ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ο παλαιότερος φάρος της Ελλάδας χτισμένος στα ερείπια του ναού Ποσειδώνα

Ο παλαιότερος φάρος της Ελλάδας χτισμένος στα ερείπια του ναού Ποσειδώνα
INTIME /ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου στην Κέα είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας και σύμφωνα με την ιστορία, έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα.

Βρίσκεται στον όρμο του λιμανιού στο Βουρκάρι και πήρε το όνομά του από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που φωτίζει δίπλα του, όπως αναφέρει το PointOfViewGR.

Ο φάρος με ύψος 8 μέτρα, χτίστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Χαρακτηρίστηκε μνημείο, γιατί αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονική κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα ειδικής κατηγορίας κτηρίων.

Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, συνδέεται με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού.

Ο Λέοντας της Κέας

Απέναντι από την Ιουλίδα, στο δρόμο για την κρήνη του Βενιαμίν, ένα λιοντάρι είναι λαξευμένο στον βράχο του 6ου αιώνα π.Χ. Είναι το εμβληματικό πέτρινο λιοντάρι της Κέας. Έχει μήκος 6 μέτρα και χαμόγελο αινιγματικό, καθώς ατενίζει την Ιουλίδα, τους κατοίκους της οποίας προστάτευε από τις νύμφες εκείνα τα παλιά χρόνια. Πολλοί θρύλοι και παραδόσεις για αυτό το παράξενο πέτρινο άγαλμα κυκλοφορούν ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με μια από αυτές, όταν οι νύμφες που κατοικούσαν στο μέρος όπου βρίσκεται το λιοντάρι άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες, οι κάτοικοι θέλησαν να φύγουν από τον οικισμό. Ένας ιερέας του Δία, παρακάλεσε τον Θεό να τους σώσει και έστειλε ένα λιοντάρι και τους έδιωξε. Στη συνέχεια οι κάτοικοι χάραξαν ένα λιοντάρι σε ένα βράχο, για να το βλέπουν και να φοβούνται οι νύμφες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ