ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Περιήγηση στις πολύχρωμες γειτονιές του κόσμου

Περιήγηση στις πολύχρωμες γειτονιές του κόσμου

Τα ταξίδια είναι εμπειρίες, γεύσεις και εικόνες. Φανταστείτε λοιπόν, ο επόμενος προορισμός σας να είναι τόσο μαγικός που θα μοιάζει σαν να βγήκε από κάποιο παραμύθι. Εκεί που οι ταινίες του Wes Anderson μοιάζουν ψεύτικες, οι πιο γραφικές γειτονιές του κόσμου περιμένουν να τις επισκεφτείτε και να γυρίσετε με όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε. Από την Ιταλία στην Αργεντινή κι από την Αργεντινή στην Κωνσταντινούπολη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες, πολύχρωμες γειτονιές του κόσμου.

Burano, Ιταλία

2

Το νησί Μπουράνο βρίσκεται στην λίμνη της Βενετίας και φημίζεται για τις πολύχρωμες γειτονιές του. Κάποια από αυτά τα μικρά σπίτια και μαγαζιά δε, έχουν ζωγραφιστεί από διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου, ενώ δεν είναι τυχαία τα χρώματα που έχουν επιλέξει. Οι κατοικίες έχουν το χρώμα που τους επιτρέπει ένα συγκεκριμένο σύστημα που ακολουθούν οι ντόπιοι, έτσι ώστε να δηλώνουν τον χρόνο κατασκευής τους από τη Χρυσή Εποχή της Βενετίας μέχρι σήμερα. Πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο και μωβ, ώστε να μπορούν οι ψαράδες να τα διακρίνουν όσο βρίσκονται στη λίμνη και έχει ομίχλη. Εάν ταξιδέψετε στη Βενετία, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το γραφικό νησί Μπουράνο, ενώ εάν αποφασίσετε να μετακομίσετε εκεί, πρέπει να ζητήσετε άδεια από την κυβέρνηση για το χρώμα που μπορείτε να βάψετε το σπίτι σας.

Bo-Kaap, Cape Town, Νότια Αφρική

3

Γνωστή και ως η γειτονιά «Malay» λόγω του Μαλαισιανού Αρχιπέλαγους, οι πολύχρωμες κατοικίες του Bo-Kaap κλέβουν φανερά την παράσταση στην αρχιτεκτονική του Cape Town. Με καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα προς τη Νότια Αφρική, το Cape Town έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ελλήνων. Εάν λοιπόν, αποφασίσετε να κατηφορίσετε προς το νότιο μέρος της Αφρικής, το Bo-Kaap θα γεμίσει χρώμα το ταξίδι σας. Η γειτονιά που θυμίζει ουράνιο τόξο, ανάμεσα σε αποχρώσεις του μπλε, φούξια, κίτρινο και έντονο πράσινο, λέγεται πως ήταν η περιοχή που κατοικούσαν οι Μουσουλμάνοι του 16ου αιώνα. Τα σπίτια τους, όμως, πήραν χρώμα αργότερα στον χρόνο, ως μια ένδειξη απελευθέρωσης.

Willemstad, Curaçao

4

Σε αρχιτεκτονική που θυμίζει κάτι από Κοπεγχάγη, τα σπίτια στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Καραϊβικής, είναι μια απίστευτη φωτογραφική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες της. Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, τα σπίτια «πήραν» χρώμα το 1800, όταν ο κυβερνήτης της Δανέζικης αποικίας αποφάσισε πως το άσπρο του προκαλεί… ημικρανίες! Έτσι, έβγαλε έναν νόμο που προέτρεπε τους ανθρώπους της πόλης να βάψουν τα σπίτια τους οποιοδήποτε άλλο χρώμα, εκτός από άσπρο. Σήμερα, αυτή η γειτονιά του Curacao είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Júzcar, Ισπανία

5

Το «στρουμφοχωριό» υπάρχει και βρίσκεται στην ορεινή Ισπανία. Όταν λοιπόν, όλες οι υπόλοιπες γειτονιές του κόσμου αποφασίζουν να βάλουν χρώμα στην καθημερινότητά τους, οι Ισπανοί του Júzcar αποφασίζουν να βάλουν ακριβώς το ίδιο χρώμα για να… τα βλέπουν όλα μπλε! Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό γεγονός που να στηρίζει αυτή τους την απόφαση για «αλλαγή», αλλά οφείλουν την επιλογή χρώματος του χωριού στο Hollywood και την ταινία των Smurfs το 2011. Έτσι, ζήτησαν από την Ανδαλουσία την άδεια να βάψουν όλοι οι κάτοικοι τα σπίτια τους μπλε για λόγους δημοσιότητας. Όταν βγήκε και η τελευταία ταινία των Smurfs, η Sony προσφέρθηκε να χορηγήσει κάποια χρήματα στο χωριό για να γυρίσει στο απόλυτο λευκό του. Όμως πλέον, είχε κι αυτό τους φανατικούς ταξιδιώτες του.

La Boca, Buenos Aires, Αργεντινή

6

Ο δημοφιλέστερος δρόμος στη La Boca είναι ο Caminito, ένας καλειδοσκοπικός δρόμος στην άκρη του ποταμού Riachuelo. Χρώματα, ίδιες κατασκευές και η πολυκοσμία, δίνει την αίσθηση μικρού τσίρκου. Αυτό συμβαίνει διότι, όταν χτίστηκαν τα σπίτια και τα μαγαζιά της γειτονιάς, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από τα απομεινάρια ενός τοπικού πλοίου μεταφοράς εμπορεύματος. Έτσι, τα έβαψαν με ό,τι μπογιά είχε απομείνει. Σήμερα, η γειτονιά της εργατικής τάξης του Buenos Aires την έχουν μεταμορφώσει σε μια από τις πιο τουριστικές γειτονιές του κόσμου.

Trinidad, Κούβα

7

Λίγο πιο έξω από την κεντρική Κούβα, στη εξοχή του Sancti Spíritus, βρίσκεται η Τρινιδάδ. Εκείνη η μικρή πόλη που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα και αναπαραγάγει μέχρι και σήμερα τη ζωή εκείνης της εποχής. Πολύχρωμα κτήρια σε αποχρώσεις του πράσινου, θαλασσί και κίτρινου, μαζί με τους ευχάριστους ντόπιους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτά, η ζωή στην Τρινιδάδ έχει το δικό της μοναδικό χρώμα. Ακόμη μια πόλη που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι γειτονιές της δημιουργήθηκαν από χρήματα που μάζεψε η χώρα από το εμπόριο δούλων. Έτσι, οι δρόμοι γέμισαν Αφροκουβανούς που χορεύουν ή λιάζονται στους δρόμους.

Balat, Istanbul, Τουρκία

8

Έντονα κόκκινα, σκούρο μπλε και πράσινα σπίτια, η γειτονιά Balat, είναι η πιο όμορφη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, η οποία μέχρι και τη Βυζαντινή Εποχή, λέγεται πως ήταν η γειτονιά των Εβραίων. Σήμερα, συνεχίζει να δίνει χρώμα στην γκρίζα αυτή πόλη. Η Balat έχει ήδη κερδίσει το κοινό της, τους ταξιδιώτες που «διψούν» για μια βόλτα στους δρόμους που θυμίζουν λαβύρινθο και το μικρό διάλειμμα σε νέες μπουτίκ, γκαλερί και καφέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ