ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σκόπελος: Τρεις μέρες σε γαλαζοπράσινο φόντο

Σκόπελος: Τρεις μέρες σε γαλαζοπράσινο φόντο
Γιάννης Σκιαθίτης

Ξεκινάμε ένα οδοιπορικό για τους πιο γνωστούς αλλά και απόμακρους προορισμούς του νησιού.Αφετηρία αλλά και εσχατα για την κάθε σπιθαμή της Σκοπελίτικης γης είναι το καταλυτικό πράσινο που καλύπτει και την τελευταίο βραχώδη επιφάνεια του νησιού.

Κείμενο: Τάσος Τσομπανίδης / Φωτογραφίες : Γιάννης Σκιαθίτης

Το πράσινο δε συνδέεται αρμονικά με όλες τις παραλίες δημιουργώντας γαλαζοπράσινους εξωτικούς χρωματισμούς ενώ αναδεικνύει βέβαια και το Μεσογειακό τοπίο.

Πρώτη ημέρα

Επιλέγοντας την φιλοξενία των ανθρώπων που εργάζονται στα τρία ξενοδοχεία, για λογαριασμό της εντόπιας οικογένειας Σπύρου, απολαμβάνουμε το πρωινό μας σε μια ανοιχτή αίθουσα με εξαιρετική θέα προς την κτισμένη αμφιθεατρικά Χώρα του νησιού.

Ξεκινάμε με κατεύθυνση την Νότια πλευρά του νησιού.Πρώτος μας σταθμός η εμβληματική παραλία Στάφυλος όπου κατεβαίνοντας λίγα σκαλοπάτια μπορείτε να απολαύσετε τα γαλαζοπράσινα νερά και τους βραχώδεις σχηματισμούς της.Κατα την διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου στην παραλία λειτουργεί beach bar ενώ διασχίζοντας την παραλία φθάνετε σε ένα μονοπάτι με μικρά σκαλοπάτια.Στο σημείο αυτό και μέσα σε ένα μικρό Σπήλαιο βρέθηκε, κατά τη μυθολογία,το ξίφος του ήρωα Στάφυλου.Το σημείο αυτό είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στις παραλίες του Στάφυλου και του Βελανιού.

Επιστρέφοντας συνεχίζουμε την διαδρομή προς τον οικισμό Παλαιό Κλήμα όπου και αποφασίζουμε να διασχίσουμε έναν πολύ στενό δρόμο με προορισμό την παραλία Αρμενόπετρα.Δέκα λεπτά μετά η βοτσαλωτή παραλία θα σας αποζημιώσει.Εν συνεχεία και επιστρέφοντας στον κύριο δρόμο του νησιού αποφασίζουμε να κινηθούμε βορειότερα όταν και μετά είκοσι λεπτά φθάνουμε φθάνουμε στον δεύτερο σε πληθυσμό οικισμό του νησιού την Γλώσσα.Οικισμό ιδιαίτερα γραφικό κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το λιμάνι του Λουτρακίου που στην ρωμαική περίοδο άκμαζε η παράλια πόλη της Σελίνούντας στην άκρη της οποίας υπάρχουν υπολείμματα Λουτρών.

Γυρίζοντας αξίζει να περπατήσετε στα λιθόστρωτα μονοπάτια της Γλώσσας όπου και θα συναντήσετε φροντισμένο σπίτια,γραφικά καταστήματα και θα καταλήξετε στην κεντρική πλατεία με τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

SKOPELOS---MAGNITAKIA-3.jpg

Επιστρέφοντας συναντάμε ένα ξεχωριστό εστιατόριο το «Aγνάντι».Η είσοδος του δεν εντυπωσιάζει όμως μπαίνοντας ένα πολυεπίπεδο χώρο θα μπορούσατε να πιείτε ένα ποτό και να απολαύσετε την Δύση του Ηλίου.

Οσον αφορά το μενού αυτό έχει ως βάση τα στοιχεία της τοπικής κουζίνας με μοντέρνες γεύσεις και επιρροές.Οι τιμές είναι υψηλότερες του μέσου όρου που όμως δικαιολογούνται,εν μέρει από την ποιότητα της εστίασης που θα γευθείτε.

Εν συνεχεία παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από τα δώρα της φύσης και της παράδοσης που απλόχερα προσφέρει η Σκόπελος.Το ξενοδοχείο,όπου και διαμένουμε,είναι ο ιδανικός χώρος για την ξεκούρασή μας.

Δεύτερη ημέρα

Παίρνοντας το ιδιαίτερα ποιοτικό πρωινό μας ξεκινούμε την απόδραση μας από το μικρό αλλά αξιόλογο Μουσείο στην θέση του οποίου βρέθηκε το Ασκληπιείου του νησιού.Γύρω από αυτό βρίσκεται ο αρχαιολογικό χώρος με περιορισμένα μεν βήματα αλλά που μαρτυρούν μια ιστορία 2500 περίπου ετών.

Η πολιτιστική μας απόδραση θα συνεχισθεί με την ανακάλυψη τα μοναστήριών της Σκοπέλου τα οποία για να τα προσεγγίσουμε θα χρειασθεί να διασχίσουμε έναν σχετικά βατό χωμάτινο δρόμο.Πρώτα θα αποκαλυφθούν μπροστά μας οι Μόνες του Ευαγγελισμού,της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Ιωάννη του Προδρόμου με το τελευταίο να μαρτυρεί ιστορία περί τα 200 χρόνια αφού σώζεται το τέμπλο και κάποιες πολύ παλαιές βυζαντινές εικόνες.Θα συστήναμε να σταματήσετε μόνον με έναν μοναχό και μια μοναχή που καταβάλουν ηρωικές προσπάθειες για την την συντήρηση και την ορθή λειτουργία τους.

Ο δρόμος της επιστροφής μας βρίσκει γεμάτους από κατανυκτικές εικόνες από αυτά τα μνημεία της ορθοδοξίας.

Στην συνέχεια θα περιγηθούμε μέσα στην Χώρα του νησιού η αισθητική του οποίου θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια από αυτές έχουν να κάνουν με την κλασσική αρχιτεκτονική των περισσότερων κτιρίων. Κάτι που φαίνεται από τις πόρτες και τα παράθυρα τους αλλά και άλλα στοιχεία που συνθέτουν την λειτουργική τους εικόνα.

Μια άλλη θετική εντύπωση που αποκομίσαμε είναι οι εκκλησίες της Χώρας όλες με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ξεχωρίσαμε την Παναγία του Κάστρου που δεσπόζει προς το Πέλαγος, την Ευαγγελίστρια, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Ιωάννη, την Φανερωμένη, τον Άγιο Νικόλαο και πολλές άλλες.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι επισκέψιμες για λόγους ασφαλείας.Στην συνεχεία επιλέξαμε να επισκεφθούμε το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο ενώ με την ολοκλήρωση αυτού του περιπάτου αποφασίσαμε να δειπνήσαμε στο εστιατόριο «Αννα».


Τρίτη ημέρα

Η τελευταία ημέρα του οδοιπορικού είναι αφιερωμένη στο να προσεγγίσουμε τα πιο απομακρυσμένα σημεία του νησιού.Περνώντας τους κοσμικούς Κόλπους του Αγνώντα και του Πάνορμου κάνουμε μια,στάση στην παραλία Λιμνονάρι.Μετά το μπάνιο και την χαλάρωση στα γαλαζοπράσινα νερά της ξεκινάμε την πορεία μας προς την Βόρεια και Ανατολική πλευρά του νησιού. Σε 15 λεπτά φθάνουμε στην είσοδο του οικισμού της Γλώσσας. Απο εκεί ακολουθούμε έναν στενό δημόσιο δρόμο ο οποίος και καταλήγει στον ριζικά ανακαινισμένο πέτρινο Μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Η συνέχεια είναι πιο περιπετειώδης αφού ακολουθούμε έναν βατό χωματόδρομο που μας βγάζει στην γραφική παραλία της Περιβολιού.Για πρόσβαση σε αυτήν θα χρειασθεί να κατεβείτε περί τα 50 σκαλιά αλλά τα νερά και η μορφολογία της παραλίας θα σας αποζημιώσουν.

Tο οδοιπορικό συνεχίζεται ανακαλύπτοντας δύο σχετικά ερημικές παραλίες την Ακτή Χονδρογιώργη και την Πεθαμένη η οποία χρειάζεται λίγο περπάτημα.Στην συνέχεια,και μετά από δέκα λεπτά οδήγηση, προσεγγίζουμε τον επιβλητικό Βράχο του Αγίου Ιωάννου όπου στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι που φέρει το όνομά του Αγίου.Στο εμβληματικό αυτό μέρος γυρίστηκαν σκηνές από την διεθνή ταινία "Μama Mia".

Xρειάζεται λίγη υπομονή και αντοχή για να φθάσετε στην κορυφή του Βράχου. Κατεβαίνοντας μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο μοναδικό αναψυκτήριο που υπάρχει απολαμβάνοντας την μοναδική θέα.Δίπλα βρίσκεται ένα κατάστημα στο οποίο θα βρείτε παραδοσιακά επιλεγμένα προϊόντα από παραγωγούς του νησιού.

Ξεκινώντας την επιστροφή μας προς την Χώρα αποφασίσαμε να διασχίσουμε έναν δημόσιο δρόμο στον οποίο δεσπόζουν εντυπωσιακά δάση από έλατα και πεύκα. Σε αυτή την πορεία περνάμε από τους οικισμούς του Ποταμού, των Καρυών και εν συνεχεία προσεγγίζουμε την άλλη πλευρά της Χώρας απο την οποία ξεπροβάλλει το πιο ορατό αλλά μικρό μέρος του Κάστρου του νησιού.

Με αφετηρία και κατάληξη την Χώρα γεμίσαμε τις μπαταρίες μας με ωραίες εικόνες από την φύση,τον πολιτισμό και τις θεατές και αθέατες πλευρές του νησιού στο οποίο διατηρείται μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα ζωής και τον σχετικά ήπιο ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ