ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στον Λίβανο: Η Βηρυτός αποκαλύπτεται και «μαγεύει»

Ταξίδι στον Λίβανο: Η Βηρυτός αποκαλύπτεται και «μαγεύει»

Ο Λίβανος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα, της Μέσης Ανατολής. Τη μεγαλύτερη «δόση μαγείας» της χώρας όμως, θα την πάρετε από την πρωτεύουσα της χώρας, τη Βηρυτό. Με απευθείας πτήση, μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, είναι πιο εύκολο να αποφασίσετε να ταξιδέψετε στην Βηρυτό παρά κάπου στην Ευρώπη.

Η Βηρυτός, λέγεται πως είναι η «πόλη των αντιθέσεων», αφού εκεί θα καταλάβετε πως μια χώρα μπορεί να είναι τόσο ταλαιπωρημένη από τους βομβαρδισμούς και τις σφαίρες του παρελθόντος, συνυπάρχοντας με μοντέρνα και πολυτελή νεόδμητα κτήρια. Οι άνθρωποί της, ευγενέστατοι και χαρούμενοι, θα τους δείτε να χορεύουν δίπλα στην παραλία με κάποιο μεγάλο ηχείο ή έστω να κάθονται σε κάποια πλαστική καρέκλα πάνω στα βράχια, κοιτώντας την απέναντι όχθη. Θα καταλάβετε αμέσως με το που φτάσετε στον Λίβανο, πως εκεί, η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα.

Η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά

2

Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας είναι μια μίξη πολλών πολιτισμών που έτυχε να περάσουν και να επηρεάσουν την κουλτούρα των ανθρώπων εκεί. Το εντυπωσιακό με την Βηρυτό είναι πως κάθε σημείο της περιμένει κάποιον να το ανακαλύψει. Εκεί εξάλλου, βρίσκονται και τα περισσότερα αξιοθέατα του Λιβάνου, όπως η κοιλάδα Μπεκάα, όπου βρίσκεται η πόλη Μπάαλμπεκ (Αρχαία Ηλιούπολη), με τα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής μνημεία, και όπου και κάθε καλοκαίρι εδώ και 60 χρόνια, διοργανώνεται το ομώνυμο διεθνές μουσικό φεστιβάλ.

Ακόμη ένα αξιοθέατο του Λιβάνου που αξίζει να δείτε βρίσκεται στην πόλη Βύβλος, όπου και βρίσκονται τα εντυπωσιακά σπήλαια της Ζάιτα, ενώ έχει ανακηρυχθεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Mezze: Η λιβανέζικη κουζίνα

3

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του να επιλέξετε τον Λίβανο ως τον επόμενο ταξιδιωτικό σας προορισμό είναι κυρίως το φαγητό. Η λιβανέζικη κουζίνα φημίζεται παγκοσμίως για τις μεγάλες μερίδες της, την ποικιλία μπαχαρικών και αρωμάτων σε κάθε της πιάτο και φυσικά, για τις επιρροές που έχει από την αραβική και την τούρκικη κουζίνα. Στην Βηρυτό, η ώρα του φαγητού αποτελεί μια μικρή τελετουργία αφού πρέπει να δοκιμάσετε τον (σχεδόν ελληνικό) λιβανέζικο τρόπο mezze, ο οποίος αποτελείται από τριάντα πιάτα ζεστών και κρύων ορεκτικών στη μέση του τραπεζιού. Μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση να δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα τους tabboule, fattouch, hummus, falafel, batata bi-Kizbaras, swawarma, shish taouk και muttabal, σε συνοδεία του λεπτού λιβανέζικου ψωμιού. Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα πιάτα τους είναι ελαφρώς πικάντικα.

Οι γαλλικές ποικιλίες κρασιών

4

Μπορεί η οινοπαραγωγή στις μουσουλμανικές χώρες να είναι αρκετά περιορισμένη, λόγω πεποίθησης και θρησκείας, όμως στον Λίβανο (και το Ισραήλ) μοιάζει να έχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα κρασιά από ό,τι θα περιμένατε να γευτείτε. Στην περίπτωση του Λιβάνου, αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι το 1943 η περιοχή ήταν υπό την κατοχή των Γάλλων. Κάπως έτσι, η αμπελουργία στον Λίβανο είναι αναπάντεχα… εξαιρετική. Χάρη στο Μπεκάα, την κοιλάδα μεταξύ Λιβάνου και Αντιλιβάνου, τα κρασιά που παράγει η χώρα έχουν καταφέρει να βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Γενικότερα, οι Λιβανέζοι οινοποιοί επικεντρώνονται στις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και αυτές του Ροδανού, όπως είναι το Cinsaut, το Carignan και το Grenache. Αξίζει λοιπόν, στην επίσκεψή σας στον Λίβανο να κανονίσετε μια εκδρομή και γευσιγνωσία στην κοιλάδα Μπεκάα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ