ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένο για αιώνες, το θέατρο του αυτοκράτορα Νέρωνα ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Χαμένο για αιώνες, το θέατρο του αυτοκράτορα Νέρωνα ανακαλύφθηκε στη Ρώμη
Η ανακάλυψη, που αποκαλύφθηκε από την ειδική επιστάτη αρχαιοτήτων της Ρώμης Daniela Porro την Πέμπτη, αποκαλύπτει τον χώρο όπου ο Νέρων έκανε πρόβες ποίησης και μουσικής και βρίσκεται κοντά στο σημείο που βρίσκεται τώρα η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Associated Press

Ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου που ανήκει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα του 1ου αιώνα ανακαλύφθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα λίγα μέτρα από το Βατικανό, σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «εξαιρετικό» εύρημα.

Η ανακάλυψη, που αποκαλύφθηκε από την ειδική επιστάτη της Ρώμης Daniela Porro την Πέμπτη, αποκαλύπτει τον χώρο όπου ο Νέρων έκανε πρόβες ποίησης και μουσικής και βρίσκεται κοντά στο σημείο που βρίσκεται τώρα η Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Μέχρι τώρα, η ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου είχε μπερδέψει πολλούς ιστορικούς επειδή αναφερόταν σε ρωμαϊκά κείμενα που έγραψε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, αλλά η θέση του δεν είχε προηγουμένως τεκμηριωθεί.

230728155247-02-italy-nero-theater.jpg
H Di Mento είπε στο CNN ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μελετηθούν και να χρονολογηθούν όλοι οι θησαυροί. photo/Andrew Medichini/AP

Ο Νέρων ήταν ο πέμπτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, που κυβέρνησε μεταξύ 54 και 68 μ.Χ. Αντιδημοφιλής ηγέτης, έγινε διάσημος για τις υπερβολές και τις προσωπικές του ατασθαλίες.

Ο χώρος περιλαμβάνει κομψές μαρμάρινες στήλες, διακοσμήσεις με φύλλα χρυσού και αποθηκευτικούς χώρους με υπολείμματα κοστουμιών και σκηνικά που χρησιμοποιούνται στις θεατρικές παραγωγές του Νέρωνα.

Η ανασκαφή αποτελεί μέρος ενός έργου ανακαίνισης του Palazzo della Rovere στη Via Della Conciliazione, που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το έργο θα μετατρέψει μέρος του κτιρίου του ξενοδοχείου Four Seasons, που θα ανοίξει το 2025 - εγκαίρως για τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου της Ρώμης, που αναμένεται να προσελκύσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη.

Η Porro είπε σε μια δήλωση τύπου ότι τα «εξαιρετικά» ευρήματα παρέχουν μια σπάνια εικόνα της περιόδου που αρχίζει από τη βασιλεία του Νέρωνα έως τον 15ο αιώνα. Μερικά από τα μεταγενέστερα τεχνουργήματα μαρτυρούν τη χρήση του χώρου ως θέατρο, συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων κοστουμιών, καθώς και πιο πρόσφατα αγγεία και μαγειρικά σκεύη.

230728155224-01-italy-nero-theater.jpg
Η ανακάλυψη, που αποκαλύφθηκε από την ειδική επιστάτη της Ρώμης Daniela Porro την Πέμπτη, αποκαλύπτει τον χώρο όπου ο Νέρων έκανε πρόβες ποίησης και μουσικής και βρίσκεται κοντά στο σημείο που βρίσκεται τώρα η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. photo/Andrew Medichini/AP

Παλαιότερα είχαν βρεθεί μόνο επτά γυάλινα δισκοπότηρα μεταξύ της βασιλείας του Νέρωνα και του 15ου αιώνα, που σηματοδότησε μια περίοδο κατά την οποία η Ρώμη λεηλατήθηκε πολλές φορές. Η Porro είπε ότι στο σκάψιμο εμφανίστηκαν άλλα επτά.

Εν τω μεταξύ, έγχρωμες γυάλινες κύλικες και υπολείμματα αγγείων που χρονολογούνται προσωρινά στον 10ο αιώνα, ανακαλύφθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης ανασκαφής, η οποία καλύπτει ένα ολόκληρο τετράγωνο της πόλης.

«Είναι μια υπέροχη ανασκαφή, που κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται», είπε στο CNN την Παρασκευή η Marzia Di Mento, η αρχαιολόγος υπεύθυνη για την ανασκαφή που ξεκίνησε το 2020. «Το να μπορείς να σκάψεις σε αυτή τη δομημένη, ιστορικά πλούσια περιοχή είναι τόσο σπάνιο».

H Di Mento είπε στο CNN ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μελετηθούν και να χρονολογηθούν όλοι οι θησαυροί.

Μεταξύ των αντικειμένων του 15ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ήταν γυάλινα κύπελλα, μαγειρικά σκεύη, νομίσματα και υπολείμματα μουσικών οργάνων, πρόσθεσε η Di Mento. Είπε ότι βρέθηκαν επίσης χτένες από κόκαλα και διάφορα εργαλεία για την κατασκευή κομπολογιών.

Πολλά από τα μικρότερα κομμάτια θα μεταφερθούν σε ρωμαϊκά μουσεία για να εκτεθούν και τα ερείπια της δομής θα ξαναθαφτούν μόλις καταγραφούν, είπε η Porro.

Η ανακαίνιση του παλατιού και του κήπου πάνω από τα ερείπια συνεχίζεται.

Lost for centuries, Emperor Nero’s theater is unearthed in Rome

ΔΗΜΟΦΙΛΗ