ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι στα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Ταξίδι στα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Βρισκόμαστε στη « καρδιά»  της χειμερινής περιόδου. Με τον αθλητικό τουρισμό να καταγράφει ανοδική πορεία στη χώρα μας και τους χειμερινούς προορισμούς να παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια 100% πληρότητα κατά τις ημέρες αργιών από τα μέσα Δεκεμβρίου, αξίζει να πραγματοποιήσουμε ένα «ταξίδι» στα κορυφαία και πιο σύγχρονα χειμερινά θέρετρα προκειμένου να εξετάσουμε τους παράγοντες εκείνους που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Το «νέο» χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Ο Παρνασσός αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο λόγος εντοπίζεται στην πληθώρα των επιλογών που προσφέρει στους επισκέπτες του και φυσικά, στο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα Xιονοδρομικό του Κέντρο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιονοδρόμους αλλά και επισκέπτες. Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Λαμία αποτελεί επίσης μια εύκολη λύση «απόδρασης» ακόμη και μονοήμερης.

Τι είναι, ωστόσο, εκείνο που κάνει το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα 20 που υπάρχουν στην Ελλάδα; Και σε αυτή την περίπτωση, το «κλειδί» βρίσκεται στο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και προηγμένης τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο λειτουργεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ από το Δεκέμβριο έως το τέλος Απριλίου, αποτελεί το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό της χώρας.

Η ιστορία του Κέντρου ξεκίνησε πριν από 41 έτη, ωστόσο κατάφερε με συνεχείς προσθήκες και αναβαθμίσεις να αναπτυχθεί και να διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια επάξια την πρώτη θέση πανελλαδικά. Έπειτα, λοιπόν, από το 2014 που ξεκίνησε η σημαντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), η οποία ολοκληρώθηκε το 2016, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αποτελεί σήμερα το αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, ισάξιο με ανάλογα του εξωτερικού, ένα κέντρο που προσφέρει κορυφαία και ποιοτική εμπειρία για τον χιονοδρόμο αλλά και για τον επισκέπτη.

2

Σήμερα, το κέντρο διαθέτει συνολικά 17 αναβατήρες, εναέριους και συρόμενους, που εξυπηρετούν 34 χιλιόμετρα πιστών, τις οποίες μπορούν να επισκεφτούν χιονοδρόμοι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων. Με τους νέους υπερσύγχρονους αναβατήρες, τρείς εξ αυτών αποσυμπλεκόμενοι τύπου «combi» (συνδυασμός κλειστών 8-θέσεων καμπινών και 6-θέσεων καρεκλών), η μεταφορά των πελατών, χιονοδρόμων και επισκεπτών πραγματοποιείται σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με παλαιότερα, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και κυρίως με μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά στην ιστορία του ΧΚΠ να γνωρίσει σημεία του κέντρου που δεν ήταν προσβάσιμα παρά μόνο από τους χιονοδρόμους. Ειδικότερα η πανοραμική διαδρομή έχει διπλασιαστεί για τον επισκέπτη στην τοποθεσία «Κελάρια» και έχει επεκταθεί έως την τοποθεσία «Φτερόλακα».

Για τους ενήλικες επισκέπτες υπάρχει ένα ακόμη ιδιαίτερο καλωσόρισμα για να γνωρίσουν αυτήν την πανοραμική διαδρομή με την παροχή έκπτωσης στο αντίστοιχο εισιτήριο από 15€ σε 10€ για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (17,18 & 19 Φεβρουαρίου).

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης εστιατόρια και καφετέριες που προσφέρουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία διασκέδασης και χαλάρωσης. Ακόμη καταστήματα ενοικίασης πώλησης και συντήρησης χιονοδρομικού εξοπλισμού και βεβαίως πωλητήριο αναμνηστικών ειδών.

Πέραν των παρεχόμενων υπηρεσιών δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων, κοινωνικών και επαγγελματικών, εντός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης και έγκρισης, όπως επίσης και η δυνατότητα διαφημιστικής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας του (http://www.parnassos-ski.gr/) και μέσω βραχυχρόνιας παραχώρησης προσφερόμενων χώρων.

3

Στο «δυναμικό» Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν

Σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους βρίσκεται ένα ακόμη σύγχρονο χιονοδρομικό της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Για την ακρίβεια, συγκαταλέγεται στα καλύτερα λόγω της ποιότητας του χιονιού του και της διάρκειάς του. Αυτό, άλλωστε, αποκαλύπτει το ίδιο το όνομά του, «Καϊμάκ-Τσαλάν», που στα τούρκικα παραπέμπει σε έναν τόπο «απαλό σαν κρέμα, σαν καϊμάκι».

Σε κάθε περίπτωση, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, που βρίσκεται στο τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, είναι ένας από τους προορισμούς που θέλει να επισκέπτεται κανείς ξανά και ξανά.

4

Το γεγονός ότι το επιλέγει για την προετοιμασία της η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες στους αθλητές και τους λάτρεις των χειμερινών σπορ γενικότερα, για αυτό και από το 1994, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του και από το 2013 που το λειτουργεί η ΕΤΑΔ ΑΕ, συνεχίζει να «ανθεί» και να εξελίσσεται. Διαθέτει επίσης σύστημα τεχνητής χιόνωσης για την εξασφάλιση συνεχούς κάλυψης των πιστών με χιόνι καθώς και ανανέωσής του.

Για τους μικρούς επισκέπτες λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος «playland» για την απασχόληση τους με παιχνίδια στο χιόνι.

Στα πλεονεκτήματα του κέντρου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η βόλτα στο Χιονοδρομικό, μπορεί να συνδυαστεί με την απαραίτητη στάση στο σαλέ για ζεστό ρόφημα και σνακ και στο πωλητήριο για αγορά αναμνηστικών.

5

Ακόμη στη περιοχή μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες -όπως πεζοπορία, mountain bike, κωπηλασία και ανεμοπτερισμό, καθώς και επίσκεψη πολλών παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων και τοπίων. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι σε κοντινή απόσταση από το Κέντρο βρίσκονται ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας, η Έδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες της, η Αριδαία με τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ και οι λίμνες Βεγορίτιδα και Άγρα με τα ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά τους.

Το φυσικό κάλλος των χειμερινών προορισμών της χώρας μας ξεχωρίζει και μπορεί να προσελκύσει όλο και περισσότερους τουρίστες, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Με τον τουρισμό να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας, αξίζει να αναδειχθεί και να προβληθεί με τον κατάλληλο τρόπο η χώρα ως ένας προορισμός και για χειμερινές διακοπές. Με τις κατάλληλες υποδομές και ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο το σίγουρο είναι πως μπορεί να τα καταφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ