ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Αλόννησος: Περιβάλλον και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προτεραιότητες του νέου μοντέλου τουρισμού

Αλόννησος: Περιβάλλον και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προτεραιότητες του νέου μοντέλου τουρισμού
Το νησί της Αλοννήσου IN TIME / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Στην θωράκιση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας επιδιώκει να συμβάλλει το νέο μοντέλο τουρισμού που προωθείται στην Αλόννησο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο μοντέλο, από τα έσοδα του εισιτηρίου, του οποίου την εφαρμογή αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά την παραμονή στο Θαλάσσιο Πάρκο (Α Ζώνη), θα δημιουργούνται πρόσθετα και άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον μέσα από προκαθορισμένες χρήσεις και διαδικασίες.

Από το εισιτήριο εξαιρούνται οι κάτοικοι του νησιού και οι ντόπιοι αλιείς με τα σκάφη τους, εκτός των εκδρομικών-τουριστικών. Πρόσφατα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβαλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που είναι ο φορέας διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού, του δήμου και του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου με πενταετή διάρκεια και δυνατότητα επέκτασης.

Το 25% των εσόδων των εισιτηρίων θα «επιστρέφει» σε μια ευάλωτη ομάδα ντόπιων επαγγελματιών, στους αλιείς της Αλοννήσου, μέσω αγοράς και παράδοσης αλιευτικού εξοπλισμού στον τοπικό σύλλογο.

  • Επιπλέον, 25% των εσόδων θα «επιστρέφει» στον δήμο για περιβαλλοντικές δράσεις και το υπόλοιπο ποσό των εσόδων θα διατίθεται για ενέργειες εντός του Θαλάσσιου Πάρκου.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες που επισκέπτονται το πάρκο με ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα σκάφη ή μέσα από θαλάσσιες εκδρομές, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα αειφόρο παράδεισο και ταυτόχρονα να συμβάλλουν έμπρακτα για πρώτη φορά με ένα συμβολικό ποσό στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και στην καθαριότητα και την προστασία του Θαλάσσιου Πάρκου που είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης και το σπίτι για ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως της φώκιας Μονάχους Μονάχους», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Σημειώνεται πως, η τάση από εκατομμύρια ταξιδιώτες να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά και να προσφέρουν ουσιαστικό καλό στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι μια ταξιδιωτική συμπεριφορά που κερδίζει διαρκώς νεο «έδαφος» παγκοσμίως και εντάσσεται στον μετασχηματικό τουρισμό.

Αξίζει να αναφερθεί πως το εισιτήριο δεν επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό στο πάρκο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, τα σκάφη που επισκέφθηκαν το Θαλάσσιο Πάρκο μέσα στο 2023 αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 130% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, αύξηση στις προσεγγίσεις σκαφών στο Πατητήρι το λιμάνι του νησιού, διαπιστώνει για φέτος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αλοννήσου.

«Προτεραιότητά μας είναι η Αλόννησος και το Θαλάσσιο Πάρκο, ειδικά σε μια εποχή που η αγωνία να προστατεύσουμε τους φυσικούς θησαυρούς μας είναι πλέον εθνική και παγκόσμια. Ήδη τα οφέλη από τα έσοδα του εισιτηρίου έχουν θετικό αποτύπωμα στο νησί μας», πρόσθεσε ο κ. Βαφίνης.

Συγκεκριμένα με πρόταση του δημάρχου, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. από την είσπραξη του εισιτηρίου ήδη χρηματοδότησε τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου για το έτος 2023 -2024 με το ποσό των 22.500 ευρώ για τη συμβολή του στη φύλαξη του Πάρκου.

Επίσης χρηματοδοτήθηκε ο καθαρισμός όλων των παραλιών στα νησιά του Πάρκου με το ποσό των 15.000 ευρώ, πρακτική που θα γίνεται κάθε χρόνο.

Ταυτόχρονα, το 30% επί του εισιτηρίου μεταφέρεται στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί δήμους για περιβαλλοντικές δράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ