ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Στη «Νορβηγία της Αραβίας»: το μοναδικό μέρος με φιόρδ στην έρημο

Στη «Νορβηγία της Αραβίας»: το μοναδικό μέρος με φιόρδ στην έρημο
Ο κόλπος Khor Najd στη χερσόνησο Μουσαντάμ του Ομάν Makalu / Pixabay

Η χερσόνησος Μουσαντάμ, στο βορειοανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, έχει συγκριθεί με τη Νορβηγία, και όχι μόνο επειδή τυχαίνει να βρίσκεται δίπλα σε πλούσια σε πετρέλαιο νερά.

Εδώ, οι έρημες πεδιάδες του Ρας-Αλ-Κάιμα, του βορειότερου από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνουν τη θέση τους σε ένα δραματικό ορεινό τοπίο που διανθίζεται από μια δαιδαλώδη διαδοχή όρμων, κόλπων και κολπίσκων∙ φιόρδ της ερήμου, δηλαδή.

Η διοικητική περιφέρεια Μουσαντάμ είναι προσβάσιμη από την ξηρά μόνο μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά η χερσόνησος αποτελεί τμήμα του σουλτανάτου του Ομάν, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια. Τα δύο τμήματα του Ομάν χωρίζονται από ένα μεγάλο κομμάτι των ΗΑΕ.

Ωστόσο, για την απομόνωση αυτού του μικροσκοπικού κομματιού γης, δεν ευθύνονται τα σύνορα, αλλά το εξαιρετικά τραχύ ανάγλυφό του.

Υπάρχει μόνο ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα του κυβερνείου, την Κασάμπ, με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Ρας-Αλ-Κάιμα. Και ενώ υπάρχουν μονοπάτια που διασχίζουν το βραχώδες, ερημικό εσωτερικό της χερσονήσου, απαιτείται όχημα 4x4 και γνώση του τοπίου για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσει κάποιος.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί οικισμοί στη Μουσαντάμ είναι προσβάσιμοι μόνο από τη θάλασσα. Αυτό έχει διαμορφώσει μια τοπική ταυτότητα που, σε αντίθεση με τα γειτονικά εμιράτα, έχει παραμείνει σχετικά ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό.

Οι ντόπιοι έχουν διατηρήσει ακόμη και τη δική τους μοναδική γλώσσα, την Κουμζάρι, μια γλώσσα με περσικές ρίζες και ισχυρές αραβικές επιρροές αναμεμειγμένες με στοιχεία πορτογαλικών και χίντι.

Κρουαζιέρες στα φιόρδ

Η θάλασσα παραμένει το κύριο θέλγητρο της χερσονήσου Μουσαντάμ και με την άνθηση του τουρισμού στο Ντουμπάι και κατά μήκος των ακτών των ΗΑΕ, οι επισκέπτες έχουν αρχίσει να εισρέουν.

Αρκετές εταιρείες διοργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες στα φιόρδ, με το τυπικό δρομολόγιο περιλαμβάνει μια βόλτα κατά μήκος της ακτής του μεγαλύτερου κολπίσκου της περιοχής, του Κορ ας Σαμ (Khor ash Sham).

Τα σκάφη κάνουν αρκετές στάσεις κατά μήκος της διαδρομής, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να κάνουν μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Το πλήρωμα παρέχει μάσκες και βατραχοπέδιλα για να μπορέσει κανείς να κολυμπήσει κατά μήκος των κοραλλιογενών υφάλων και να θαυμάσει την υποβρύχια πανίδα. Σε όλη τη διαδρομή, θα συναντήσει κανείς πολλά δελφίνια, τα οποία αφθονούν στην περιοχή.

Όλες οι κρουαζιέρες ξεκινούν από την Κασάμπ, και ενώ η εμπορική και τουριστική υποδομή της είναι αρκετά χαμηλών τόνων σε σύγκριση με την αστραφτερή υπερβολή των θέρετρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαθέτει ξενοδοχεία που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα.

Με πληροφορίες από: The ‘Norway of Arabia’ is home to the world’s only desert fjords by Miquel Ros, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ