ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χίος: Ο ρουκετοπόλεμος και άλλα πασχαλινά έθιμα

Χίος: Ο ρουκετοπόλεμος και άλλα πασχαλινά έθιμα

Στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, η εμπειρία των ημερών του Πάσχα θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη! Η Χίος βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο και η πόλη της είναι χτισμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού, ακριβώς απέναντι από την Ιωνία. Όμως, για τον περισσότερο κόσμο του πλανήτη, η Χίος είναι γνωστή για το αριστοκρατικό της παρελθόν, το θαρραλέο ναυτικό της, τους επιτυχημένους εφοπλιστές της, αλλά και καθότι, διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.

Τα μοναδικά καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού σάς προετοιμάζουν για ένα θεαματικό Πάσχα, γεμάτο ένταση και ψυχαγωγία. Εάν έχετε γλεντήσει σε κάποιο από αυτά, σίγουρα θα ξέρετε πώς γιορτάζουν οι νησιώτες. Έτσι, επισκεπτόμενοι τη Χίο μέσα στην περίοδο του Πάσχα, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την παράδοση και τα τοπικά έθιμα του νησιού, με τη βοήθεια των φιλόξενων κατοίκων της. Highlight των εορτασμών είναι ο φημισμένος ρουκετοπόλεμος το βράδυ της Ανάστασης.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου φωτίζεται όλο το νησί

royketopolemos chios

Με μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, το πιο χαρακτηριστικό το έθιμο είναι εκείνο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος. Το χωριό που ετοιμάζεται όλο τον χρόνο για να φιλοξενήσει την πιο παλιά ναυτική παράδοση του νησιού και ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ελλάδας, έχει την ευκαιρία να στρέψει όλα τα «φώτα» προς το μέρος του. Κατά τον εορτασμό αυτόν, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης και κάνουν τη νύχτα… μέρα, με μοναδικό τους στόχο τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, αλλά και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής. Το εκρηκτικό μείγμα που χρησιμοποιούν είναι από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο χιώτικος ρουκετοπόλεμος είναι ένα μοναδικό θέαμα σε όλο τον κόσμο. Το έθιμο αυτό «καλά κρατεί» από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα, μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου. Παρόλα αυτά, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, είχε σταματήσει.

Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των «εχθροπραξιών». Στη συνέχεια, ακολουθεί «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» βροχή φλεγόμενων ρουκετών ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες. Ο νικητής του «πολέμου» μεταξύ των αντικριστών εκκλησιών ανακηρύσσεται λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση και η μονάδα μέτρησης είναι οι περισσότερες πετυχημένες βολές στο καμπαναριό του «αντιπάλου». Παρόλα αυτά, ο δήμος Χίου και η αστυνομία έχουν κάνει διάφορες παρατηρήσεις ώστε να σταματήσει ο ρουκετοπόλεμος, καθώς λέγεται πως είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα έθιμα στον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ανάσταση στη Χίο, με ή χωρίς ρουκέτες, είναι εντυπωσιακή. Ελπίζουμε για ακόμη μια χρονιά ο πάτερ Χριστόφορος να μεταφέρει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης του Χριστού και να βγει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο από την Ωραία Πύλη του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Χίου, σκορπίζοντας φύλλα δάφνης στους πιστούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ