ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Οι ωραιότερες διαδρομές με τρένο στην Ευρώπη - Μία ελληνική στην πρώτη εξάδα

Οι ωραιότερες διαδρομές με τρένο στην Ευρώπη - Μία ελληνική στην πρώτη εξάδα

Τρένο της γραμμής West Highland

Jack Anstey / Unsplash

Μπαίνοντας στην άνοιξη, μερικοί από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ευρώπη μας προσκαλούν να τους εξερευνήσουμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα αεροπλάνα εκπέμπουν κατά μέσο όρο σχεδόν πέντε φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα τρένα και ότι το ταξίδι με τρένο επιτρέπει στους επιβάτες να δουν μέρη που χάνουν αν ταξιδέψουν με αεροπλάνο, το Euronews συγκέντρωσε μερικές από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα των ταξιδιωτικών σας επιλογών.

Στις Άλπεις με το Bernina Express

Αυτή η σιδηροδρομική γραμμή ενώνει την Κουρ και το Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας με το Τιράνο στην Ιταλία μέσω του περάσματος Μπερνίνα στις ελβετικές Άλπεις και θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά ταξίδια με τρένο παγκοσμίως. Έχει ιστορία 120 ετών και έχει μπει στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Διαρκεί τέσσερις ώρες και καλύπτει 155 χιλιόμετρα εντυπωσιακών τοπίων.

Η γραμμή, μέρος του Ρετιανού Σιδηροδρόμου, λειτουργεί όλο το χρόνο, αλλά έχει διευρυμένο πρόγραμμα δρομολογίων κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι βέβαια το οικονομικότερο ταξίδι που μπορείτε να κάνετε – άλλωστε ξεκινάει από την πάντα ακριβή Ελβετία. Το φθηνότερο εισιτήριο ανέρχεται στα 70 ευρώ για μία διαδρομή ενώ τα πανοραμικά βαγόνια –αυτά με τα πολύ μεγάλα παράθυρα – κοστίζουν τουλάχιστον 47 ευρώ επιπλέον.

Παρίσι – Βενετία με το Simplon-Orient-Express

Το πιο πολυτελές ταξίδι με τρένο που μπορείτε να κάνετε στην Ευρώπη είναι με το θρυλικό «Οριάν Εξπρές». Με ανακαινισμένα βαγόνια των δεκαετιών του 1920 και 1930, δεν ταξιδεύετε μόνο στο χώρο, αλλά και στον χρόνο.

Το ταξίδι από το Παρίσι στη Βενετία διαρκεί 24 ώρες και στη διαδρομή θα δείτε κορυφαία ευρωπαϊκά τοπία όπως οι ελβετικές Άλπεις, η γαλλική Ριβιέρα και οι λόφοι της Ιταλίας. Θα βάλετε τα καλά σας, θα δοκιμάσετε εκλεκτά φαγητά και ποτά ακούγοντας τους μουσικούς του τρένου. Αν μπορείτε, βέβαια, να πληρώσετε τα 4.000 ευρώ του εισιτηρίου.

Βελιγράδι – Μπαρ, όμορφα και φθηνά Βαλκάνια

Στο άλλο άκρο της κλίμακας τιμών βρίσκεται ο σιδηρόδρομος Βελιγραδίου-Μπαρ. Το ταξίδι ξεκινά από τη σερβική πρωτεύουσα και μεταφέρει τους επιβάτες μέσα από εντυπωσιακά τοπία των Βαλκανίων μέχρι να φτάσει μετά από περίπου 11 ώρες στο Μπαρ, μια παραθαλάσσια πόλη στο νότιο τμήμα του Μαυροβουνίου. Τα εισιτήρια της δεύτερης θέσης κοστίζουν περίπου 24 ευρώ, ενώ της πρώτης λίγο περισσότερο.

Στη διαδρομή θα θαυμάσετε τις βουνοκορφές και την αντίθεση τους με τα βαθιά φαράγγια, καθώς και το Εθνικό Πάρκο Biogradska Gora του Μαυροβουνίου – ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Αν και το τρένο λειτουργεί όλο το χρόνο, η ιδανική εποχή για να ταξιδέψετε είναι η άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν η μέρα είναι μεγαλύτερη και μπορείτε να δείτε περισσότερα.

Διακοπτό – Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό

Μπορεί να είναι μια διαδρομή μόλις 22 χιλιομέτρων και να διαρκεί μια ώρα, αλλά δεν θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί στις ωραιότερες της Ευρώπης. Η γραμμή του Οδοντωτού σιδηροδρόμου, που άνοιξε το 1896, πέρα από τη θέα στα καταπράσινα δάση, τα βουνά και τους καταρράκτες που προσφέρει, είναι ένα must και για τους λάτρεις της μηχανικής, χάρη στο μοναδικό σύστημα οδοντωτών τροχών, το οποίο επιτρέπει στην ατμομηχανή να ανεβαίνει περίπου 720 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ παράλληλα κάνει απότομες στροφές στο εκπληκτικό φαράγγι του Βουραϊκού.

Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι ακόμη περισσότερα, σε σχέση με την άνοιξη, ενώ η μία διαδρομή κοστίζει 9,50 ευρώ.

Στη Σκωτία με το West Highland Line

Ξεκινώντας από τη Γλασκώβη με προορισμό τα σκωτσέζικα Χάιλαντς, στις τέσσερις ώρες που διαρκεί η διαδρομή θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την άγρια ομορφιά της σκωτσέζικης υπαίθρου, όπως λίμνες, βάλτους και βουνά, καθώς και την Οδογέφυρα Γκλενφίναν, διάσημη από τις ταινίες «Χάρι Πότερ» και τα πλάνα με το Χόγκουαρτς Εξπρές.

Με εισιτήρια που ξεκινούν από 19,50 ευρώ για μία διαδρομή, το τρένο ταξιδεύει κατά μήκος της δυτικής ακτής της Σκωτίας, πριν χωρίσει στο Κριανλάριχ, ένα γραφικό χωριό που αυτοχαρακτηρίζεται ως «η πύλη προς τα Χάιλαντς». Από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις δύο διαδρομές, συνεχίζοντας το ταξίδι σας είτε προς το Όμπαν είτε προς το Φορτ Ουίλιαμ και το Μαλέιγκ.

Στην ιταλική Ριβιέρα με το Cinque Terre Express

Η συγκεκριμένη διαδρομή σας επιτρέπει να επισκεφθείτε ξεκούραστα έναν από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς ιταλικούς προορισμούς, τα πέντε πολύχρωμα χωριουδάκια της Λιγουρίας. Ξεκινάει από την πόλη Λα Σπέτσια και περνάει από τα χωριά Ριοματζόρε, Μαναρόλα, Κορνίλια, Βερνάτσα πριν φτάσει στο Μοντερόσο αλ Μάρε.

Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει από 14,80 ευρώ και οι επιβάτες μπορούν να κατέβουν σε όποιο από τα πέντε χωριά επιλέξουν, ενώ η διαδρομή προσφέρει θέα στα χωριά και τα γύρω τοπία που μόνο όσοι επιλέξουν το τρένο μπορούν να απολαύσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ