ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου βυθίζεται στη σιωπή για μια ημέρα κάθε χρόνο

Γιατί ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου βυθίζεται στη σιωπή για μια ημέρα κάθε χρόνο

Μπαλιζένοι φρουροί της τάξης που ονομάζονται pecalang, περιπολούν σε έναν έρημο δρόμο την ημέρα της Nyepi του 2018, που έπεσε στις 17 Μαρτίου

AP Photo/Fauzy Chaniago

Το Μπαλί της Ινδονησίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο, με δρόμους γεμάτους μηχανάκια και καφέ με δυνατή μουσική. Αλλά μια μέρα το χρόνο, ολόκληρο το νησί σιωπά. Είναι η μέρα της Nyepi, της Μπαλινέζικης Πρωτοχρονιάς.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους πολιτισμούς, οι Ινδουιστές του Μπαλί δεν γιορτάζουν το νέο έτος με πυροτεχνήματα, πάρτι ή ποτά. Αντ' αυτού, τηρούν τη Nyepi, που σημαίνει σιωπή. Για ένα 24ωρο που αρχίζει στις 6 το πρωί, οι Μπαλινέζοι Ινδουιστές νηστεύουν, διαλογίζονται, κλείνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και μένουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Οι παραδοσιακοί φρουροί της τάξης, που ονομάζονται pecalang, περιπολούν στους δρόμους για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν βγαίνει έξω. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, εκτός από ασθενοφόρα σε περίπτωση ανάγκης. Όλο το νησί σταματάει.

Οι τουρίστες στο νησί επηρεάζονται αναπόφευκτα από αυτή την ιδιαίτερη εορτή. Το αεροδρόμιο και όλα τα τουριστικά αξιοθέατα είναι κλειστά, ενώ τα ξενοδοχεία δεν κάνουν check in ή check out σε κανέναν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας. Ωστόσο οι ημέρες που προηγούνται της Πρωτοχρονιάς του Μπαλί είναι πολύ δημοφιλείς στους επισκέπτες λόγω των τελετουργιών που μόνο εκεί μπορεί να ζήσει κανείς.

Τι είναι η Nyepi και τι αντιπροσωπεύει

Το μπαλινέζικο ημερολόγιο έχει διάρκεια 210 ημέρες και η Nyepi πέφτει την επομένη της νέας σελήνης του 10ου σεληνιακού μήνα – στις 11 Μαρτίου, φέτος.

Η ημέρα πριν από το Nyepi είναι το Ngrupuk, όταν στους δρόμους παρελαύνουν γιγαντιαία ομοιώματα τεράτων που ονομάζονται ogoh ogoh και αντιπροσωπεύουν τα κακά πνεύματα. Αυτά τα ομοιώματα χρειάζονται μήνες για να κατασκευαστούν από χαρτί και καίγονται συμβολικά μετά την παρέλαση.

«Από θρησκευτικής και φιλοσοφικής άποψης, η Nyepi προορίζεται να είναι μια ημέρα ενδοσκόπησης για να σκεφτούμε τις αξίες της ανθρωπιάς μας, της αγάπης, της υπομονής και της καλοσύνης που πρέπει να έχουμε μέσα μας για το υπόλοιπο της ζωής μας», λέει στο CNNi ο ακαδημαϊκός Wayan Ari.

Το Ngrupuk, λοιπόν, είναι μια μέρα για να βγάλει κανείς όλο το θόρυβο που έχει μέσα του, πριν υποδεχτεί το νέο έτος.

Τι κάνει ένας τουρίστας εκείνη τη μέρα;

Το ξενοχοδείο Viceroy Bali, όπως και όλα τα υπόλοιπα στο νησί, αποκλείουν τη Nyepi από το ημερολόγιο κρατήσεων – οι επισκέπτες που φτάνουν πριν από τη γιορτή μπορούν να παραμείνουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει check-in ή να ξεκινήσει νέα κράτηση εκείνη την ημέρα.

Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους την ημέρα της Nyepi. Αν θέλουν να τη ζήσουν σαν ντόπιοι, μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συσκευές και τη σύγχρονη τεχνολογία. Το Viceroy παρέχει τρία γεύματα – καθώς δεν λειτουργούν εστιατόρια – και διατηρεί την πισίνα, το σπα και το γυμναστήριο ανοιχτά για τους επισκέπτες που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Το Wi-Fi παραμένει επίσης ενεργοποιημένο.

«Σεβόμαστε την κουλτούρα μας, αλλά σεβόμαστε και τους επισκέπτες μας», λέει ο διευθυντής του, Jero Mangku Tindih. «Δεν έχουν την ίδια θρησκεία με εμάς, οπότε το ξενοδοχείο μας εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ