ΕΛΛΑΔΑ

Νησιά της Ελλάδας με ηφαιστειακή ομορφιά

Νησιά της Ελλάδας με ηφαιστειακή ομορφιά

Τα μαγευτικά σεληνιακά τοπία είναι το κοινό σημείο της δημοφιλούς Σαντορίνης και της «εναλλακτικής» Νισύρου. Τα επιβλητικά τους ηφαίστεια διαμορφώνουν μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία που δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Μαγευτικά σεληνιακά τοπία στη Σαντορίνη

Η έκρηξη του πιο φημισμένου ηφαιστείου της Ελλάδας το 1.500 π.Χ. έμεινε στην ιστορία, αλλάζοντας για πάντα τον χάρτη της Μεσογείου. Σήμερα, η Σαντορίνη είναι αυτό που απομένει από την εικόνα του άλλοτε κυκλικού νησιού…

Το ηφαίστειό της εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, που την έχει αναδείξει ως ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα τόσο της Ελλάδας, όσο και του κόσμου. Παρόλα αυτά, το νησί διαθέτει πολλές ακόμη ομορφιές, όπως οι χαρακτηριστικές του παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί και η κοσμοπολίτικη χώρα.

Τα ηφαιστειακά νησιά Παλαιά και η Νέα Καμένη που έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τόπος «ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» βρίσκονται στο κέντρο της Καλντέρας και είναι επισκέψιμα με το καραβάκι. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να εξερευνήσουν την Παλαιά Καμένη και να κολυμπήσουν στις Θερμές Πηγές.

Φυσικά, η Σαντορίνη διαθέτει τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του Αιγαίου, όπως οι μαύρες παραλίες, Μπαξέδες και Περίσσα με την ηφαιστειακή άμμο, η επιβλητική Βλυχάδα με τους λευκούς βράχους και η Κόκκινη παραλία, στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων.

Τέλος, η χώρα κάθε χρόνο καταφέρνει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν τα γραφικά σοκάκια και να απολαύσουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα…

2

Ένα «κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο» στη Νίσυρο

Η Νίσυρος αποτελεί έναν ανερχόμενο προορισμό, που καταφέρνει να προσελκύσει το «εναλλακτικό» κοινό που αναζητάει νέες εμπειρίες στη φύση. Τα μονοπάτια της προσφέρονται για τους λάτρεις της πεζοπορίας ενώ τα θερμά λουτρά αποτελούν πόλο έλξης για αρκετούς ταξιδιώτες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών φυσικά βρίσκεται και το ηφαίστειο του νησιού. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, το χαρακτηρίζουν ως το «πράσινο» ενεργό ηφαίστειο τον Αιγαίου, καθώς η Νίσυρος έχει πλούσια βλάστηση.

Με έναν μεγάλο κρατήρα στο κέντρο της, εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα, κρατήρες και θερμές πηγές «μαγεύει» τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν τα ατμοσφαιρικά σκηνικά της.

3

Παράλληλα όμως διαθέτει παρθένες παραλίες με διαυγή νερά, που προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση. Οι περισσότερες είναι ερημικές και ανοργάνωτες και προσφέρονται για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη. Από τις πιο γνωστές είναι οι Χοχλάκοι, η Άσπρη Άμμος, οι Λιές και η Παχιά Άμμος. Στο νησί κανείς μπορεί να βιώσει και την εμπειρία των θερμών πηγών που αναβλύζουν μέσα από τη θάλασσα, όπως αυτές των Λουτρών και της Θερμιανής.

Αν επισκεφτείτε τη Νίσυρο μη χάσετε το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στο Μανδράκι τον Δεκαπενταύγουστο, όπου στήνεται ένα μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα που προσφέρουν οι ντόπιοι αλλά και μουσική από παραδοσιακές μπάντες.

4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ