ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η ιταλική πόλη Ollolai πουλάει σπίτια έναντι... ενός δολαρίου

Η ιταλική πόλη Ollolai πουλάει σπίτια έναντι... ενός δολαρίου
Comune di Ollolai

Όσοι ονειρεύονταν να αποκτήσουν κάποτε ένα σπίτι σε μία πόλη της Ιταλίας, αλλά πίστευαν πως δεν θα τα κατάφερναν ποτέ λόγου κόστους, θα αναθαρρήσουν με αυτή την είδηση. Η μικρή πόλη Ollolai στη Σαρδηνία πουλάει όλα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της στην τιμή του… ενός δολαρίου.  

Το Ollolai έχει πλούσια ιστορία και προχωρά σε αυτή τη δραστική κίνηση για να μπορέσει να επαναφέρει τη ζωή στα πανέμορφα στενά του. Βέβαια υπάρχει μία «παγίδα» στην ευκαιρία. Τα κτήρια που πωλούνται είναι σε κακή κατάσταση και οι αγοραστές πρέπει να δεσμευτούν πως θα τα ανακαινίσουν εντός τριετίας. Το κόστος της ανακαίνισης υπολογίζεται πως θα ανέρχεται στα 25.000 δολάρια.

Τον τελευταίο μισό αιώνα ο πληθυσμός του Ollolai μειώθηκε από τους 2.250 κατοίκους στους 1.300 και οι γεννήσεις κάθε έτους δεν δημιουργούν ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης.

«Καυχιόμαστε για την προϊστορική μας προέλευση», αναφέρει ο δήμαρχος Efisio Arbau στο CNNi. «Η σταυροφορία μου είναι να σώσω τη μοναδική μας παράδοση από το να ξεχαστεί». «Η περηφάνια για το παρελθόν είναι η δύναμη μας», προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας ακόμη πως «πάντα ήμασταν δυνατοί άνθρωποι και δεν θα αφήσουν την πόλη μας να πεθάνει».

Η πόλη που εξαφανίζεται

Κάποτε το Ollolai ήταν πρωτεύουσα την ορεινής περιοχής Barbagia και παραμένει έως και σήμερα το πιο παρθένο και αυθεντικό σημείο της Σαρδηνίας.

Η νεολαία του το έχει εγκαταλείψει, αφήνοντας πίσω της άδειους δρόμους και μία σιωπή που φαντάζει εκκωφαντική.

Πολλά είναι και τα σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί, με τις οικογένειες που της κατοικούσαν να αποχωρούν – μερικές ακόμη και πριν από δεκαετίες – για να ζήσουν σε μεγαλύτερες πόλεις. Η αστυφιλία έχει πληγώσει τον όμορφο προορισμό.

https://www.instagram.com/p/-qrgbRqqvQ

Η ανανέωση

Πλέον το Ollolai παίρνει τα πράγματα στα χέρια του και προσπαθεί να σωθεί από τη λήθη. Οι δημοτικές Αρχές επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών – βοσκούς, αγρότες – και τους ζήτησαν να μεταβιβάσουν τα σπίτια τους στις τοπικές Αρχές.

«Είναι γραφικά, παλιά κτήρια φτιαγμένα από τυπικές – για τη Σαρδηνία – γκι πέτρες», αναφέρει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «πρέπει να επαναφέρουμε τα σπίτια των γιαγιάδων μας από τον τάφο».

Ο δήμαρχος έβαλε τα σπίτια στην αγορά το 2017. Παρά την κακή τους κατάσταση, τρία έχουν ήδη πωληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ υπάρχουν ήδη 100 αιτήσεις από επίδοξους αγοραστές απ’ όλο τον κόσμο.

Η ανακαίνιση των σπιτιών θα βοηθήσει – όπως ελπίζει ο Efisio Arbau – στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αναγέννησης της τοπικής οικονομίας.

Παγωμένο στον χρόνο

Ο Vito Casula, ένας συνταξιούχος οικοδόμος, ήταν ο πρώτος που αγόρασε ένα διώροφο σπίτι για λιγότερα χρήματα απ’ ότι θα πλήρωνε έναν… καφέ. Ανακαίνισε πλήρως το σπίτι του, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά διατήρησε την παραδοσιακή όψη του.

«Μένουμε κοντά και ερχόμασταν συχνά στο Ollolai. Μία μέρα η γυναίκα μου είδε την διαφήμιση στην εφημερίδα. Ήταν ευκαιρία», λέει ο ευτυχής νέος ιδιοκτήτης.

«Αυτή η ήρεμη πόλη είναι παγωμένη στο χρόνο. Προσφέρει μία πολύ υγιεινή ζωή».

Ο Casula προτείνει σε όσους «δεν αντέχουν το πολύ στρες και χρειάζονται ένα διάλειμμα» να επισκεφθούν – τουλάχιστον – το Ollolai.

https://www.instagram.com/p/BNRsOkvAVYF

«Οι κάτοικοι είναι φιλικοί και σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Δεν με άφησαν ποτέ να πληρώσω για τίποτα στο μπαρ και μας καλούν συνέχεια σε γεύματα».

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για όσους επιλέξουν να κάνουν ένα ταξίδι στη μικρή ιταλική πόλη, πολλές από τις οποίες προσφέρουν γευστικές απολαύσεις.

Ο τυπικός τουρίστας του Ollolai είναι κάποιος που αναζητά την ηρεμία σε έναν ηλιόλουστο προορισμό. Η πόλη περιβάλλεται από λίμνες, ποτάμια, έχει προστατευόμενα πάρκα και παρότι είναι μακριά από τις πολυτελείς παραλίες της Σαρδηνίας, είναι αρκετά κοντά σε υπέροχες θάλασσες.

Μόνο ο χρόνος θα αποδείξει αν το «στοίχημα» της δημοτικής Αρχής θα είναι επιτυχημένο, αλλά οι ντόπιοι είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι με τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Italian town Ollolai sells $1 homes to lure new residents, by Silvia Marchetti, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ