ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ταξίδι στον Λαϊλιά, το «καμάρι» των Σερρών από ψηλά (vid)

Ένα ταξίδι στον Λαϊλιά, το «καμάρι» των Σερρών από ψηλά (vid)
Facebook/ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ

Περνώντας μέσα από την κατάφυτη και πλούσια σε νερά κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, ο δρόμος οδηγεί στον «Λαϊλιά», το καύχημα των Σερραίων. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα θέασης του από ψηλά, με τη βοήθεια του drone και του χειριστή Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Απέχει 25 χιλόμετρα από τις Σέρρες. Είναι ένα δάσος συνδεδεμένο με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες, ψηλά στην οροσειρά της Βροντούς, που προσφέρεται τόσο για θερινό, όσο και για χειμερινό τουρισμό.

Ο Λαϊλιάς, όπως αναφέρει το fonh.gr, αποτελεί παράδειγμα αρμονίας, ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά του δάσους, τόπο υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Διασχίζεται από τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6. Σε υψόμετρο 1.600 μέτρα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου (EOΣ) Σερρών.

Απέχει από την πόλη των Σερρών 27 χιλιόμετρα και ο δρόμος που το συνδέει με την πόλη είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται καθημερινά , στις περιόδους των χιονοπτώσεων.

Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους 1.000 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων, η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους 850μ., που μπορεί να μεταφέρει επτακόσια άτομα την ώρα.

Τελευταία, έγινε επέκταση του αναβατήρα αυτού κατά άλλα 200μ, ώστε να φθάνει μέχρι την κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 1.850 μέτρων. Yπάρχει ένας ακόμη μικρός συρόμενος αναβατήρας, μήκους 200μ. για αρχάριους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ