ΕΛΛΑΔΑ

Στις Μικρές Κυκλάδες ο χρόνος σταματά

Στις Μικρές Κυκλάδες ο χρόνος σταματά

Ηρεμία, λιτότητα και αίσθηση ελευθερίας επικρατούν σε κάθε ένα από τα γραφικά νησιά που φημίζονται για τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές εικόνες που χαρίζουν στους επισκέπτες. Γαλάζια νερά, λευκά σπίτια, ξωκκλήσια, πλακόστρωτα δρομάκια και θέα στο απέραντο γαλάζιο συνθέτουν το σκηνικό στα μικροσκοπικά νησιά του Αιγαίου που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες.

Το πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητο, καθώς τα βασικά αξιοθέατα είναι οι παρθένες παραλίες. Το αυτοκίνητο είναι περιττό, ενώ τα μονοπάτια προσφέρονται για τους λάτρεις της πεζοπορίας, επιτρέποντάς τους να τα διασχίσουν ακόμη και ολόκληρα με τα πόδια.

Τα κοσμοπολίτικα Κουφονήσια

Πριν από αρκετά χρόνια τα χαρακτήριζαν «ερημονήσια», καθώς η ηρεμία και η γαλήνη κυριαρχούσαν σε κάθε τους γωνιά. Σήμερα, αποτελούν δημοφιλή προορισμό, λόγω των εντυπωσιακών εικόνων που προσφέρουν. Παρόλα αυτά, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτη τη φυσική τους ομορφιά.

Οι χρυσαφένιες αμμουδιές, οι λιγοστές ολόλευκες κατοικίες και η γραφική χώρα αποτελούν βασικούς λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες επιστρέφουν ξανά και ξανά στο Πάνω Κουφονήσι. Η Ιταλίδα, το Πορί, η Μεγάλη Άμμος είναι μόνο από τις λίγες «εξωτικές» παραλίες που διαθέτει το νησί και αποτελούν εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Μπορείτε να τις προσεγγίσετε εύκολα με τα πόδια ή το ποδήλατο, που αποτελεί το βασικό μέσο μετακίνησης στο νησί. Επίσης, με κάποιο από τα καΐκια που θα βρείτε στο λιμάνι, μπορείτε να φτάσετε στο Κάτω Κουφονήσι, όπου κυριαρχεί η ηρεμία.

2

Η γοητευτική Δονούσα

Όπως κάθε νησί των Μικρών Κυκλαδων, διαθέτει ειδυλλιακές παραλίες, όπως ο Κέδρος, το Λιβάδι, το Φύκιο και η Τρυπητή. Η μετακίνηση γίνεται εύκολα με τα πόδια μέσα από μονοπάτια μέσα στη Φύση, ενώ ολόκληρο το νησί «περπατιέται» μέσα σε λίγες ώρες. Αξίζει να σταματήσετε στην πηγή της Μερσίνης με τα τρεχούμενα νερά και τα ψηλά σκιερά δέντρα. Φυσικά, ο Σταυρός που αποτελεί το λιμάνι, το μεγαλύτερο χωριό αλλά και την πρωτεύουσα αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Με τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα, τα γραφικά δρομάκια, τις ταβέρνες και τα ελάχιστα μπαρ αποτελεί τον κατάλληλο προορισμό για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση.

3

Η αυθεντική Σχοινούσα

Παρθένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, όπως η Ψιλή Άμμος και το Λιβάδι, συνθέτουν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό στη ερημικό νησί. Στη «κορυφή» του, βρίσκεται η υπερυψωμένη χώρα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, η οποία φιλοξενεί γραφικά μαγαζιά και καφέ. Στο Μερσίνι θα συναντήσετε αρκετές ταβέρνες που προσφέρουν θαλασσινά και άλλα γευστικά πιάτα, ενώ στη μικρούλα Μεσσαριά, θα ανακαλύψετε έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού.

4

Η χαλαρή Ηρακλειά

Αποτελεί ένα μικρό «ησυχαστήριο» για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ξεφύγουν ολοκληρωτικά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Εδώ, ο χρόνος σταματά και η απλότητα της νησιωτικής ζωής κυριαρχεί.

Οι παραλίες, όπως ο Άγιος Γεώργιος και το Λιμάνι, τα μικρά χωριά και τα μονοπάτια προσφέρονται για χαλάρωση αλλά και για αυθεντικές περιπέτειες στη Φύση. Το Κάστρο στο Λιβάδι είναι ιδανικό σημείο για να θα θαυμάσετε τη θέα, ενώ το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, που είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, αξίζει επίσης μία επίσκεψη.

5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ