ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ο μικρός αστεροειδής Dinkinesh πρόκειται σύντομα να αποκαλυφθεί στην ανθρωπότητα

Ο μικρός αστεροειδής Dinkinesh πρόκειται σύντομα να αποκαλυφθεί στην ανθρωπότητα
Ο Dinkinesh έχει πλάτος περίπου μισό μίλι (1 χιλιόμετρο) και βρίσκεται στην κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία. photo: NASA

Η αποστολή Lucy της NASA είχε την πρώτη της συνάντηση με έναν διαστημικό βράχο.

Το διαστημικό σκάφος, που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια πτήση δίπλα στον μικρό αστεροειδή Dinkinesh, επιβεβαίωσε η NASA την Τετάρτη.

Η Lucy αναμενόταν να έρθει σε απόσταση 265 μιλίων (425 χιλιομέτρων) από την επιφάνεια του αστεροειδούς κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του, που εκτιμάται ότι θα συμβεί στις 12:54 μ.μ. ET. Τα δεδομένα και οι εικόνες θα επιστρέψουν στη Γη τις επόμενες μέρες.

Ο Dinkinesh έχει πλάτος περίπου μισό μίλι (1 χιλιόμετρο) και βρίσκεται στην κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία. Ο διαστημικός βράχος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1999 από το πρόγραμμα Lincoln Near-Earth Asteroid Research, ή LINEAR, το οποίο είναι μια συνεργασία της NASA, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης με στόχο τον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.

«Είναι η πρώτη φορά που η Lucy θα κοιτάξει από κοντά ένα αντικείμενο που, μέχρι αυτό το σημείο, ήταν μόνο μια μουντζούρα στα καλύτερα τηλεσκόπια», δήλωσε ο Hal Levison, κύριος ερευνητής στο Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο.

Ο Dinkinesh ήταν ο πρώτος από τους 10 αστεροειδείς που η Lucy θα πετάξει κατά τη διάρκεια του 12ετούς ταξιδιού της. Αντί να σταματήσει σε τροχιά γύρω από κάθε αστεροειδή - όπως άλλες πρόσφατες αποστολές σε διαστημικούς βράχους, όπως το OSIRIS-REx - η Lucy θα πετάξει δίπλα στους διαστημικούς βράχους με περίπου 10.000 μίλια την ώρα (4,5 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο).

211014170101-07-nasa-lucy-mission.jpg
Αυτή η εικόνα απεικονίζει τα σμήνη των Τρωικών αστεροειδών που υπάρχουν στην ίδια τροχιά με τον Δία. photo/NASA

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Dinkinesh, η ομάδα της αποστολής παρακολούθησε στενά τα συστήματα του διαστημικού σκάφους από τη Γη, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού συστήματος παρακολούθησης, το οποίο επιτρέπει στο διαστημόπλοιο να εντοπίσει αυτόνομα τον διαστημικό βράχο και να τον κρατήσει σε θέα.

Η Lucy χρησιμοποίησε έγχρωμες και ασπρόμαυρες κάμερες, ένα θερμόμετρο και ένα φασματόμετρο υπέρυθρης απεικόνισης για να παρατηρήσει την επιφάνεια του αστεροειδούς. Το διαστημόπλοιο επικοινωνούσε με τη Γη χρησιμοποιώντας την κεραία του.

Υπάρχουν περίπου 7.000 Τρωικοί αστεροειδείς και ο μεγαλύτερος έχει πλάτος 160 μίλια (250 χιλιόμετρα). Οι αστεροειδείς είναι σαν απολιθώματα οι ίδιοι, αντιπροσωπεύοντας το υλικό που έχει απομείνει κι εξακολουθεί να περιφέρεται μετά τη δημιουργία των γιγάντιων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα - συμπεριλαμβανομένου του Δία, του Κρόνου, του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Παρόλο που μοιράζονται μια τροχιά με τον Δία, οι αστεροειδείς εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τον ίδιο τον πλανήτη - σχεδόν τόσο μακριά όσο ο Δίας είναι από τον ήλιο, σύμφωνα με τη NASA.

Η αποστολή θα βοηθήσει τους ερευνητές να κοιτάξουν αποτελεσματικά τον χρόνο για να μάθουν πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και να ξεκλειδώσουν πώς οι πλανήτες μας κατέληξαν στα σημερινά τους σημεία.

Shadowy asteroid Dinkinesh is ‘about to be revealed to humanity’

ΔΗΜΟΦΙΛΗ