ΕΛΛΑΔΑ

Πιο ακριβή έγινε πλέον η Ελλάδα για τους βρετανούς τουρίστες

Πιο ακριβή έγινε πλέον η Ελλάδα για τους βρετανούς τουρίστες
EPA

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχτεί η αγοραστική δύναμη των τουριστών από τη Βρετανία που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ όπου εθνικό νόμισμα είναι το ευρώ. Πλέον, για να αγοράσουν από ανταλλακτήρια 1.000 ευρώ, οι βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να δώσουν 879 στερλίνες. Τον Ιούνιο του 2015, πολύ πριν να γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit, οι βρετανοί αγόραζαν 1.000 ευρώ με 700 στερλίνες.

Πέρυσι οι αφίξεις ταξιδιωτών από το εξωτερικό (μη περιλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας) αυξήθηκαν κατά 5,1%, αγγίζοντας τα 24,8 εκατ. έναντι 23,6 εκατ. το 2015. Οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 20,8% φθάνοντας σε 2,89 εκατομμύρια τουρίστες. Αποτελεί ζητούμενο το εάν η επίδοση αυτή θα επαναληφθεί εφέτος.

Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από την αγορά προκρατήσεων όπου, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, καταγράφεται μονοψήφια αύξηση για την Ελλάδα. Το δείγμα κρατήσεων, ωστόσο, θεωρείται μη επαρκές για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων.

Όπως εξηγούν ανώτερα στελέχη ξενοδοχειακών ομίλων, η άνοδος που καταγράφεται για την Ελλάδα στην αγορά προκρατήσεων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα και των εκπτώσεων 20-30% που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για έγκαιρες κρατήσεις (early bookings).

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η έκθεση» ελληνικών ξενοδοχείων στην αγορά προκρατήσεων της Βρετανίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για αυτές, ενώ θα έχει αναπόφευκτα, επιπτώσεις στις τουριστικές εισπράξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ