ΚΟΣΜΟΣ

Do not disturb: από τα Ηνωμένα Έθνη συλλέκτης του κόσμου σε ταμπέλες

Do not disturb: από τα Ηνωμένα Έθνη συλλέκτης του κόσμου σε ταμπέλες

Ένα από τα σύμβολα της βιομηχανίας του leisure, οι ταμπέλες "Μην Ενοχλείτε" των ξενοδοχείων δεν είναι ιερό δισκοπότηρο για συλλέκτες. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τον Ιταλό Εντοάντο Φλόρες που συλλέγει αυτά τα ιδιότυπα σύμβολα εδώ και χρόνια δημιουργώντας μια συλλογή που όμοια της δεν υπάρχει στον κόσμο.

"Οι ταμπέλες Μην Ενοχλείτε είναι μερικές φορές μια αγνοημένη και όχι ιδιαίτερα αξιοποιημένη πλευρά του μάρκετινγκ του κλάδου της ξενοδοχίας" λέει ο Φλόρες.

Ο Ιταλός τουρίστας του κόσμου ξεκίνησε να συλλέγει τις ταμπέλες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν ήταν ειδικός εκπαιδευτής στα Ηνωμένα Έθνη. "Είχα μία στο γραφείο μου που είχα φέρει από το Πακιστάν ως σουβενίρ. Ήταν από το Holiday Inn στην Ισλαμαμπάντ. Την είδε ένας φίλος μου και πρότεινε να ξεκινήσω συλλογή" προσθέτει στο Atlas Obscura.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Φλόρες συγκέντρωσε έναν ασύλληπτο αριθμό τρόπων με τους οποίους οι πελάτες ενός ξενοδοχείου μπορούν να πουν "εξαφανίσου!" σ' έναν ανεπιθύμητο. Η συλλογή του μετράει περισσότερες από 14.000 ταμπέλες από 200 χώρες. Κάθε μία είναι καταλογογραφημένη, φωτογραφημένη και αρχειοθετημένη σε κουτιά μέσα στο σπίτι του.

Δεν κλέβει, ζητάει

image

@Edoardo Flores

Ο Τόρες σημειώνει ότι δεν του πάει η καρδιά να κλέβει τα κομμάτια της συλλογής του. Τις ταμπέλες του τις τις αγοράζει ή ζητά άδεια να τις πάρει ενώ δέχεται δωρεές από φίλους ή από ξενοδοχεία απ' όλον τον κόσμο.

Ο Τόρες συλλέγει ταμπέλες ανεξάρτητα από την αισθητική αξία τους, δεν τον ενδιαφέρουν άλλες ταμπέλες ξενοδοχείων όπως αυτές για την πλύση ρουχισμού και δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει. Είναι συλλέκτης, με όλη τη σημασία της λέξης.

Δεν μπορεί να διαλέξει ποια είναι η πιο αγαπημένη του, αλλά ξέρει ποια είναι η πιο σπάνια. "Μια από τις πιο ξεχωριστές ταμπέλες μου - αν και όχι πολύ ελκυστική - προέρχεται από το Domus Sanctae Marthae, εκεί όπου ζει σήμερα ο Πάπας. Το Domus Sanctae Marthae λειτουργεί ως ξενώνας για όσους έχουν δουλειές με την Αγία Έδρα" εξηγεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του είναι με φροντίδα αρχειοθετημένο ανά χώρα, αλλά ο Φλόρες κρατά μερικές ταμπέλες σε κοινή θέα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για έκθεση ή για κάποια στέγη της συλλογής του (εκτός της οικίας του) όμως η ιδέα δεν τον βρίσκει αντίθετο.

"Έχω πολλές φορές σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να φιγουράρουν ωραία σε μια μόνιμη έκθεση, ανοιχτή στο κοινό. Πού, όμως; Σ' ένα μουσείο "DO NOT DISTURB";". Ακριβώς!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ