ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιο λουτρό του 18ου αιώνα κάτω από αίθουσα συνεδριάσεων

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιο λουτρό του 18ου αιώνα κάτω από αίθουσα συνεδριάσεων
Πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το κρύο μπάνιο πήγαιναν σε αυτή την τοποθεσία στο Bath. photo: National Trust

Η θεραπευτική αξία των λουτρών πάγου ή της βύθισης σε κρύο νερό αναγνωρίστηκε πολύ πριν οι γκουρού της ευεξίας τα εκθειάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και οι Ρωμαίοι αγαπούσαν τη βουτιά στα παγωμένα νερά.

Τώρα ανακάλυψαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Bath στην Αγγλία του 18ου αιώνα μπορούσαν να επισκέπτονται τις τοπικές αίθουσες συνελεύσεών τους για μια παγωμένη βουτιά, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες αναψυχής.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από τις αίθουσες συνελεύσεων του 18ου αιώνα αποκάλυψαν αυτό που μπορεί να είναι το μοναδικό κρύο λουτρό του είδους του.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, οι αίθουσες συνελεύσεων ήταν χώροι ψυχαγωγίας, συνομιλίας, χορού και τυχερών παιχνιδιών σε πολλές μοντέρνες πόλεις σε όλη τη χώρα.

_131346346_thenewlyexcavatedbathassemblyroomscoldbath-cwessexarchaeology-1.jpg.jpg
Το National Trust είπε ότι το συγκεκριμένο κρύο λουτρό είναι πιθανώς το μόνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ σε αίθουσα συνεδριάσεων στο Bath.photo/National Trust.

Το Bath και άλλες λουτροπόλεις, γνωστές για το ζεστό μεταλλικό τους νερό, έγιναν δημοφιλή σημεία για μπάνιο και λουτρά. Αλλά τον 18ο αιώνα, οι ιατροί συνιστούσαν επίσης το τακτικό κρύο μπάνιο ως ευεργετικό για διάφορες σωματικές και ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.

Υπήρξε μια αύξηση στις πισίνες και τα κρύα λουτρά σε ιδιωτικές κατοικίες και κτήματα μαζί με τις δημόσιες εγκαταστάσεις στο Bath και σε άλλες πόλεις. Η τοποθεσία τους στις αίθουσες συνεδριάσεων υποδηλώνει ότι θα είχε στόχο όσους επιθυμούσαν μια πιο αποκλειστική, ιδιωτική εμπειρία κρύου μπάνιου.

_131345938_cms_ost01483aswellasthecoldbaththebathassemblyroomsofferedaweeklycotillionball-countrydancing.nationaltrust_christopherwarleigh-lack.jpg.jpg
Τα Bath Assembly Rooms ήταν ένα μέρος για κοινωνικές συναναστροφές με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του χορού. photo/National Trust.

Οι αίθουσες συνελεύσεων του λουτρού, που τώρα βρίσκονται υπό τη φροντίδα του National Trust, ολοκληρώθηκαν το 1771. Ο ταξιδιωτικός οδηγός του Bath του 1778 σημείωσε «ένα άνετο κρύο μπάνιο, με βολικά δωμάτια» δίπλα σε δωμάτια για μπιλιάρδο, καφέ, τυχερά παιχνίδια και συναυλίες.

Ο αρχαιολόγος Μπρους Ίτον είπε: «Αν και τα ιστορικά αρχεία έδειχναν ότι υπήρχε ένα κρύο λουτρό θαμμένο κάτω από τις Αίθουσες Συνελεύσεων του Bath, δεν είχαμε ιδέα πώς θα ήταν όντως η όψη του. Το κτίριο υπέστη ζημιές στα χέρια της Luftwaffe και τα δωμάτια ανακαινίστηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα».

Το Bath είναι γνωστό για τα ζεστά νερά του, αλλά στη δεκαετία του 1700, οι γιατροί της εποχής συνιστούσαν το κρύο μπάνιο, ανέφερε το National Trust.

Αυτό θα συνεπαγόταν βύθιση σε κρύο νερό για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπάνιο με καυτό νερό.

Ωστόσο, η τοποθεσία του λουτρού μέσα στο κτίριο δείχνει ότι ήταν πιθανότατα πιο ιδιωτικό, πρόσθεσε το National Trust.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ