ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Air Koryo: Η μοναδική αεροπορική εταιρεία της Βόρειας Κορέας

Air Koryo: Η μοναδική αεροπορική εταιρεία της Βόρειας Κορέας
CNN International

Η αεροπορική βιομηχανία της Βόρειας Κορέας εξάπτει, χρόνια τώρα, τη φαντασία.

Τα σκήπτρα κρατά η Air Koryo, η κρατική αεροπορική εταιρεία, η οποία εκτός από το εσωτερικό πετά σε μόλις δύο διεθνείς προορισμούς: την Κίνα και την Ρωσία.

Τα 'τουρ γνωριμίας' με την Air Koryo που οργανώνει η Πιονγιάνγκ είναι περιζήτα και οι ειδικές αυτές πτήσεις τσάρτερ γεμίζουν γρήγορα. Η ευκαιρία να πετάξουν με τα σπάνια αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής -μερικά χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960- είναι δελεαστική για τους λάτρεις των αεροσκαφών.

Ανάμεσα σε αυτούς βρέθηκε και ο φωτογράφος Άρθουρ Μέμπιους (Arthur Mebius), ο οποίος αφού έζησε την εμπειρία, αποφάσισε να κάνει ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την Air Koryo. Το βιβλίο έχει τίτλο "Dear Sky -- The Planes and People of North Korea's Airline."

korea air

Πηγή: CNNi

Η Air Koryo διαθέτει συνολικά 15 αεροπλάνα, τέσσερα εκ των οποίων (δύο Tupolev και δύο Antonov) είναι σχετικά καινούρια -από τη δεκαετία του ‘90 και έπειτα- και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς πτήσεις. Είναι αντίστοιχα των δυτικών εταιρειών.

korea air 2

Πηγή: CNNi

Παρά το γεγονός ότι στην κλίμακα αξιολόγησης Skytrax δίνεται στην εταιρεία μόνο ένα αστέρι, η εξυπηρέτηση στο αεροπλάνο είναι άψογη και το προσωπικό ευγενικό. Στις πτήσεις προσφέρεται γεύμα, ποτά, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκεντρικές ...προσθήκες: βίντεο από συναυλίες βορειοκορεατικών συγκροτημάτων μονταρισμένων έτσι ώστε στο φόντο να εξελίσσονται στρατιωτικά γυμνάσια.

Όπως λέει ο Mobius, ο κόσμος έχει περιέργεια και θέλει να δει πώς μπορεί να είναι μια αεροπορική εταιρεία σε μια τόσο ασυνήθιστη χώρα.

korea air 3

Πηγή: CNNi

Στο αεροπλάνο επιτρέπεται στους τουρίστες να βγάζουν φωτογραφίες και έτσι ο Mobius δεν χρειάστηκε ειδική άδεια γι’αυτό, ωστόσο ήταν προσεκτικός με τους πιλότους και τις αεροσυνοδούς.

Όπως επισημαίνει ο Mobius, το βιβλίο είναι διαφορετικής αισθητικής από ό,τι έχουν συνηθίσει οι Νοτιοκορεάτες, ωστόσο δεν είχε αρνητική αντίδραση από τη χώρα.

korea air 4

Πηγή: CNNi

«Η εμπειρία μου είναι ότι οι Νοτιοκορεάτες θέλουν να έρθεις και να δεις αυτό που θέλουν να δεις, να περάσεις καλά να ξοδέψεις χρήματα και να φύγεις έχοντας μια θετική εντύπωση για τη χώρα» λέει ο Mobius και προσθέτει:

Είναι πολύ ευαίσθητοι για το πώς τους βλέπει ο κόσμος. Οι επισκέπτες ενημερώνονται πριν από το ταξίδι για όσα επιτρέπονται και όσα δεν επιτρέπονται , όπως να μην βγάζουν φωτογραφίες ντόπιων χωρίς να έχουν ρωτήσει πρώτα, να μην βγάζουν τους στρατιώτες και να μην κοροϊδεύουν τους ηγέτες.

korea air 5

Πηγή: CNNi

Οι ντόπιοι που γνώρισα είναι πολύ ευγενικοί και περίεργοι και καθώς δεν υπάρχουν επιλογές εναλλακτικής διασκέδασης, όλοι παίζουν μουσική και τραγουδούν. Είναι μοναδικός προορισμός, ελπίζω να ξαναπάω.

Με πληροφορίες από:' Dear Sky': New book puts lens on Air Koryo, North Korea's only commercial airline

Karla Cripps, CNN

korea air 6

Πηγή: CNNi

korea air 7

Πηγή: CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ