ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο βικτωριανό θερμοκήπιο του κόσμου και είναι γεμάτο με σπάνια φυτά

Αυτό είναι το μεγαλύτερο βικτωριανό θερμοκήπιο του κόσμου και είναι γεμάτο με σπάνια φυτά

Εάν ψάχνατε την τέλεια αφορμή για να κανονίσετε ένα ταξίδι στην Αγγλία, το γυάλινο αυτό θερμοκήπιο θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Λάτρεις της Φύσης και των σπάνιων ειδών, το Λονδίνο μοιάζει να είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσάς! Από τις 5 Μαΐου 2018 και ύστερα από πέντε χρόνια, κάτοικοι και επισκέπτες της Αγγλίας μπορούν να απολαύσουν από κοντά το μεγαλύτερο βικτωριανό γυάλινο θερμοκήπιο του κόσμου!

Βρίσκεται στο Δυτικό Λονδίνο, στους Βοτανικούς Κήπους του Kew, και αποτελεί ήδη ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία της UNESCO. Δημιουργήθηκε το 1863 και τους πήρε 40 χρόνια για να τελειώσουν αυτό το έργο. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως χρειαζόταν την ανακαίνιση και τη συντήρησή του.

Όμως, η ιστορία ξεκινά το 1840, όταν ο βικτωριανός αρχιτέκτονας Decimus Burton προσλήφθηκε από τη βασιλική οικογένεια του Γεώργιου Γ’, ώστε να σχεδιάσει ένα «σπίτι» από γυαλί. Έτσι, δημιούργησε το Palm House, το οποίο και ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αρχιτέκτονα. Αυτό άφησε τους πάντες στο παλάτι του Kew να ζητούν ένα σχέδιο ακόμη και στη συνέχεια, ζήτησαν από τον Burton να φτιάξει ένα διπλάσιο από το Palm House, θερμοκήπιο από γυαλί. Έτσι οι Κήποι, θα ήταν σε θέση να φιλοξενούν διάφορα είδη φυτών που δεν επέτρεπε το κλίμα της χώρας.

2 copy

Η ανακαίνιση αυτή κόστισε περίπου 55 εκατομμύρια λίρες, αφού άλλαξαν τα 15.000 τζάμια του θερμοκηπίου, καθαρίζοντας και ανανεώνοντας πάνω από 69.000 σημεία του και χρησιμοποιώντας περίπου 1.400 γαλόνια μπογιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναβίωση αυτού του θερμοκηπίου, είναι πολύ σημαντική για τα οικοσυστήματα του κόσμου, καθώς αποτελεί το «σπίτι» των 1.500 διαφορετικών φυτών από την Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, την Ασία και διάφορα εξωτικά νησιά του πλανήτη. Μερικά από αυτά τα είδη λέγεται πως είναι χαμένα στην άγρια Φύση, ενώ οι ειδικοί πίστευαν πως άλλα είχαν ήδη εξαφανιστεί.

3 copy

Σήμερα, μέσα στο γυάλινο θερμοκήπιο, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν και να μελετήσουν μερικά από τα πιο σπάνια φυτά και είδη υπό εξαφάνιση. Ανάμεσα σε άλλα, το θερμοκήπιο αυτό φιλοξενεί το σπάνιο Dombeya mauritiana, από τον Μαυρίκιο. Ένα τόσο σπάνιο είδος που μέχρι σήμερα, ειδικοί θεωρούσαν πως είχε ήδη εξαφανιστεί. Όμως σε ένα ταξίδι που έκανε ένα μέλος του Kew, ανακάλυψε πως υπάρχει στον Μαυρίκιο και πήρε ένα κομμάτι του μαζί του στην Αγγλία.

Ο Richard Barley, διευθυντής των κήπων δήλωσε στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης: «Τους τελευταίους μήνες, έχω δει να φέρνουν εδώ μερικά από τα πιο σπάνια φυτά του κόσμου, ενώ το “σπίτι” τους θα είναι ανανεωμένο, γυάλινο και ηλιόλουστο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ