ΤΑΞΙΔΙ

Η ομορφιά της παρακμής: Παρατημένα ερείπια από όλο τον κόσμο

Η ομορφιά της παρακμής: Παρατημένα ερείπια από όλο τον κόσμο
Credit: Courtesy Lannoo

Ως πιλότος, ο γεννημένος στο Βέλγιο Henk Van Rensbergen, ήταν συνηθισμένος να ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Έτσι, ο ίδιος βρήκε έναν ωραίο τρόπο να συνεχίσει το πάθος του «κυνηγώντας» τα πιο όμορφα και καλά «κρυμμένα» ερειπωμένα μέρη του κόσμου.

«Αγόρασα την πρώτη μου κάμερα στα 16 και γρήγορα άρχισα να φωτογραφίζω για να δείξω στους φίλους μου ότι είχα όντως μπει σε αυτό το παρατημένο εργοστάσιο ή σε αυτό το δύσκολα προσβάσιμο ερειπωμένο νοσοκομείο» ανέφερε ο ίδιος.

Συνέχισε λέγοντας: "Γρήγορα το ενδιαφέρον μου στράφηκε στο να «αιχμαλωτίσω» με την κάμερά μου την ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα σε αυτά τα μέρη".

Εδώ και 25 χρόνια έχει εντοπίσει μέρη σε χώρες όλου του κόσμου και έχει έρθει σε ηλεκτρονική επικοινωνία με «εξερευνητές» πόλεων για να μπορέσει να βρει τα καλύτερα σημεία και να τα απαθανατίσει. Έχοντας συγγράψει αρκετά βιβλία, θεωρεί τον εαυτό του, πρωτοπόρο στην εξερεύνηση του αστικού είδους.( Παρά του ότι για να βρει κάποιος τον ιδρυτή του χρειάζεται, όπως λέει ο ίδιος, να πας τόσο πίσω στον χρόνο για να φτάσεις στον Piranesi, έναν Ιταλό καλλιτέχνη που έζησε από το 1720 έως το 1778.)

Γιατί μας συναρπάζουν τόσο τα παρακμιακά ερείπια, οι άδειοι δρόμοι και τα άδεια κτήρια;

«Είναι πιθανώς ένα μίγμα διαφορετικών πραγμάτων, όπως το να ζεις την παιδική σου φαντασία για την ανακάλυψη ενός «ξεχασμένου» κόσμου, κάτι από μελαγχολία και μία αίσθηση περιπέτειας» λέει ο ίδιος.

Είναι ποτέ επικίνδυνο; «Ναι, μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα εάν παραβιάσεις την ιδιωτικότητα, κλέψεις ή σπάσεις πράγματα, συμπεριφορά που δεν είναι επιτρεπτή από εξερευνητές που διαθέτουν παιδεία».

The beauty of decay: Abandoned ruins from around the world

Jacopo Prisco, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ