ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πάσχα στους Αγίους Τόπους: Μια εμπειρία συγκλονιστική

Πάσχα στους Αγίους Τόπους: Μια εμπειρία συγκλονιστική

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή η «καρδιά» της Ορθοδοξίας «χτυπάει» στην Ιερουσαλήμ, εκεί όπου χιλιάδες Χριστιανοί Ορθόδοξοι από κάθε γωνιά του κόσμου συρρέουν, προκειμένου να βιώσουν με κατάνυξη το Πάσχα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που φέτος αποφασίσατε να βρεθείτε στους Άγιους Τόπους για τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, υπάρχουν κάποια μέρη τα οποία δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε.

Τελ Αβίβ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή, από το ταξίδι στο Ισραήλ. Για να φτάσετε στην Ιερουσαλήμ, θα ταξιδέψετε αεροπορικώς από την Αθήνα έως το Τελ Αβίβ και από εκεί, θα μπορέσετε να μετακινηθείτε με κάποιο λεωφορείο προκειμένου να μεταβείτε στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Προτού αποχαιρετήσετε, βέβαια, το Τελ Αβίβ (το οποίο θεωρείται, μάλιστα, το πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ) μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας για να επισκεφτείτε κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του. Το ιστορικό κέντρο του Τελ Αβίβ, με τη «λευκή πόλη» -ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του μοντερνισμού και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς- όπως και το Μουσείο Τέχνης της πόλης, αξίζει να μπουν στη λίστα σας.

jer 3 iloveimg resized

Ιερουσαλήμ

Επόμενη στάση, η Ιερουσαλήμ. Εκεί, τη Μεγάλη Παρασκευή θα παρακολουθήσετε τη Μεταφορά του Τιμίου Σταυρού στον Γολγοθά και θα διασχίσετε κι εσείς την Οδό του Μαρτυρίου, τη διαδρομή που σύμφωνα με την παράδοση ακολούθησε ο Ιησούς για να φτάσει στο σημείο της σταύρωσής του. Η συγκεκριμένη διαδρομή καθιερώθηκε το 18ο αιώνα και περιλαμβάνει 14 στάσεις: Από το Πραιτώριο -όπου ο Ιησούς καταδικάστηκε σε θάνατο- έως τον Πανάγιο Τάφο.

jer 2

Την επόμενη ημέρα, θα βρεθείτε στον Ναό της Αναστάσεως, στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Κατασκευάστηκε αρχικά από την Αγία Ελένη την μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα και έκτοτε αποτελεί τόπο προσκυνήματος. Τη σημερινή του μορφή την απέκτησε το 1810 αφού μέχρι τότε υπέστη πολλές καταστροφές. Κάθε Μεγάλο Σάββατο, στον Ναό της Αναστάσεως γίνεται η Ακολουθία του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, σε μια συγκλονιστική τελετή από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Ιερουσαλήμ μπορείτε να επισκεφτείτε μερικά ακόμη σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα της ιερής πόλης, όπως το όρος του Ναού -έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους- καθώς και τον κήπο της Γεσθημανής. Αξίζει, επίσης, να δείτε από κοντά τον Τάφο της Παναγίας στην Κοιλάδα των Κέδρων, ενώ μια επίσκεψη στο Μουσείο και βιβλικών λαών και φυσικά μια βόλτα στην υπαίθρια αγορά της πόλης, δεν θα σας απογοητεύσουν.

jer 8

Βηθλεέμ

Σε απόσταση 10 χιλιόμετρων από την Ιερουσαλήμ βρίσκεται η Βηθλεέμ, ο τόπος στον οποίο γεννήθηκε ο Χριστός. Εκεί, θα επισκεφτείτε τη Βασιλική της Γεννήσεως, τον δεύτερο κατά σειρά τόπο προσκυνήματος του Χριστιανισμού (κάτω από το Άγιο Βήμα του Ναού και υπό μορφή κρύπτης βρίσκεται το ιερό σπήλαιο της Γέννησης), ενώ θα περιηγηθείτε στην παλιά πόλη και την πλατεία της Φάτνης για να κάνετε τις αγορές σας και να ξεκουραστείτε.

jer 4

Ιεριχώ

Η επίσκεψη στην Ιεριχώ αποτελεί, επίσης, μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη των Άγιων Τόπων. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, ενώ βρίσκεται περίπου 260 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Εκεί, θα επισκεφτείτε το εντυπωσιακό μοναστήρι του Σαρανταρίου Όρους, το οποίο είναι γνωστό και ως το μοναστήρι των πειρασμών. Βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Τζέπελ Κουρουντούλ και σύμφωνα με την παράδοση ο Ιησούς νήστεψε και προσευχήθηκε εκεί για 40 ημέρες.

jer 5

Βηθανία

Στο δρόμο από την Ιερουσαλήμ προς την Ιεριχώ θα συναντήσετε, επίσης, την Ιερά Μονή Χοζεβά που βρίσκεται στο φαράγγι «Αινών», στην έρημο της Ιουδαίας. Αφού επισκεφτείτε το μοναστήρι, αξίζει να κάνετε και μια στάση στη Βηθανία -εκεί όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος- για να προσκυνήσετε στην Μονή Μάρθας και Μαρίας. Ονομάστηκε έτσι διότι κατά την παράδοση, ο Χριστός επισκεπτόταν συχνά το συγκεκριμένο χωριό καθώς ήταν ιδιαίτερη πατρίδα του φίλου του Λαζάρου και των αδελφών του, Μάρθας και Μαρίας.

jer 6

Από την Ιερουσαλήμ έως τη Βηθλεέμ και από την Ιεριχώ μέχρι τη Βηθανία, το ταξίδι στους Άγιους Τόπους αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία ταξιδιωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου που θα σας μείνει αξέχαστη. Αν χρόνος σας είναι περιορισμένος, οργανωθείτε από τώρα για να επισκεφτείτε τα πιο σημαντικά αδιάθετα της περιοχής και φυσικά, να ζήσετε ένα Πάσχα μοναδικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ