ΕΛΛΑΔΑ

Πάτμος: Όλα όσα μπορείτε να απολαύσετε σε ένα τριήμερο

Πάτμος: Όλα όσα μπορείτε να απολαύσετε σε ένα τριήμερο

Το «Νησί της Αποκάλυψης» είναι εκείνο το νησί που μόλις βρεθείς, αμέσως θα αντιληφθείς τον λόγο που όποιος το επισκέπτεται ψάχνει την αφορμή για να το επισκεφθεί ξανά (και ξανά). Είναι εκείνη η αύρα που σε συνεπαίρνει, είναι η φιλοξενία των ανθρώπων, είναι ο μυστηριακός τόνος που η μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου αποπνέει. Είναι ο συγκερασμός όλων των παραπάνω, σε συνδυασμό με το φαγητό, τις δραστηριότητες και την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά του νησιού. Αυτή είναι η Πάτμος.

Τι αξίζει να επισκεφθείτε

Τη Χώρα. Η απαράμιλλη ομορφιά ανά τους αιώνες, τόσο του οικισμού της Χώρας που σταδιακά αναπτύχθηκε γύρω από το Καστρομονάστηρο, όσο και του Μοναστηριού και του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, αναγνωρίστηκαν από την UNESCO το 1999, όταν και ενέταξε αυτά στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μέσα στη Μονή θα ανακαλύψετε θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας.

2

Το γραφικό λιμανάκι της Πάτμου, τη Σκάλα, που θα σας καλωσορίσει τόσο με τα ποικίλα εμπορικά καταστήματα και παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, όσο και με την κεντρική πλατεία, η οποία σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας.

Τους Ανεμόμυλους, που ανακαινίσθηκαν το 2010 και απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra για την αναστήλωση και επαναλειτουργία αυτών.

Τις παραλίες Κάμπος, Ψιλή Άμμος και Αγριολιβάδι. Θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, ακόμη κι αν χρειαστεί να περπατήσετε λίγο παραπάνω για να προσεγγίσετε την Ψιλή Άμμο (η πρόσβαση γίνεται και με βαρκάκι). Οι παραλίες στην Πάτμο, έτσι κι αλλιώς, είναι πολυθεματικές: Οικογένειες, ζευγάρια, παρέες νεαρών, για όλους υπάρχει μία θέση!

Πού θα μείνετε

Το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείου του νησιού είναι ένα «κόσμημα» που θα σας αποζημιώσει με τις υπηρεσίες, την ηρεμία και τα ευγενικά χαμόγελα όλων όσοι θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν. Ο λόγος για το Patmos Aktis Suites & Spa, που βρίσκεται στην πανέμορφη παραλία του Γροίκου. Η αισθητική του ξενοδοχείου, τα δωμάτια deluxe με θέα στη θάλασσα, αλλά και εκείνα που έχουν ιδιωτική πισίνα (junior suites και μεζονέτες), είναι ό,τι χρειάζεστε για να απολαύσετε την παραμονή σας στο «Νησί της Αποκάλυψης».

3

Στο μεταξύ, μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, ο Γροίκος, απλώνεται στα πόδια σας και την απολαμβάνετε ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φιλοσοφία του Ομίλου Divine Hotels βασίζεται στην αρχαία ελληνική φιλοξενία, σύμφωνα με την οποία όλοι οι «ξένοι» ήταν ευπρόσδεκτοι. Μάλιστα, η φιλοξενία ήταν ηθική υποχρέωση απέναντι στους θεούς, γιατί οι «ξένοι» θεωρούνταν σεβαστά κι ιερά πρόσωπα. «Μία από τις υποχρεώσεις της φιλοξενίας ήταν να αποχαιρετάς τον “ξένο” με δώρα, για να “δέσεις” περισσότερο τη σχέση», σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & Spa, Χρήστο Πατάκο.

4

Γαστρονομικός προορισμός

Το νησί είναι ταυτόχρονα και ένας γαστρονομικός «παράδεισος». Είναι «πλούσιο» σε φρέσκα ψάρια, από αστακό μέχρι σκορπίνα και από σφυρίδα μέχρι μυλοκόπι, μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ψάρια, σε διαφορετικές παραλλαγές. Στην παραδοσιακή ταβέρνα Πλεύσις μπορείτε να απολαύσετε μεζέδες πάνω στο κύμα, με την ταραμοσαλάτα, τη μελιτζανοσαλάτα, τη φάβα, αλλά και το κρασοτύρι από την Κω να έχουν την τιμητική τους. Χταπόδι στη σχάρα και γαύρος μαρινάτος είναι στις προτάσεις που πρέπει να επιλέξετε.

5

Στο εστιατόρια Apocalypsis η γεύση είναι πραγματική… αποκάλυψη. Οι λάτρεις του ψαριού θα εκτιμήσουν ένα ταρτάρ σφυρίδας, με μαύρο ταραμά, βινεγκρέτ ούζου και μαγιονέζα μάραθου, ενώ οι φανατικοί του κρέατος θα εξυμνήσουν, με την επάνοδό τους στην Αθήνα, το χοιρινό της Κω, με μάγουλα μαύρου χοίρου, πλιγούρι και τραγανά ρεβίθια. Πιάτα-αποκάλυψη με την επιμέλεια του μοναδικού στο είδος, του Executive Chef Χρήστου Ξεραξούδη.

6

Εξαιρετική πρόταση για να συνοδεύσετε τις γαστρονομικές προτάσεις, προέρχονται από το αγρο-οικολογικό κτήμα Πάτοινος. Το κτήμα «Αποκάλυψη» καλλιεργεί σήμερα, στα κτήματα της Μονής του Αγίου Ιωάννη, 20 στρέμματα αμπελώνα. Οι ποικιλίες Ασύρτικο (λευκό) και Μαυροθήρικο (κόκκινο) ευδοκιμούν μέσα σε αυτό το σκηνικό φωτός, ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα, σε ηφαιστειογενές έδαφος.

Απολαύστε μοναδικές εμπειρίες

Πάρτε την απόφαση να χαλαρώσετε, χαρίζοντας στον εαυτό σας μία εξατομικευμένη wellness εμπειρία. Το προσωπικό του ANASA Wellness & Spa σας περιμένει για να σας ξεκουράσει με θεραπείες προσώπου και σώματος, ενώ το Σαλόνι Ομορφιάς που θα βρείτε εντός μπορεί να σταθεί η αφορμή για να περιποιηθείτε τα άκρα και τα μαλλιά σας.

7

Το μασάζ Ancient Greek, με την τεχνική να είναι βασισμένη στις ιπποκρατικές αρχές, συνδυάζοντας ξηρή μάλαξη με πούδρα και βούρτσες, τεχνικές χειρομάλαξης και βεντούζες με θεραπευτικά βότανα, είναι ιδανικό για την ξεκούραση μυαλού και σώματος.

Ακόμη, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γιόγκα στην παραλία, με την καθοδήγηση της Αναστασίας Στογιαννίδη. Το «Νησί της Αποκάλυψης» προσφέρεται για μοναδικές εμπειρίες, μην αφήσετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη…

8

Πώς θα μετακινηθείτε

Αν επιλέξετε να μεταβείτε στο νησί αεροπορικώς, τότε μπορείτε να προσεγγίσετε την Κω και από εκεί, με το καταμαράν να φτάσετε στην Πάτμο. Το ίδιο, αν προσγειωθείτε στη Σάμο ή τη Λέρο.

Αν επιλέξετε να μεταβείτε στο νησί ακτοπλοϊκώς, τότε θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή καθώς το ταξίδι διαρκεί από 7 έως και 10 ώρες, ανάλογα την εταιρεία που θα προτιμήσετε.

Σε κάθε περίπτωση, αν στο νησί χρειαστεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στην TG Patmos Rentals. Βρίσκεται στην Σκάλα της Πάτμου και πολύ κοντά στο λιμάνι, ενώ διαθέτει ποικιλία από καινούργια και ασφαλή οχήματα. Η φιλική και άμεση εξυπηρέτηση ξεχωρίζουν, ενώ θα έχετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, γρήγορα και με ασφάλεια.

Extra tip: Καλύτερα να προτιμήσετε να βρεθείτε στην Πάτμο για περισσότερες από τρεις μέρες. Η ηρεμία και η γαλήνη συνδυάζεται απόλυτα με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα σε αυτό το Αιγαιοπελαγίτικο νησί…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ