ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε χωριά της Τήνου που αξίζει να γνωρίσετε

Πέντε χωριά της Τήνου που αξίζει να γνωρίσετε

Γραφικοί οικισμοί, ερημικές παραλίες, ενδιαφέροντα μονοπάτια και γαστρονομικές απολαύσεις είναι μόνο μερικά από όσα προσφέρει το νησί που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και παρέχει ευκαιρίες για αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες που το επιλέγουν. Πέρα από τον θρησκευτικό τουρισμό, η Τήνος αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για εκείνους που επιζητούν την ηρεμία, όσους και για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες στα χωριά που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πύργος: Το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου

Αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές χωριό της Τήνου, που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για τον γραφικό του χαρακτήρα. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως ένα «υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης», καθώς εκεί βρίσκεται το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, καθώς και η Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία φοιτούν Έλληνες μαρμαρογλύπτες. Οι επιβλητικές δημιουργίες από μάρμαρο κοσμούν κάθε γωνιά του χωριού, ενώ τα προσεγμένα λευκά σπίτια με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στολίζουν τα πλακόστρωτα στενά. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η δημοφιλής πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.

t2

Η Καρδιανή

Απέχει μόλις 16 χλμ από τη χώρα και αποτελεί το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε στο δρόμο προς την Έξω Μεριά και στο οποίο αξίζει να σταματήσετε. Η εντυπωσιακή θέα της θάλασσας που προσφέρει σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο και τον ίσκιο που προσφέρουν τα πλατάνια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Τα παραδοσιακά σπίτια, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και οι επιβλητικές εκκλησίες ολοκληρώνουν την εικόνα και δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στο χωριό που χτίστηκε με τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής.

t3

Τα Υστέρνια προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο

Στην πλαγιά του βουνού Μεροβίγλια βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Τήνου, που προσφέρει μοναδική θέα του Αιγαίου. Αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο μαρμαροτεχνίας της Τήνου μετά τον Πύργο και διαθέτει εξίσου εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, που αποτυπώνεται σε κάθε κτήριο της περιοχής από τα παραδοσιακά σπίτια και τα ξωκλήσια, μέχρι τους φημισμένους Μύλους των Υστερινών που αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα της λαϊκής τέχνης του νησιού. Όταν επισκεφτείτε το χωριό, κάντε μία στάση στον Όρμο των Υστερνίων, που προσφέρεται για βουτιές στην αμμώδη παραλία αλλά και για φαγητό σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα.

t4

Πάνορμος: Το γραφικό ψαροχώρι

Το γραφικό λιμανάκι του Πάνορμου είναι ιδανική επιλογή αν θέλετε να δοκιμάσετε παραδοσιακές τηνιακές γεύσεις δίπλα στο κύμα. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Πύργο, ενώ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες, όπως η Αγία Θάλασσα, το Καβαλουρκό και η Ρόχαρη.

t5

Το σεληνιακό τοπίο στο χωριό Βώλαξ

Διάσπαρτοι στρογγυλοί γρανιτένιοι βράχοι μεγάλων διαστάσεων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό αλλά και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εδαφολογικό παράδοξο. Θυμίζουν σεληνιακό τοπίο και εξάπτουν τη φαντασία των κατοίκων του νησιού που επινοούν ιστορίες για τη δημιουργία τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα γεωλογικών μεταβολών στην περιοχή. Ο οικισμός είναι πολύ μικρός, διαθέτει ελάχιστες ταβέρνες, μερικά παραδοσιακά εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, καθώς και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του χωριού είναι οι επιγραφές και οι στίχοι από ποιήματα πάνω σε παλιές πόρτες, παράθυρα και τοίχους.

t6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ