ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Στη γραφική Κριτσά Λασιθίου

Στη γραφική Κριτσά Λασιθίου

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον δημοφιλή Άγιο Νικόλαο την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό που καταφέρνει να παραμένει ανέγγιχτο στον χρόνο. Ο λόγος για την ορεινή Κριτσά που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος και χαρακτηρίζεται για την απλότητά της, την αυθεντικότητά της και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Στα γραφικά στενά δρομάκια της, με τα λευκά πετρόχτιστα σπίτια που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι φιλόξενοι και χαμογελαστοί κάτοικοι είναι πάντα έτοιμοι να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες με μία τσικουδιά και να τους μυήσουν στα ήθη, τα έθιμα και τα πανηγύρια του χωριού. Απόγονοι της Λατούς Ετέρας, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται 3 χλμ. βορειοανατολικά της Κριτσάς, είναι περήφανοι για τον τόπο τους που μετράει ιστορία χρόνων, η οποία ξεκινάει από τα Υστερομινωϊκά χρόνια. Και μπορεί πλέον να θεωρείται ένα μικρό γραφικό χωριό, με τον πληθυσμό του να μειώνεται διαρκώς, κατά τον Μεσαίωνα όμως αποτελούσε το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης, το οποίο αποτελούνταν από πολλές διαφορετικές συνοικίες.

Σήμερα, στα σοκάκια «ξεφυτρώνουν» παραδοσιακά σκιερά καφενεία κάτω από τα μεγάλα πλατάνια και κληματαριές και μικρά καταστήματα με πολύχρωμα χειροποίητα υφαντά ανάμεσα στις ανθισμένες βουκαμβίλιες που δημιουργούν μοναδικής ομορφιάς εικόνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αντίστοιχες εικόνες του χωριού, έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» με τον Ζυλ Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη, που γυρίστηκε εκεί.

Το βίντεο αποτυπώνει μερικές μόνο πτυχές του εντυπωσιακού σκηνικού με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που προσφέρεται για κάθε επισκέπτη που αναζητά την αυθεντικότητα.

Το φαράγγι της Κριτσάς, το μικρό χωριό Τάπες και οι βυζαντινές εκκλησίες όπως η περίφημη «Παναγία Κερά» με τις περίτεχνες τοιχογραφίες, είναι μερικές ακόμη «στάσεις» που αξίζει να κάνουν όσοι βρεθούν στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ