί από το 1988, υπάρχουν έργα των Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός αλλά και πολλών άλλων εξαιρετικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κάθε ταξιδιώτης, είναι το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στην κωμόπολη του Μετσόβου, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1955 μέχρι σήμερα. Εκεί υπάρχουν παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, διακοσμητικά και άλλα χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, και εικόνες της περιόδου από το 1650 μέχρι το 1850.

Εκκλησιαστικός τουρισμός

Το Μέτσοβο μοιάζει επίσης, η ιδανική εκδρομή και για τους λάτρεις του εκκλησιαστικού τουρισμού καθώς έχουν αρκετά σημεία να επισκεφτούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, η οποία αποτελεί τον πιο αξιόλογο ναό στο νομό Ιωαννίνων, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξύλινα καμπαναριά της Ελλάδος, αλλά και το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο της κωμόπολης. Διατηρητέα μνημεία στο Μέτσοβο, έχουν χαρακτηριστεί το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ