ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Εξαιρετικής ποιότητας οι ελληνικές θάλασσες

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Εξαιρετικής ποιότητας οι ελληνικές θάλασσες
Σκόπελος - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

Πεντακάθαρες και με τη... βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είναι, για άλλη μία χρονιά οι ελληνικές θάλασσες. Όπως καταγράφεται σε σχετική έκθεση, το 97% των 1.542 σημείων που ελέγχθηκαν στη χώρα μας είχε εξαιρετική ποιότητα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το... Λουξεμβούργο, με μόλις 11 σημεία, προφανώς λίμνες.

Η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αντιπροσωπεύει ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου του 2016. Έτσι, σύμφωνα με τη «Καθημερινή», στη χώρα μας έγιναν δειγματοληψίες σε 1.542 σημεία (ελήφθησαν 9.567 δείγματα), εκ των οποίων δύο σε λίμνες, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Το ποσοστό στη χώρα μας θα μπορούσε να προσεγγίζει το 100%, καθώς περίπου το 2% των σημείων δεν συμπεριελήφθη γιατί ελέγχθηκε για πρώτη φορά και δεν υπήρχαν επαρκή δείγματα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήρθε φέτος στην τρίτη θέση. Στην πρώτη βρίσκεται το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη μοιράζονται η Κύπρος και η Μάλτα. Η χώρα μας, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό σημείων από τις υπόλοιπες: στο Λουξεμβούργο ελέγχθηκαν μόλις 11 σημεία, στην Κύπρο 113 και στη Μάλτα 87.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση, με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%.

1800364

(Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Ο μεγαλύτερος αριθμός σημείων κολύμβησης με κακή ποιότητα καταγράφηκε στην Ιταλία (100 σημεία, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,8% της χώρας λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού σημείων κολύμβησης), στη Γαλλία (82 σημεία ή 2,4%) και στην Ισπανία (39 σημεία, ή 1,8%). Γενικώς, εκτός από την Αλβανία, κακή βαθμολογία συγκεντρώνουν η Ελβετία (εξαιρετικής ποιότητας το 61% των σημείων κολύμβησης), η Σλοβακία (64%), η Μεγάλη Βρετανία (65%), η Βουλγαρία (65%) και η Πολωνία (66%).

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σημεία κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη πληρούν τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινινξ. «Η εξαίρετη συλλογή και ανάλυση στοιχείων σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών και τα πρακτικά οφέλη αυτών στην προστασία της υγείας μας» προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ