ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Εννιά ημέρες στη Μιανμάρ, ξυπόλητοι, εξερευνώντας τις παγόδες (pics)

Εννιά ημέρες στη Μιανμάρ, ξυπόλητοι, εξερευνώντας τις παγόδες (pics)
Ινές Σαλτιέλ

Η Μιανμάρ είναι μια μυθική χώρα, που τώρα αναδύεται από τα βάθη της ιστορίας για να πάρει μόνιμη θέση στις καρδιές των ταξιδιωτών. Είναι ακόμα παρθένα τουριστικά. Προσφέρει συγκλονιστικές εμπειρίες και εικόνες: πεδιάδες γεμάτες με παγόδες, ηλιοβασιλέματα που σου κόβουν την ανάσα και παρθένα τοπία. Αυθεντικές παραδόσεις, διαφορετικές εξωτικές φυλές και υπέροχους, φιλόξενους ανθρώπους.

Οι χιλιάδες εντυπωσιακές παγόδες, τις οποίες υποχρεωτικά επισκέπτεσαι ξυπόλητος, είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας. Το 1/4 του χρόνου μας ήμασταν ξυπόλητοι!

Εννιά λόγοι να πας στη Μιανμάρ:

1. Για να προλάβεις να τη δεις πριν ανακαλυφθεί από τον μαζικό τουρισμό.

2. Για το θέαμα από ψηλά των 4.500 ναών-παγόδων στη Bagan, που διαμορφώνουν αυτό το μοναδικό στο κόσμο τοπίο.

3. Για να επισκεφτείς ένα βουδιστικό μοναστήρι και να μιλήσεις με ένα μοναχό στο Mandalay.

4. Για να πας βαρκάδα στον ποταμό Ayeyarwaddy στο Mandalay, να παρατηρήσεις τη ζωή στις όχθες του, να πας στους ναούς Mingun & Hsinbyume, περνώντας από τις υπαίθριες γκαλερί και ένα βουδιστικό σχολείο.

5. Για να διασχίσεις με πιρόγα την Inle Lake, να δεις τους ψαράδες χορευτές και τις γυναίκες-καμηλοπαρδάλεις.

6. Για να επισκεφτείς το μοναστήρι Nga Phe Kyaung στο Inle Lake, που οι μοναχοί έχουν μάθει στις γάτες να πηδούν 2 μέτρα από το έδαφος.

7. Για να κολυμπήσεις στα εκπληκτικά τιρκουάζ νερά και τις έρημες λευκές παραλίες της, όπως μου λένε οι φίλοι, που απέκτησα στη Μιανμάρ.

8. Για να ψωνίσεις στις πολύχρωμες αγορές της.

9. Για να γνωρίσεις τους υπέροχους ανθρώπους της Mιανμάρ και τις 135 διαφορετικές φυλές τους.

Εννιά μνημεία που πρέπει να δεις:

1. Τη Shwedagon Pagoda στη Yangoon. Εμφανής από όλα τα σημεία της πόλης, θεωρείται ο πιο ιερός ναός στη ΝΑ Ασία. Να ξέρετε την ημέρα της εβδομάδας που γεννηθήκατε πριν την επισκεφτείτε.

2. Τα σπήλαια Pindaya με τους 8.000 Βούδες.

3. Την Ananda παγόδα στο Bagan με τους 1.429 Βούδες, που κοσμούν όλες τις εσοχές της.

4. Τη Shwe San Daw Pagoda στο Βagan, για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα με θέα τις χιλιάδες παγόδες και η τεράστια Dhammayangyi Pahto παγόδα με την μυστήρια ιστορία της.

5. Την U Min Thonze παγόδα στο Mandalay, που χτίστηκε το 1363 και φιλοξενεί 44 Βούδες στη σειρά.

6. Την καμπάνα Mingun, δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

7. Τον κατάλευκο και εντυπωσιακό ναό Hsinbyume στο Mandalay.

8. Τον ξαπλώμενο Βούδα στην Yangoon, 68.5 μέτρων με 108 σκαλισμένα σύμβολα στα πόδια του.

9. Την εντυπωσιακή Golden Rock Παγόδα στη περιοχή Mon.

Εννιά εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις:

1. Να πας στο μοναστήρι Mahagandaryone στο Mandalay να δεις τους 1500 μαθητευόμενους μοναχούς την ώρα που δίνεται το συσσίτιο και να μιλήσεις με έναν από αυτούς για την αξία του διαλογισμού.

2. Να πάρεις ποδήλατο στη Bagan και να ανακαλύψεις το δικό σου αγαπημένο ναό.

3. Να δεις την ανατολή στη Bagan από αερόστατο.

4. Να περιηγηθείς στο κέντρο της Yangoon ανάμεσα στα αποικιοκρατικά κτήρια και να πιείς ένα ποτό σε ένα απο τα αγαπημένα στέκια των ξένων που ζουν εκεί όπως το Ragoon Tea House.

5. Να καθίσεις στην ξύλινη γέφυρα Ubein, βλέποντας και μιλώντας με τους ντόπιους στην καθημερινότητά τους.

6. Να κάνεις τη διαδρομή Βagan - Mandalay οδικώς. Η διαδρομή των 3.5 ωρών είναι γεμάτη εικόνες. Κάρα με άχυρα που τραβούν αγελάδες, γυναίκες που δουλεύουν στα χωράφια ρυζιού, μοναχοί βουδιστές που περπατούν αμέριμνοι, γυναίκες που κουβαλούν ξύλα ή άλλα βαριά αντικείμενα στο κεφάλι και χωριά από παράγκες είναι το σκηνικό της διαδρομής.

7. Να πας στην ανοιχτή αγορά πολύτιμων πετρωμάτων στο Mandalay. Εκαντοντάδες πάγκοι και άνθρωποι που πουλούν και αγοράζουν πολύτιμες πέτρες κυρίως από νεφρίτη.

8. Nα παρακολουθήσεις κάποιες από τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής φύλλων χρυσού, προϊόντων από λάκα, ξυλόγλυπων ή μεταξωτών. Δεν έχουν καμία σχέση με αντίστοιχες τουριστικές παγίδες που βλέπεις σε άλλες χώρες.

9. Να κάνεις ηλιοθεραπεία στην πιρόγα στην Inle Lake, παρατηρώντας τους ψαράδες να κάνουν τις φιγούρες τους, τη ζωή της λίμνης και αγοράζοντας μικροαντικείμενα από τα πλωτά μαγαζάκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ