ΚΟΣΜΟΣ

Οι 10 καλύτερες παραδοσιακές αγορές στον κόσμο

Οι 10 καλύτερες παραδοσιακές αγορές στον κόσμο
REUTERS/Jonathan Ernst

Οι παραδοσιακές αγορές γνωρίζουν ημέρες δόξας. Ακόμη κι αν ο επισκέπτης δεν έχει πρόθεση να αγοράσει κάτι αξίζει να το επισκεφτεί για να τις θαυμάσει.

La Boqueria: Βαρκελώνη , Ισπανία

170228151547 la boqueria exlarge 169

Έχει τις ρίζες της στον 13ο αιώνα ως αγορά χοίρων.

Είναι γεμάτη ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, μαγαζιά με τυριά και μανάβικα ενώ δεκάδες είναι τα καταστήματα αλλαντικών που ειδικεύονται στο διάσημο ισπανικό χαμόν, τα οποία έχουν επιλέξει την αγορά Mercat de Sant Josep de la Boqueria για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Το μέρος αυτό είναι κατάλληλο για μια στάση για φαγητό. Οι πάγκοι από τα μικρά εστιατόρια παρέχουν στους πελάτες φρέσκα θαλασσινά φαγητά και μεσογειακές σπεσιαλιτέ.

Tsukiji Fish Market: Τόκιο, Ιαπωνία

2 copy

Το Tsukiji Fish Market αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά χονδρεμπορίου ψαριών και γενικά θαλασσινών προϊόντων στον κόσμο, καθώς πουλά πάνω από 400 είδη θαλασσινού φαγητού, από το πιο φθηνό προϊόν, όπως τα φύκια, έως και το χαβιάρι που κοστίζει εκατοντάδες δολάρια.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα του Τόκιο, όπου οι επισκέπτες συγκεντρώνονται πριν από την αυγή για να δουν τις δημοπρασίες που διεξάγονται για προϊόντα όπως ο τόνος.

Η αγορά συγκεντρώνει ένα λαβύρινθο από μικροσκοπικά δρομάκια γεμάτα με καταστήματα λιανικής πώλησης που δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να αγοράσουν θαλασσινά και άλλα τρόφιμα και να απολαύσουν από νωρίς το πρωί σασίμι.

Όμως, λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020, ίσως χρειαστεί να αλλάξει τοποθεσία.

Union Square Farmer's Market: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

3 copy copy

Πίσω στο 1970, το Union Square στη Νέα Υόρκη ήταν μια περιοχή στο Μανχάταν με μεγάλη εγκληματικότητα. Όλα αυτά, μέχρι που μια ομάδα αγροτών ρίζωσε και την αναζωογόνησε.

Η αγορά έγινε μία από τις καλύτερες στον κόσμο, με πάνω από 140 αγρότες, ιχθυοπώλες, φουρνάρηδες και κρεοπώλες να πωλούν στους επισκέπτες τα προϊόντα τους.

Πολλοί σεφ επιλέγουν το συγκεκριμένο μέρος για να ψωνίσουν τα πράγματα που θα χρειαστούν, λόγω της καλής τους ποιότητας. Επιπλέον διοργανώνονται ξεναγήσεις για παιδιά, προκειμένου να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και πώς αυτή επηρεάζεται από την ποιότητα του φαγητού καθώς και πληροφορίες για τις εποχές και τα προϊόντα τους.

Or Tor Kor Market: Μπανγκόκ,Ταϊλάνδη

4 copy

Βρίσκεται δίπλα στην αγορά της Μπανγκόκ Chatuchak weekend και περιλαμβάνει υπέροχα προϊόντα όπως τα λαχανικά και τα εξωτικά φρούτα τα οποία είναι μοναδικά στην Ταϊλάνδη καθώς και εισαγόμενα προϊόντα από άλλες ασιατικές χώρες.

Η αγορά Or Tor Kor είναι άψογη και επιτρέπει στους επισκέπτες να περιπλανηθούν και να δοκιμάσουν θαλασσινές σπεσιαλιτέ.

Οι τουρίστες θα ευχαριστηθούν πολύ τις ιδιαίτερες πάστες με κάρι και λαχανικά, όπως επίσης και άλλα τοπικά φαγητά της Ταϊλάνδης.

St. Lawrence Market: Τορόντο, Καναδάς

5

Η αγορά του Τορόντο St. Lawrence είναι μια από τις πιο ονομαστές στον Καναδά. Είναι το μέρος, στο οποίο οι κάτοικοι του Τορόντο -των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα- ψωνίζουν τρόφιμα καλλιέργειας και παραγωγής του Οντάριο: Σπιτικές πίτες, φρεσκοψημένο ψωμί, κρέας ελαφιού και άλλα τοπικά προϊόντα.

Τα Σάββατα, οι αγρότες πωλούν εποχιακά βιολογικά προϊόντα, μια παράδοση η οποία έχει τις ρίζες της στο 1803.

Αγκαλιάζοντας πάνω από 120 προμηθευτές, η St. Lawrence's South Market πουλά ακόμη και εισαγόμενα προϊόντα όπως τα τροπικά φρούτα και αβοκάντο τα οποία δεν καλλιεργούνται εύκολα, λόγω κλίματος, στο Οντάριο.

Borough Market : Λονδίνο, Αγγλία

6

Η παλιότερη αγορά φρούτων και λαχανικών στο Λονδίνο και μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

Η Borough Market είναι στη γειτονιά Southwark από το 1755, μια περιοχή είναι γνωστή για την αγορά φρέσκων ψαριών από 13ο αιώνα.

Ονομαστή για τα τοπικά προϊόντα και φρούτα, για τα χειροποίητα τυριά και ψωμιά και αποτελεί μια από τις επικρατέστερες επιλογές μεγάλων εστιατορίων προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα που θέλουν.

Τις Πέμπτες, τις Παρασκευές και τα Σάββατα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες οι οποίοι πέρα από τις εβδομαδιαίες αγορές που κάνουν μπορούν και να δοκιμάσουν διάφορες λιχουδιές.

Kreta Ayer Wet Market: Σινγκαπούρη

7

Η συγκεκριμένη αγορά διαθέτει μια εκπληκτική ποικιλία από φρέσκα λαχανικά από την Ασία αλλά και όπως ζωντανά βατράχια και χελώνες, αυγά, κινέζικα βότανα, τόφου.

Πήρε το όνομα της από τα κάρα που μετέφεραν νερό στην περιοχή. Διαθέτει στον επάνω όροφο το hawker center στο οποίο μπορούν οι επισκέπτες να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ένα μπολ νουντλς ή κάποιο άλλο τοπικό φαγητό.

Lancaster Central Market : Λάνκαστερ Πενσυλαβάνια, ΗΠΑ

8

Η αγορά αυτή αποτελεί την παλαιότερη στις ΗΠΑ και βρίσκεται στη καρδιά του Άμις στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια.

Η λειτουργία της ξεκίνησε το 1730 και δόθηκε μόνιμη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο Β' το 1742. Παραμένει γνωστή μέχρι και σήμερα και πολλοί τουρίστες πηγαίνουν εκεί για να αγοράσουν χειροποίητα προϊόντα και φαγητά από την τοπική κοινότητα.

Marché Provencal: Αντίμπ, Γαλλία

9

Η Αντίμπ αποτελεί μια ιστορική πόλη και η αγορά Marché Provencal είναι γεμάτη με γκουρμέ υλικά από την περιοχή της Προβηγκίας της Γαλλίας.

Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την γαλλική τέχνη της μαγειρικής με πληθώρα από τοπικές σπεσιαλιτέ. Θα βρουν εκεί φουά γκρα, μέλι, φρέσκες λεβάντες, κρασιά και τυριά, γλυκά του κουταλιού και αρωματικά μπαχαρικά.

Kowloon City Wet Market: Χονγκ Κονγκ, Κίνα

10 copy

Σε μια πόλη που φημίζεται για τις αγορές της η αγορά Kowloon City wet market παραμένει ζωντανή. Τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι συρρέουν στο συγκεκριμένο μέρος προκειμένου να προμηθευτούν υψηλής ποιότητας προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων κρεάτων.

Η γειτονιά διαθέτει και πολλά μικρά μαγαζιά φαγητού όπως το "Little Thailand" το οποίο προσφέρει προϊόντα από την Ταϊλάνδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ