ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης για το 2023

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης για το 2023
Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ξεκίνησε το 1570 και είναι μία από τις παλαιότερες και ωραιότερες της Ευρώπης AP Photo/Jean-Francois Badias

Η παράδοση της χριστουγεννιάτικης αγοράς φαίνεται να ξεκίνησε από τη Βιέννη – η πρώτη καταγεγραμμένη αγορά του Δεκεμβρίου στην πόλη έγινε το 1298 – αλλά η παράδοση εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με την πάροδο των αιώνων. Μάλιστα, ορισμένες χριστουγεννιάτικες αγορές έγιναν τόσο δημοφιλείς, που πλέον αποτελούν από μόνες τους πόλους έλξεις τουριστών.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές που πραγματοποιούνται φέτος στην Ευρώπη.

Christkindlmarkt, Βιέννη

Αν και υπάρχουν περίπου 20 χριστουγεννιάτικες αγορές στην αυστριακή πρωτεύουσα, η Wiener Christkindlmarkt στην πλατεία του Δημαρχείου είναι μία από τις παλαιότερες και πιο παραδοσιακές. Με ρόδα λούνα παρκ, καρουζέλ, παγοδρόμιο, υπέροχα φωτισμένα δέντρα – το Δέντρο των Καρδιών είναι το αγαπημένο των επισκεπτών – και φυσικά όλες τις τοπικές λιχουδιές, είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για κάθε τουρίστα των Χριστουγέννων (έως 26 Δεκεμβρίου).

Χριστουγεννιάτικη αγορά της Βασιλείας

Η μεγαλύτερη και καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Ελβετία είναι χωρισμένη σε δύο διαφορετικά τμήματα στην Barfusserplatz και στην Munsterplatz και αποτελείται από περισσότερους από 150 υπέροχα διακοσμημένους πάγκους – καταστήματα. Στα must της επίσκεψης περιλαμβάνεται και η άνοδος των 250 σκαλοπατιών μέχρι την κορυφή του πύργου του Αγίου Μαρτίνου, στον καθεδρικό ναό της Βασιλείας, για υπέροχη θέα στην αγορά και τη φωτισμένη παλιά πόλη (έως 23 Δεκεμβρίου).

Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου

Έχοντας ξεκινήσει το 1570, η αγορά στην πανέμορφη γαλλική πόλη είναι μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης και προσελκύει πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Απλώνεται σε περισσότερες από 10 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Grande Île, ενώ το πιο δημοφιλές σημείο της είναι η Place Kleber με το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο (έως 24 Δεκεμβρίου).

Plaisirs d'Hiver / Winter Wonders, Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες πραγματικά ζωντανεύουν τα Χριστούγεννα χάρη στο Winter Wonders, το οποίο μοιάζει περισσότερο με φεστιβάλ παρά με αγορά. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του Βελγίου, εκτείνεται στις Place de la Bourse, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine και Marche aux Poissons (έως 31 Δεκεμβρίου).

Πλατεία της Παλιάς Πόλης και πλατεία Wenceslas, Πράγα

Η Πράγα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις για να επισκεφθεί κανείς στην περίοδο των εορτών. Οι κυριότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της βρίσκονται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Wenceslas – απέχουν μεταξύ τους λίγα λεπτά με τα πόδια. Η πλατεία της Παλιάς Πόλης προσφέρει ατελείωτη ψυχαγωγία με παραστάσεις και δημιουργικά εργαστήρια, ενώ η πλατεία Wenceslas είναι ιδανική για χειροποίητα δώρα και τοπικές λιχουδιές όπως το klobásy (τσέχικο λουκάνικο) και το ζεστό κρασί (από 2 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου).

Fira de Santa Llucia, Βαρκελώνη

Ξεκίνησε το 1786 ως μονοήμερο πανηγύρι για τη γιορτή της Santa Llucia στις 13 Δεκεμβρίου, και έχει εξελιχθεί σε χριστουγεννιάτικη αγορά τριών εβδομάδων. Η Fira de Santa Llucia πραγματοποιείται έξω από τον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης και χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: στο πρώτο πωλούνται φάτνες και άλλα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, το δεύτερο περιλαμβάνει φυτά κάθε είδους, στο τρίτο βρίσκει κανείς χειροποίητα αντικείμενα και κοσμήματα και στο τέταρτο μουσικά όργανα (έως 23 Δεκεμβρίου)

Advent, Ζάγκρεμπ

Για τρία συνεχόμενα χρόνια το Ζάγκρεμπ ψηφίστηκε ως «καλύτερος προορισμός χριστουγεννιάτικης αγοράς» στη διαδικτυακή ψηφοφορία του portal European Best Destinations. Ο λόγος είναι η Advent, που αποτελείται από περίπου 25 χριστουγεννιάτικες αγορές διασκορπισμένες σε όλη την κροατική πρωτεύουσα. Είναι σίγουρα από τις πιο «ζωντανές», με πολλές υπαίθριες συναυλίες, χορό και άφθονο αλκοόλ και street food, και ατμόσφαιρα πάρτι (από 2 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου).

Jul i Tivoli, Κοπεγχάγη

Το Tivoli, το διάσημο δανέζικο λούνα παρκ και κήπος αναψυχής είναι υπέροχο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά στην εορταστική περίοδο γίνεται πραγματικά μαγευτικό, με πάνω από 1.000 στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Ένα από τα higlights του Jul i Tivoli (Χριστούγεννα στο Tivoli) είναι η πομπή της Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου, όπου περισσότερες από 100 κοπέλες περνούν μέσα από τους κήπους κρατώντας κεριά και τραγουδώντας (έως 31 Δεκεμβρίου, κλειστά στις 24 Δεκεμβρίου).

Χριστουγεννιάτικη αγορά του Ταλίν

To 2019 η χριστουγεννιάτικη αγορά της πρωτεύουσας της Εσθονίας είχε ψηφιστεί ως η καλύτερη στην Ευρώπη. Απλώνεται στην Πλατεία Δημαρχείου του Ταλίν και είναι γεμάτη από πάγκους με παραδοσιακή εσθονική κουζίνα, ζεστό κρασί, χειροποίητο ψωμί και χειροτεχνήματα προς πώληση. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της στήνεται στην ίδια θέση κάθε χρόνο από το 1441 (από 1η Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου).

Vörösmarty ter, Βουδαπέστη

Η μία από τις δύο βασικές χριστουγεννιάτικες γιορτές της ουγγρικής πρωτεύουσας – η άλλη είναι η Advent Bazilika έξω από τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου – προσελκύει πάνω από 800.000 επισκέπτες ετησίως. Φημίζεται για τη ζεστή ατμόσφαιρα και τις φανταστικές λιχουδιές της (έως 1η Ιανουαρίου).

Christkindlesmarkt, Νυρεμβέργη

Οι Γερμανοί είναι αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές Ευρώπης στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις την καλύτερη ανάμεσα σε εκείνες του Βερολίνου, της Δρέσδης, της Κολωνίας, της Χαϊδελβέργης, του Μονάχου… Από τις πιο δημοφιλείς πάντως, είναι η Christkindlesmarkt στη Νυρεμβέργη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας. Προσελκύει 200 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και θεωρείται η πεμπτουσία της παραδοσιακής γερμανικής χριστουγεννιάτικης αγοράς (από 1 έως 24 Δεκεμβρίου).

Hyde Park Winter Wonderland, Λονδίνο

Ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο λούνα παρκ στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, με πάνω από 200 ατραξιόν και το μεγαλύτερο παγοδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η νεότερη από τις αγορές αυτού του αφιερώματος – ξεκίνησε μόλις το 2005 – αλλά έχει γίνει πολύ αγαπητή στους Λονδρέζους και εκατομμύρια τουρίστες (έως 1η Ιανουαρίου).

Χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρακοβίας

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Rynek Glowny, την κεντρική πλατεία της πολωνικής πόλης με φόντο τη Βασιλική της Αγίας Μαρίας, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και λειτουργεί από τις αρχές του 14ου αιώνα. Είναι επίσης η πιο value-for-money επιλογή για όσους θέλουν να ζήσουν την ατμόσφαιρα μιας αυθεντικής ευρωπαϊκής χριστουγεννιάτικης αγοράς (έως 1η Ιανουαρίου).

Με πληροφορίες από: The best Christmas markets taking place around the world in 2023 by Tamara Hardingham-Gill, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ