ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Les Trois Vallees: Το όνειρο κάθε σκιέρ και η μαγεία των γαλλικών Άλπεων

Les Trois Vallees: Το όνειρο κάθε σκιέρ και η μαγεία των γαλλικών Άλπεων
Μαργαρίτα Γραμματικού

Οι Άλπεις είναι το μεγαλύτερο σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη, καθώς εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, περνούν από την Ιταλία, την Ελβετία, το Λίχτενσταϊν και τη Γερμανία, και φθάνουν έως την Γαλλία στα δυτικά. Είναι η οροσειρά με τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα στην ήπειρο, ενώ σχεδόν κάθε χωριό πάνω στις πλαγιές βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το πρώτο ski lift.

Η λέξη Άλπεις προέρχεται από την Ίνδοευρωπαική λέξη «αλφός», που σημαίνει λευκός. Οι Άλπεις σήμερα ονομάζονται «Λευκά Όρη». Η ψηλότερη κορυφή τους είναι το Mont Blanc, με 4.810 μέτρα ύψος, και βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας. Εκείνο όμως, που μοιάζει αξιοσημείωτο είναι η δημιουργία αυτού του συστήματος, αφού δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν λέγεται πως συγκρούστηκε η Ευρωπαϊκή με την Αφρικανική τεκτονική πλάκα, η οποία και ευθύνεται για τις αλπικές πτυχώσεις και οδήγησε και στο σχηματισμό του συστήματος.

Σύμφωνα με τις τάσεις των τελευταίων χρόνων, πολλοί είναι οι Έλληνες που επιλέγουν τον αθλητικό τουρισμό στις Άλπεις, ιδίως τις Γαλλικές, καθώς είναι μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για σκι σε όλο τον κόσμο.

Με μια μεγάλη ποικιλία από θέρετρα, είναι ευρέως γνωστό πως το ιδανικό σημείο να μείνει κάποιος που επισκέπτεται την οροσειρά, είναι οι Τρεις Κοιλάδες (Les Trois Vallées). Οι κοιλάδες αυτές είναι οι Saint-Bon, Allues και Belleville, ενώ πιο συγκεκριμένα χωριά με εξαιρετικά θέρετρα είναι η Courchevel, η Meribel και το Val Thorens. Έτσι θα βρίσκεστε κοντά στο πρώτο ski lift του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου του κόσμου, με κορυφαίες πίστες για έμπειρους (και μη) σκιέρ, αλλά και μεγάλο εύρος επιλογών σε ψυχαγωγία με γαλλικό φαγητό, αλλά και après ski bars.

Το μοναδικό με τις Τρείς Κοιλάδες όμως, είναι πως το χιονοδρομικό κέντρο επιτρέπει στους επισκέπτες των Άλπεων να «ταξιδέψουν» από χωριό σε χωριό, φορώντας μόνο τα πέδιλα του σκι τους. Εάν έπρεπε να μιλήσουμε με αριθμούς, τότε εκεί υπάρχουν 183 ski lifts για να μεταφέρουν 260.000 σκιέρ ανά ώρα και πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για τον καθένα. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να πει πως μοιάζει με ιδανική επιλογή χειμερινής απόδρασης για οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και μεγάλες παρέες.

Courchevel

αλπεις2

Το χειμερινό θέρετρο που ονομάζεται Courchevel είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός στις Τρείς Κοιλάδες. Πολλοί το αναφέρουν και ως το «Saint-Tropez των Άλπεων», λόγω της κοινωνικής τάξης η οποία συνηθίζει να το επισκέπτεται. Οι πιστοί σκιέρ, όμως, γνωρίζουν πως ο λόγος για να ταξιδέψεις μέχρι εκεί δεν είναι άλλος από τις 600 χιλιόμετρα πίστες του. Το Courchevel στην πραγματικότητα αποτελείται από τέσσερα χωριά, που βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά υψόμετρα (Courchevel -Le Praz 1300, Courchevel 1550, Courchevel 1650 και Courchevel 1850). Σε σύγκριση με τα παρακάτω, στις πίστες της πλαγιάς του Saint-Bon όπου βρίσκεται το Courchevel, έχει τις περισσότερες ήπιες και εύκολες πίστες.

Méribel

αλπεις3

Το λιγότερο γνωστό στη χώρα μας, χειμερινό θέρετρο των Τριών Κοιλάδων, είναι το Méribel. Παρόλο που είχε φιλοξενήσει του Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1992, το υποσκιάζει η διαφήμιση των επισκεπτών του Courchevel. Το Méribel έχει την πιο γραφική και ήσυχη γειτονιά, αλλά οι ενδιάμεσοι σταθμοί για καφέ, ποτό, και φαγητό είναι κάθε άλλο παρά γαλήνιοι. Το Méribel χωρίζεται σε Méribel Centre, Méribel-Mottaret και Méribel Village. Η τοποθεσία του είναι σημαντική, αφού βρίσκεται ανάμεσα στο Courchevel και το Val Thorens. Πράγμα που σημαίνει πως από εκεί μπορεί κάποιος να αποφασίσει ακόμη και τελευταία στιγμή να «περιφερθεί» στα τριγύρω βουνά, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο στο αμάξι ή το λεωφορείο.

Val Thorens

αλπεις4

Τέλος, το Val Thorens είναι το θέρετρο στο οποίο το πάρτυ ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί. Είναι ίσως, το πιο νεανικό μέρος ώστε να κλείσει κάποιος διαμονή εάν μεν, είναι φανατικός σκιέρ, αλλά ταυτόχρονα θέλει να διασκεδάσει και λίγο παραπάνω σε κάποιο υπαίθριο club του βουνού. Στο υψηλότερο χιονοδρομικό στην Ευρώπη λοιπόν, μπορείς να βρεις αυτή την άριστη ποιότητα χιονιού για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, ζεστή φασολάδα αλλά και ζεστό κρασί gluwein, σε όλα τα apres ski hotspots στις Τρεις Κοιλάδες, με θέα έξι από τους παγετώνες των Άλπεων…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ