ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τα δέκα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου

Τα δέκα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου
EPA/STEPHEN MORRISON

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, κερδίζει τον τίτλο του «καλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο», στον ετήσιο διαγωνισμό για τα παγκόσμια βραβεία αεροδρομίων Skytrax.

Οι νικητές των βραβείων, που ανακοινώθηκαν σε μια εντυπωσιακή τελετή στο Άμστερνταμ, την Τρίτη, αναδεικνύονται έπειτα από έρευνες που γίνονται σε εκατομμύρια επιβάτες αεροδρομίων παγκοσμίως.

Το αεροδρόμιο Changi, έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, με τους ταξιδιώτες να αναρωτιούνται εύλογα, αν κάποτε κάποιο άλλο αεροδρόμιο θα καταφέρει να το... εκθρονίσει από την κορυφή. Στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, οι ταξιδιώτες μπορούν μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν δωρεάν τις πιο πρόσφατες ταινίες, που προβάλλονται 24 ώρες το 24ωρο στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες που βρίσκονται στους τρεις τερματικούς σταθμούς του.

Επιπλέον στο Changi μπορεί κανείς να κάνει τις... βουτιές του στην πισίνα που βρίσκεται στην οροφή του, ή να περιηγηθεί στον κήπο με τις πεταλούδες.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με έναν ακόμη τερματικό σταθμό, τον τέταρτό του, ο οποίος αναμένεται να εγκαινιασθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Μπορεί η πρωτοκαθεδρία του Changi να μην απειλείται προς το παρόν, όμως στην φετινή κατάταξη σημειώθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις, σε ότι αφορά τις θέσεις κάτω από την κορυφή.

126091771


Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Τόκιο Πηγή: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Για παράδειγμα το διεθνές αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση, ρίχνοντας στην τρίτη το διεθνές αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ.

Στην τέταρτη θέση φιγουράρει το αεροδρόμιο του Μονάχου και ακολουθεί εκείνο του Χονγκ Κονγκ, με το αεροδρόμιο της Ντόχα να κερδίζει τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρυσι και να κατατάσσεται έκτο. Μάλιστα η επίδοση του συγκεκριμένου αεροδρομίου χαρακτηρίζεται εντυπωσιακή, δεδομένου ότι το 2015 βρισκόταν μόλις στην 22η θέση της συγκεκριμένης λίστας.

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ήταν το μόνο νεοεισερχόμενο στη λίστα, με την είσοδό του να προκαλεί την... έξοδο του αεροδρομίου Kansai της Οσάκα από τη δεκάδα.

Όσο για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, βρίσκεται στην 53η θέση, επτά θέσεις πάνω από την περσινή κατάταξη.

Για άλλη μια φορά απουσιάζουν από το top-10 αεροδρόμια από τη Βόρεια Αμερική, με το αεροδρόμιο του Βανκούβερ, που για όγδοη χρονιά βρίσκεται στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας στη Βόρεια Αμερική, να καταλαμβάνει την 13η θέση στην παγκόσμια λίστα. Καλύτερο αεροδρόμιο στις ΗΠΑ για το 2017 είναι αυτό του Σινσινάτι.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους βραβεία, το αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο ψηφίστηκε ως το πιο καθαρό του κόσμου, ενώ το Soekarno--Hatta της Τζακάρτα κέρδισε την θέση του αεροδρομίου που βελτιώθηκε περισσότερο την περασμένη χρονιά.

Στην εστίαση τα πρωτεία κατέχει το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, ενώ το Taoyuan της Ταϊβάν κέρδισε τον τίτλο του αεροδρομίου με το καλύτερο προσωπικό. Τέλος, το Heathrow του Λονδίνου φαίνεται ότι δύσκολα θα χάσει τον τίτλο του καλύτερου αεροδρομίου σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα.

Η δεκάδα με τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου

1. Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη

2. Διεθνές Αεροδρόμιο Τόκιο (Haneda)

3. Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon, Σεούλ

4. Αεροδρόμιο Μονάχου

5. Διεθνές Αεροδρόμιο Hong Kong

6. Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad, Ντόχα

7. Αεροδρόμιο Chubu Centrair Nagoya, Ιαπωνία

8. Αεροδρόμιο Ζυρίχης

9. Αεροδρόμιο Heathrow, Λονδίνο

10. Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης

Δείτε ολόκληρη τη λίστα ΕΔΩ

World's best airports for 2017 revealed, By Karla Cripps, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ