ΚΟΣΜΟΣ

Βαλέτα: Πέντε λόγοι για να επισκεφτείς την πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2018

Βαλέτα: Πέντε λόγοι για να επισκεφτείς την πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2018

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει δύο πόλεις ως «Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης», έτσι ώστε να έχουν όλες οι πόλεις, κάποια στιγμή, την ευκαιρία να επιδείξουν την πολιτιστική τους ζωή και ανάπτυξη. Κάποιες πόλεις δε, έχουν καταλήξει να «μεταμορφωθούν» ολοκληρωτικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Για το 2018, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το Λέουβαρντεν της Ολλανδίας και η Βαλέτα της Μάλτας. Έχοντας κάνει μια μικρή περιήγηση στα πολιτιστικά δρώμενα που περιμένουμε μέσα στο χρόνο από το Λέουβαρντεν, τώρα θα επικεντρωθούμε σε όλα όσα έχει να προσφέρει η Βαλέτα της Μάλτας στους επισκέπτες της.

2

Ο κύριος λόγος για να επισκεφτείτε τη Βαλέτα είναι η εξαιρετική αρχιτεκτονική της, η οποία μας πηγαίνει πίσω στο 16ο αιώνα. Η πόλη ακολουθεί κυρίως, έναν μπαρόκ αρχιτεκτονικό ρυθμό, με στοιχεία από την εποχή της Αναγέννησης. Εξάλλου, το 1980 η Βαλέτα αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Φέτος λοιπόν, είναι η ώρα ανάδειξης της μπαρόκ κληρονομιάς της Μάλτας, καθώς οι κάτοικοι της χώρας προετοιμάζονται «πυρετωδώς» για τη διοργάνωση και φιλοξενία 140 διαφορετικών project και 400 εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεχωρίζουν τα μουσικά φεστιβάλ και το ετήσιο τοπικό φεστιβάλ πυροτεχνημάτων.

3

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Υποστήριξη του Πολιτισμού (EUFSC) σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας διοργανώνουν το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μάλτας 2018 από τις 15 Απριλίου έως την 1η Μαΐου. Ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής σε όλες τις μορφές της, συνδυάζοντας ρεσιτάλ σόλο, συναυλίες δωματίου, αλλά και μεγάλες ορχηστρικές συναυλίες με σπουδαίους και νέους καλλιτέχνες.

4

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Μάλτα είναι ο αγαπημένος προορισμός τουριστών κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πυροτεχνημάτων, από τις 22 μέχρι τις 30 Απρίλιου. Εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και η πόλη κάνει… τη νύχτα ημέρα, καθώς με αφορμή αυτό το πολιτιστικό δρώμενο, γιορτάζει και τα 14 χρόνια από τότε που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο παλιό λιμάνι της Βαλέτας και λειτουργεί ως τελετή έναρξης των τοπικών πανηγυριών που κάνουν στα χωριά της Μάλτας.

5

Ένας άκρως καλλιτεχνικός μήνας θα είναι για τη Μάλτα ο Ιούλιος, καθώς το Arti Fil-Misraħ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων για κάθε Παρασκευή του μήνα. Το καλοκαίρι λοιπόν, οι δρόμοι της βόρειας πόλης του Mellieħa (23 χλμ από τη Βαλέτα), θα γεμίζουν ντόπιους καλλιτέχνες και μουσικούς, ώστε να σας δίνουν κάθε φορά ένα τέλειο ξεκίνημα για το Σαββατοκύριακο.

6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ