ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό το 2015

Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό το 2015
Τουρίστες από την Ασία απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. JOSEPH OKANGA/REUTERS

Κάθε ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των τουριστών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2015, αγγίζοντας τα 1,2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Ευρώπη, Αμερική, Ασία και προορισμοί στον Ειρηνικό κατέγραψαν αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών της τάξης του 5%, το 2015. Συγκεκριμένα, 1,184 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στο εξωτερικό τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Τουριστικού Βαρόμετρου του UNWTO.

Την πρωτιά κατέχει η Ευρώπη, με την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου να συμβάλει ώστε να καταγραφούν αφίξεις 609 εκατομμυρίων τουριστών, 29 εκατομμύρια περισσότερες από το 2014.

Ακολουθούν Ασία και Ειρηνικός, με 277 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 191 εκατομμύρια. Ακόμα και στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής καταγράφηκε αύξηση αφίξεων της τάξης του 3%, ενώ η μόνη περιοχή στην οποία σημειώθηκε πτώση ήταν η Αφρική.

Τα σκήπτρα του πιο... ταξιδιάρικου λαού κατέχει η Κίνα, με τους Κινέζους να δείχνουν την προτίμησή τους σε ασιατικούς προορισμούς, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να ταξιδέψουν πιο μακριά, επιλέγοντας περιοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι προβλέψεις του Οργανισμού για το 2016 είναι εξίσου ευοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι οι αφίξεις τουριστών παγκοσμίως θα καταγράψουν νέα αύξηση 4-5% σε προορισμούς στην Ασία, τον Ειρηνικό και τις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση θα είναι λίγο μικρότερη, 3,5-4,5%.

International tourists hit record 1.2 billion in 2015, says UNWTO

By Karla Cripps, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ