ΚΟΣΜΟΣ

Ήταν μια από τις πιο βρώμικες παραλίες της Ινδίας - Τώρα προκαλεί τον θαυμασμό

Ήταν μια από τις πιο βρώμικες παραλίες της Ινδίας - Τώρα προκαλεί τον θαυμασμό
YOUTUBE/Makeover of Versova beach, Mumbai

Μέχρι προσφάτως, η παραλία Versova στη Βομβάη της Ινδίας θεωρούνταν μία από τις πιο βρόμικες και πιο απωθητικές ακτές.

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να διεξάγουν «το μεγαλύτερο πρότζεκτ καθαρισμού παραλίας». Η δραματική αλλαγή της Versova, από κάτι καθόλου ελκυστικό σε μία υπέροχη, ήρεμη παραλία, έχει προκαλέσει το θαυμασμό στους Ινδούς, με τους περισσότερους από αυτούς να επαινούν -δικαίως- τους εθελοντές που βοήθησαν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Με πρωτοβουλία του νεαρού δικηγόρου και περιβαλλοντολόγου, Afroz Shah και με τη βοήθεια εθελοντών, η παραλία απαλλάχθηκε από 5.3 εκατομμύρια κιλά σκουπιδιών.

«Πριν δύο χρόνια μετακόμισα στο νέο μου διαμέρισμα και παρατήρησα πολλά πεταμένα πλαστικά στην παραλία. Έφθαναν περίπου τα δύο μέτρα. Άνετα θα μπορούσε κάποιος άνθρωπος να χαθεί εκεί μέσα» αναφέρει ο Shah στο CNNi. «Αποφάσισα πως πρέπει οπωσδήποτε να δράσω. Έπρεπε να προστατεύσω το περιβάλλον μου και απαιτούνταν άμεση δράση εδάφους».

Ο 33χρονος Afroz ξεκίνησε να καθαρίζει την ακτή το 2015 με τη βοήθεια ενός γείτονά του. Με τον καιρό άρχισαν να συμμετέχουν πάνω από 1.000 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 52 δημόσιες τουαλέτες της παραλίας και φύτεψαν αρκετούς κοκοφοίνικες.

«Τα Σαββατοκύριακά μου, εδώ και 2 χρόνια τα περνάω μαζεύοντας πλαστικά. Και μου αρέσει» δήλωσε ο Shah.

Η προσπάθεια του Shah εκτιμήθηκε από τον Ινδό Υπουργό Αστικής Ανάπτυξης, Venkaiah Naidu.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη δουλειά του Shah και τον περασμένο χρόνο το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) τον επιβράβευσε με το βραβείο “Champion of the Earth”.

«Λόγω της κατεύθυνσης του ανέμου, πολλά σκουπίδια προσγειώνονται στη Versova. Η παραλία περιβάλλεται από φτωχογειτονιές και έτσι προκύπτουν πολλά σκουπίδια. Ποτέ δεν ήταν μία δημοφιλής παραλία όσον αφορά τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οπότε ο καθαρισμός της αγνοήθηκε από το δήμο» αναφέρει ναυτικός στη Βομβάη.

170522202550 02 versova beach exlarge 169


Πηγή: CNNi

From filthy to fabulous: Mumbai beach undergoes dramatic makeover

ΔΗΜΟΦΙΛΗ