ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου για το 2024 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου για το 2024 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Οι πρώτες χώρες στη λίστα των ισχυρότερων διαβατηρίων για το 2024 απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή με βίζα κατά την άφιξη σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο Blake Guidry / Unsplash

Έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της λίστας με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου για το 2024. Οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή με βίζα κατά την άφιξη σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης Henley Passport Index άρχισε να παρακολουθεί την ταξιδιωτική ελευθερία ανά τον κόσμο, πριν από 19 χρόνια.

Τα ασιατικά έθνη της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης κυριαρχούσαν στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η νέα τετράδα που ανέβηκε στην πρώτη θέση σηματοδοτεί θριαμβευτική άνοδο για την Ευρώπη. Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση – με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς – ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία έρχονται τρίτες (με 192 προορισμούς).

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην 4η θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία στην 5η.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024:

  1. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
  2. Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
  3. Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 προορισμοί)
  4. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (191 προορισμοί)
  5. Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
  6. Τσεχική Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
  7. Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
  8. Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
  9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)
  10. Ισλανδία (185 προορισμοί)

Οι τελευταίες χώρες

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το χάσμα παγκόσμιας κινητικότητας μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή και τη βάση του δείκτη είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα. Δεύτερη από το τέλος είναι η Συρία – με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 29 προορισμούς – ενώ το Ιράκ έχει πρόσβαση σε 31 χώρες και το Πακιστάν σε 34 χώρες.

Ο δείκτης Henley Passport Index δημιουργείται από την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ